≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovde su boravili Obrenovići i Karađorđevići: Neverovatne priče kriju se iza Kraljevske banje

V. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Draga Obrenović odmarala je ovde, te su Vranjsku Banju tada nazivali “Banja kraljice Drage”

  • 0
Vranjska Banja obnavlja jedinstven drvored kestenova Foto: S.Tasic

Vest da je raspisan tender za izgradnju petlje sa autoputa Koridora 10, koja će povezati Vranjsku Banju sa ovom evropskom saobraćajnicom, oduševila je stanovnike i rukovodstvo najmanje opštine na jugu Srbije.

Uz hotel koji gradi „Milennium team“, ova investicija trebalo bi da turistima koji dolaze na lečenje i odmor, ali i onima koji su u tranzitu, približi ono što Vranjska Banja nudi, a to su prvenstveno izvori termalne vode, koji su najtopliji u Evropi.

Voda temperature od 94 do 110 stepena Celzijusa, kapaciteta 140 litara u sekundi, izvire na površinu zemlje iz desetak izvora.

Da je reč o izuzetnom prirodnom bogatstvu govori i podatak da su u 19. i 20. veku ovde boravili i odmarali članovi obe kraljevske srpske dinastije Obrenovića i Karađorđevića.

Vranjska Banja je jedna od retkih kraljevskih banja u Srbiji. U njoj se od 1914. godine lečio i kralj Petar Prvi Karađorđević. Kraljeva kada se i danas čuva i koristi.

A jedan od simbola Vranjske Banje je i drvored divljih kestenova, sa obe strane puta, kojim se od železničke stanice stiže u grad. Drvored je zasađen još davne 1888. godine, a u međuvremenu je i obnavljan.

Danas je od nejga ostalo još po koje stablo, ali u planu je obnova koja će biti prilagođena novim okolnostima.

Dragan Sentić, predsednik nopštine Vranjska Banja, kaže da je početna ideja bila celokupno obnavljanje drvoreda novim sadnicama.

- U vreme kada su prva stable zasađena kroz tu ulicu je prolazio tek po neki fijaker i plodovi nisu mogli da naprave štetu u saobraćaju.Danas, to je veoma prometna ulica, koja nosi ime kralja Petra Prvog i njome se stiže do centra Banje. Ima više od dva kilometra i bez krivina je. Zvanično najduža prava saobraćajnica na jugu Srbije. Razmatramo ideju drvoreda u nekom delu pešačke zone, zbog svega onoga što predstavlja autohtona vrsta divljeg kestena i drvored koji je nekada bio na razglednicama i fotografijama iz Vranjske Banje. A na mestu starog drvoreda verovatno će biti neko drugo drveće, čiji plodovi neće padati na kolovoz i ometati vozače - kaže Sentić.

Prvi drvored kestena sadili su zatvorenici zatvora u Nišu, a čuvala ga je čak i vojska.

Pre Prvog svetskog rata Vranjska Banja bila je poznato lečilište. Tu su dolazili gosti iz Grčke, ali i drugih delova Evrope.

Draga Obrenović odmarala je ovde, te su Vranjsku Banju tada nazivali

"Banja kraljice Drage"

Vest o početku Prvog svetskog rata kralja Petra zatekla je u Banji, pa on 1915. prekida lečenje zbog odlaska na front. Kraljeva kada se i danas čuva i koristi.

Takođe, nemački industrijalac Bruno Mozer, sebi za odmor sagradio je ovde 1887. godine vilu “Mozer”.

Vila „Mozer“ jedna je od najlepših u Vranjskoj Banji i danas je zgrada gradske opštine. Osim nje, sagradio je i zgradu na obali Banjštice u kojoj je bila fabrika za preradu kudelje.

Nesvakidašnje prirodno bogatstvo, slavna istorija i sadašnje ulaganje u infrastrukturu, glavni su aduti da ovo mesto opet vrate na evropsku mapuza lečenje i odmor.

(Telegraf.rs/Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA