Vreme čitanja: oko 2 min.

Marija je Danicu rodila u 43.godini iz odmrznutog embriona: Nijednog momenta nisam sumnjala da ću biti mama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godine borbe su se isplatile, a Marija ne odustaje od još jednog

  • 19
Danica je rođena iz zamrznutog embriona Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

Danica ima tri godine i prva je beba koja je rođena iz odmrznutog embriona u Centru za biomedicinski potpomognutu oplodnju UKC u Kragujevcu.

Naime, veliki broj parova u Srbiji bori se za potomstvo, te je dobra stvar što država pomaže kada je proces VTO u pitanju, kao i to što postoji niz drugih opcija pomoću kojih se mnogi na kraju ostvare kao roditelji. Da ne treba gubiti nadu i da je sve moguće, dokaz je ova preslatka devojčica čiji mama i tata nijednog momenta nisu odustali od nje.

- U proces smo ušli 2019.godine kada sam u oktobru posle jednog spontanog pobačaja zamrzla embrione. Već naredne godine krenuli smo na kriotransfer, ali je zbog epidemije to odloženo, da bismo u junu ponovo otpočeli proces i uspešno ga završili. Danicu sam rodila 19.februara 2021.godine, i od tada sam najsrećnija na svetu, počinje priču za Telegraf, Marija Vujičić (46), koja je pre tri godine na svet donela Danicu.

Vesela, umiljata, pričljiva devojčica bila je želja mame i tate devet godina. Iako su iza Marije i njenog supruga godine borbe, oni su istrajali i ostvarili se kao roditelji. Kako kaže naša sagovornica, čuvala je još jedan zamrznuti embrion u nadi da će Danica dobiti brata ili sestru, ali nažalost drugi pokušaj nije prošao.

Danica je rođena iz zamrznutog embriona Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

-Verujem u medicinu, nauku, pa iskreno nisam ni razmišljala o čitavom postupku. Danica je od početka bila napredna i sve je kako treba. Smatram da niko ne treba da razmišlja koji je put nastajanja, da li je prirodno ili putem VTO ili zamrzavanjem embriona, važno je da su deca dobro i da su zdrava. Kada sam je dobila osećaj je bio neopisiv, kakav je i dan danas kada je pogledam, priča Marija.

Kako nam otkriva ona će nastaviti da sanja svoj san kako bi se i drugi put ostvarila kao majka. Parovima poručuje da nikada ne odustaju od deteta, ali i svima onima koji razmišljaju o potomstvu.

-To je velika sreća. Zbog nje bih volela da imamo još jedno, da ima brata ili sestru. Zato smo i pokušali ponovo i iskoristili taj jedan koji smo imali zamrznuti, nažalost nije uspelo. Ali nastavljamo da se borimo, ja imam dve sestre, moj suprug ima dve sestre, Danica ima veliku porodicu, ali bi baš bilo lepo da nas ima više. Ja o godinama ne razmišljam niti sam razmišljala kada sam je rodila u 43.niti sada kada planiram još. Mi smo vrlo aktivni roditelji i sve je kako treba, zaključak je da je pravo vreme za roditeljstvo onda kada budete spremni, poručuje Marija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA