≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavimo Mali Božić, Svetog Vasilija Velikog: Mesi se vasilica, pali se Badnjak i ne treba se svađati

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je i Obrezanje Gospodnje

  • 5
Sveti Vasilije veliki Foto: brusonline.com

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Svetog Vasilija Velikog, ilti Mali Boži, a danas je i Obrezanje gospodnje.

U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom. Slavi se i srpska Nova godina, a mnogi Srbi danas slave Vasilija kao krsnu slavu.

Sveti Vasilije Veliki arhiepiskop Kesarijski rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio se 15 godina u Atini filosofiji, retorici, astronomiji i svima ostalim svetskim naukama toga vremena.

Školski drugovi su mu bili Grigorije Bogoslov i Julijan, kasnije car odstupnik.

U zrelim godinama krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj život kada je napunio 50.

Kao veliki pobornik Pravoslavlja, pun moralne čistote i revnosti verske, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve Božje - Vasilije se punozaslužno naziva Velikim.

U crkvenoj službi naziva se pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i žaokom svojom bode jeretike.

Običaji

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a u nekim krajevima se ponavljaju oni koji su vezani za Božić. Na Mali Božić, naime, ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi bi trebalo da bude glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana. U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka.

U Vojvodini, u pojedinim mestima, do danas se zadržao običaj da se na raskršćima pale vatre. Veruje se da ima čistilačko dejstvo, i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote.

Iz istih razloga su u Hercegovini ostatke badnjaka od Božića spaljivali na Mali Božić.

Danas se mesi vasilica

Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban hleb "vasilica", u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bundeve, pasulja, bobice drena – za zdravlje, i metalni novčić kao simbol bogatstva i sreće.

Srbi veruju i da bi na Mali Božić trebalo izbegavati svađe, jer, ako Novu godinu tako počnemo, svađaćemo se cele godine.

14. januar trebalo bi dočekati budan.

U nekim krajevima, u tom bdenju mnoge devojke bi gatale da li će se te godine i za koga udati. Posebno je zanimljivo gatanje devojaka u Bosni. One se pre svanuća penju na tavan, zatim bace svoju obuću kroz vrata napolje, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće – znak je da će u tom pravcu udati.

U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

Sačuvana su mnogobrojna dela Vasilija Velikog, Oca Crkve, bogoslovska, apologetska, podvižnička i kanonska, kao i služba, nazvana po njegovom imenu, koja se služi 10 puta u godini, i to - 1. januara, uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta osim Cvetne, na Veliki Četvrtak i na Veliku Subotu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. januar 2024 | 16:23

    SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE SVETOG VASILIJA VELIKOG.ŽIVI BILI I BOG VAS ČUVAO NA MNOGAJA LJETA. AMIN.

  • Ramamti Ezer

    14. januar 2024 | 09:20

    'Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Svetog Vasilija Velikog, ilti Mali Boži, a danas je i Obrezanje gospodnje.' Ovakav galimatijas slava i verovanja je stvarno neverovatan, ali ok. Biblija kaže da je sva nominalna religija jedna velika zbrka, pa je simbolično nazvana Vavilon Veliki (Otkrivenje 17:5). Vavilon znači zbrka, pometnja, haos. Što se tiče Hristovog obrezanja, njega ne treba slaviti. Zašto? Zato što je apostol Pavle napisao:,, Odvojeni ste od Hrista, vi koji pokušavate da budete proglašeni pravednima držeći se Zakona. Sami ste sebe lišili njegove nezaslužene dobrote.  Jer mi željno očekujemo da po duhu postanemo pravedni zbog naše vere, i nadamo se tome. Jer u Hristu Isusu ništa ne vredi ni obrezanje ni neobrezanje, nego samo vera koja se vidi u pokazivanju ljubavi.'' (Galatima 5: 4-6).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA