Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovako su petorica molera iz Vranja postali majstori u spremanju gulaša: Imaju recept koji svuda pobeđuje

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Član ove družine Dejan Milković tvrdi da ovo jelo uvek ispadne dobro ako se upotrebi kvalitetno meso

  • 0
Gulaš Foto: Jugmedija

Vranjanci Saša Vučković, Dejan Milković, Saša Ivković, Milan Mitić i Srđan Veličković čine ekipu “Šašava družina” koja gotovo na svim takmičenjima u spremanju gulaša osvaja neko od prva tri mesta. Iako su svi moleri, oni su pravi majstori i za spremanje ovog jela. A kada tu svoju majstoriju u spremanju gulaša začine i izvesnom dozom ljubavi, onda im nema ravne. Na svakom takmičenju ova družina demonstrira i timski rad da im na tome mogu pozavideti sve protivničke ekipe, prenosi Jugmedia.

Na takmičenje oni uvek dolaze u besprekorno ispeglanim kuvarskim keceljama, a kada namirnice poređaju na sto i krenu da prave ovo jelo, prosto ih je milina gledati kako rade.

Dok jedan deo ekipe seče meso i crni luk, drugi obavezno montira dva kotlića u kojima će se pripremati ove namirnice, a nakon što ispod njih nalože vatru ili uključe plinsku bocu, onda kreće prava čarolija mirisa.

U jedan od postavljenih kotlića oni najpre krenu da na tihoj vatri i malo ulja dinstaju meso koje su prethodno isekli na kockice, a sa njega skinuli tetive i opne, ali ne i masnoću koja kada se otopi, daje poseban ukus jelu. U ovakvoj masnoći oni dinstaju meso sve dok ne porumeni, a onda ulaze u ovu fazu i u drugom kotliću počnu na ulju da prže sitno seckani crni i crveni luk i šargarepu.

Luk prže sve sve dok ne dobije zlatnu boju i tada ga sjedine zajedno sa mesom, dodaju alevu pariku, malo belog luka, lovorov list, peršun, začine, zaliju mlakom vodom i puste polako da se sva masa tiho krčka na umerenoj vatri.

Član ove družine Dejan Milković tvrdi da ovo jelo uvek ispadne dobro ako se upotrebi kvalitetno meso.

“Gulaš spremamo od junećeg, telećeg i svinjskog mesa. Najbolje meso za ovo jelo je ono koje se skine sa juneće plećke ili vrata. Zato meso za gulaš uvek nabavljamo kod našeg mesara Neceta jer znamo da će da nam da najkvalitetnije meso”, ističe on.

Njegov kolega Saša Vučković dodaje da se u njihovom gulašu pored mesa vrlo često nađu i šampinjoni koji ovo jelo učine još lepšim. Ovo nije njihova glavna caka u spremanju gulaša, imaju ih oni još i one su njihova dobro čuvana tajna koja ih gotovo uvek dovede do nekog od pobedničkih mesta.

Na takmičenjima gde oni odlaze svaka ekipa demonstrira svoj način spremanja gulaša. Za one koji ih posmatraju sa strane veoma je interesantan gulaš koji se sprema sa seckanim kostima.

Za spremanje ovog gulaša potrebno je pripremiti deset kilograma junećeg mesa uzetog sa vrata, rebara ili ribića, jednog do dva kilograma kostiju, tri kilograma crnog luka, kilogram masti ili jednu litru ulja, tri komada paradajza, dve paprike, tri kašike aleve paprike i pola litre paradajz pirea.

Proces spremanja ovog gulaša počinje tako što se sitno isecka crni luk, meso iseče na kocke, a kosti testerom na pet centimetra. Dok se to radi, u kazanu treba staviti litru ulja ili kilogram masti i odmah ubaciti crni luk da se prži na normalnoj vatri.

Kada luk porumeni odmah treba ubaciti kosti, sačekati “malo” pa onda i meso. Dok se ovi sastojci prže, treba ih vremena na vreme promešati i protresti šerpu da ne zagori. Pošto meso promeni boju i ostane suvo, onda se dodaje so po ukusu, malo bibera, nekoliko seckanih paradajza, dve paprike, tri lovorova lista i nastaviti sa prženjem uz povremeno protresanje šerpe kako ne bi meso zagorelo.

Tada će meso prestati da pušta vodu, a ako se ispostavi da je nema dovoljno, treba je dodati i ostaviti da krčka na tihoj vtri. U ovu masu treba ubaciti i jednu ljutu papriku kako bi gulaš dobio poseban “šmek”.

Ovako ukuvano jelo je gotovo kada meso prilikom probanja počne da se topi u ustima, a tada treba dodati i alevu papriku i paradajz pire koji će gulašu dati još lepši ukus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA