Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompjuterska obuka za Rome u Subotici

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Projekti kao što je ovaj pomažu mladim Romima i Romkinjama da lakše dođu do zaposlenja

  • 1
Kompjuterska obuka za Rome u Subotici Foto: Kancelarija za inkluziju Roma

Edukativni centar „Education-Rom” iz Subotice postoji deset godina, a bavi se obrazovanjem odraslih. Sarađuje sa fakultetima i ostalim obrazovnim ustanovama u Srbiji i inostranstvu. Takođe, bili su i organizatori naučnih konferencija koje su se odnosile na preduzetništvo.

Ovaj centar ima veliki broj saradnika, pa zavisno od potreba, sprovode određene programe/obuke. Putem seminara, radionica i treninga uspevaju da šire znanje i pomažu pri sticanju novih znanja i veština.

Krajem prošle godine došli su na ideju da obave kompjutersku obuku za mlade Rome za dobijanje međunarodno priznatog ECDL sertifikata, koju će im držati obučeni predavači. Projekat je odobrio Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, a priključio se i grad jer će finansirati izradu diploma polaznicima, rekao je direktor „Education-Rom” Marko Todorović.

- Planirano je da prvi modul traje mesec dana, počevši od 15. januara 2024. godine, odnosno 30 časova, sa tedencijom da se obuka produži, zarad potpune sigurnosti u stečeno znanje. Za sada ima 15 prijavljenih za ovu obuku, ali moguće je da će ih biti i više, naglašava on.

Članica gradskog veća grada Subotice Milena Novakov pridružila se rečima podrške i istakla činjenicu da je usvojen Lokali akcioni plan za unapređenje položaja Roma u Subotici za period od 2023. do 2027. godine, a čiji se prioriteti odnose na obrazovanje, zdravstvo, stanovanje i zapošljavanje.

- Dobijanje ovog sertifikata izuzetno je značajno za sve polaznike i zato je svima nama u interesu da svi uspešno završe obuku i da odmah nakon toga nađu posao u kome će moći da upotrebe svoje znanje, rekla je na ona.

Projekti kao što je ovaj pomažu mladim Romima i Romkinjama da lakše dođu do zaposlenja jer je rad na računaru preduslov skoro svakom poslu u savremenom svetu. Istovremeno, korisnici stiču i samopouzdanje i želju za daljim obrazovanjem, a tako povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada i čine važne korake u poboljšanju kvaliteta života.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs A. N. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA