Vreme čitanja: oko 2 min.

Edukativni centar Roma, jedna od najuspešnijih organizacija civilnog društva u Srbiji

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Edukativni centar Roma (ECR) je osnovan kao nestranačko, neprofitno i nevladino udruženje 2005. godine sa misijom inkluzije Roma, čija oblast delovanja pokriva celu teritoriju Srbije

  • 0
Edukativni centar Roma Foto: Privatna arhiva/ECR

.Članovi Edukativnog centra Roma, kako kažu, termin „inkluzija” posmatraju kao niz kompleksnih aktivnosti čiji je cilj ostvarivanje uslova za ravnopravno uključivanje jedne marginalizovane grupe (kao što je romska) u društvo.

Sa aspekta nevladinog sektora, određene organizacije u Vojvodini i Srbije su odradile veoma dobru platformu koja se tiče definisanja pozicije da bi se postavili pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori i romski koordinatori i veoma je bitno da veza između institucijskog sistema i nevladinog sektora ne bude prekinuta. Vodeća organizacija u ovim aktivnostima bila je Edukativni centar Roma iz Subotice.

Kako kaže direktor ECR-a Steva Nikolić, vizija ove organizacije je društvo bez predrasuda, gde pojedinac ima demokratsko pravo da učestvuje u kreiranju okruženja koje će svima pružati jednake mogućnosti. Zastupanjem i medijacijom, ECR deluje u pravcu primeni postojećih mera i predlaganja novih za unapređenje položaja romske zajednice u Srbiji..

Nikolić napominje da su Romi tako blizu, a tako daleko od društva i da to kod njih formira drugačije razmišljanja o svojoj pripradnosti.

- Romi žive odvojeno od drugih zajednica, uglavnom ne svojom voljom i zato su nepepoznatljivi. Oni su samo malo drugačije kože i zbog toga se ljudi plaše. Oni se boje da će Romi zauzeti njihovu poziciju, a ne shvataju da smo zajedno jači.

On takođe ističe da razvoj inkluzije dosta zavisi od političke volje.

- Da bismo se izborili za svoja osnovna ljudska prava, koja su zagarantovana svakom građaninu Srbije, trebalo je da prođe dosta vremena. Još uvek nisu u potpunosti uspeli. Kada se poredimo sa zemljema u regionu, možemo se pohvaliti da dobro radimo, ali taj put uspeha ne smemo da blokiramo. Niko nema pravo da kaže dokle će neko da napreduje. Zato je inkluzija neograničena. Ona se jedino može ograničiti ukoliko ne postiji politička volja za daljim napredovanjem. Mislim da trenutno u Srbiji nije takva situacija.

Edukativni centar Roma je sa dosadašnjim radom i rezultatima uspeo da se nametne kao liderska orgnaizacija po pitanju obrazovanje romske dece.

U cilju obezbeđivanja uslova za kvalitetniju nastavu u obrazovnim institucijma, težili su da uspostave partnerske odnose sa odgovornim institucijama čiji je zadatak da prati rad škola u Vojvodini. I uspeli su u tome.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA