Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle posta sledi praznična gozba: Oprezno sa hranom, čuvajte se masne i začinjene, savetuje lekar

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadimanje, vraćanje hrane, gorušica, upala pankreasa, samo su neki od problema koje možete pokrenuti ako ste nesmotreni i preterate u jelu i piću

  • 2
Božićni ručak Foto: Shutterstock

Nakon proslave Nove godine stiže i Božić, a tradicija nalaže da su trpeze pune ića i pića. Kako je prethodio četrdesetodnevni post, prelazak sa posnog na masni režim može biti problematičan, te se savetuje postepena i umerena ishrana, kod svih, a posebno onih koji se vraćaju na "regularni način ishrane".

Stručnjaci apeluju da nikako ne treba preterivati sa hranom, naročito masnom i začinjenom, kao i sa alkoholom jer sve to može izazvati niz zdravstvenih tegoba. Nadimanje, vraćanje hrane, gorušica, upala pankreasa, samo su neki od problema koje možete pokrenuti ako ste nesmotreni i preterate u jelu i piću.

U razgovoru za Telegraf prof.dr Dejan Radenković, jedan od naših najvećih stručnjaka za hirurgiju pankreasa, profesor na Medicinskom fakultetu i hirurg na Prvoj hirurškoj klinici, objašnjava da u hrani treba imati meru i biti obazriv, te podseća kakve sve probleme možete imati ukoliko preterate tokom gozbe.

- Kada su praznici trpeze su prepune, pa se malo više i pojede. S druge strane pre Božića imali smo post, tako da se naš sistem za varenje hrane dugo nije susretao sa masnim obrocima. Konzumiranje masnog može da bude ozbiljan razlog za nastanak akutnog pankreatitisa. Za upalu pankreasa negde u 50 odsto slučajeva "zaslužni su" sitni kamenčići u žučnoj kesi, a njihovo pokretanje često nastaje nakon obilnog obroka praćenog konzumiranjem alkohola, kaže profesor Radenković.

Kada preteraju sa hranom mnogi to opisuju kao “stezanje kaiša” oko gornjeg dela stomaka, kada se može javiti mučnina, povraćanje, ubrzani rad srca...Akutni pankreatitis je naglo nastalo zapaljenje žlezde gušterače-pankreasa, koje može da zahvati i ostale organe, te on po svom toku ima svoja dva oblika.

- Laki oblik se odlikuje samo laganom upalom same žlezde, a teži oblik se karakteriše nekrozom (razaranjem) pankreasa i okolnih tkiva, često usled prisustva izlučenih otrovnih materija u krvi dolazi do oštećenja drugih organa kao što su pluća, bubrezi, srce i sistem cirkulacije, jetra i digestivni sistem. Na svu sreću oko 80 odsto bolesnika dobije laku upalu pankreasa, navodi profesor Radenković.

Što se simptoma upale pankreasa tiče pacijent oseća jak bol u srednjem delu stomaka iznad pupka, koji se najčešće širi obostrano ispod rebarna luka i potom se projektuje u leđima.

- Bol najčešće nastupa posle obilnog masnog obroka, ponekad može da se javi i posle "napada žuči" koji podrazumeva da postoji kamenje u žučnoj kesici. Pored toga što masni obrok može da dovede do upale pankreasa zbog povećane količine masti u krvi, takav obrok je obično praćen većom količinom alkohola, a ovakvo preterivanje može da bude povod za pokretanje kamenčića iz žučne kesice u glavni žučni vod. Kad se sve ovo uzme u obzir, masni obrok može da bude “okidač” za 70 pa i vise procenata slučajeva upale pankreasa, zaključuje profesor Radenković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂😂😂

    6. januar 2024 | 15:10

    Kod mene svake godine posle praznika na ultra zvuku 5-6 sarmi, praseća rebarca i sitni kolači neće više doktor ni da me snima samo kopira izveštaj od prošle godine.

  • Zika

    6. januar 2024 | 16:03

    Treba biti umeren u svemu, ne samo u jelu i picu. Lepo je dr objasnio , netrebamo se prejedati generalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA