Vreme čitanja: oko 3 min.

Virusi kose sve generacije: Iznenadni kašalj, visoka temperatura, malaksalost! Evo šta vam sve može pomoći

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci ističu da haraju kombinovani virusi, a imunitet nam je slabiji

  • 3
Kašalj, kašljanje Foto: Shutterstock

Iznenadna temperatura, uporan kašalj, malaksalost, simptomi su virusnih i bakterijskih infekcija koje su karakteristične za ovo doba godine. Međutim, kako nam se čini, sada smo osetljiviji nego prethodnih godina, a razlog tome može biti taj što nam je imunitet slabiji, a naročito posle brojnih infekcija u doba kovida.

Prema najnovijim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu zaključno sa nedeljom ima 565 prijavljenih obolelih od velikog kašlja, s druge strane lekari takođe podsećaju i na virusne infekcije, te da se ne radi samo o velikom kašlju.

"Kombinovani virusi se javljaju", objašnjava za Telegraf prof.dr Milorad Jerkan, direktor DZ Niš, i ističe da jedna grupa virusa ima simptome kijavice kašlja, stezanja u grudima sa spazmom.

- Javlja se i temperatura do 39, bolovi u svim zglobovima i malaksalost. Druga vrsta simptoma je dijareja i teperatura nešto preko 37, takođe sa bolovima u zglobovima, sve traje negde do pet dana. Savet je da ne treba odlaziti u kolektiv ako je neko bolestan, javiti se lekaru, ne lečiti se na svoju ruku i mirovati onako kako lekar preporučuje. Mnogi greše pa bolesni odlaze u kolektiv, a znamo da se virusi brzo šire sada kada je hladno vreme i kada svi borave u zatvorenom. Treba jačati imunitet, što više voća i povrća, uzimati dovoljno tečnosti, čajeve, vetriti prostorije, i naravno san je bažan. Oni koji imaju pridružene bolesti treba posebno da se čuvaju da se ne razbole, kaže profesor Jerkan.

Kašalj, kašljanje Foto: Shutterstock

Kod hronilnih bolesnika kašalj može trajati duže

Kako je objasnio nedavno za Telegraf, direktor Klinike za pulmologju KCS dr Mihailo Stjepanović trenutno haraju virusi haraju i da je upravo to uzrok što se ljudi sada masovno žale na kašalj, takođe dodaje da kod osoba koje imaju neku pridruženu bolest kašalj može trajati malo duže.

-Virusi haraju i javlja se kašalj koji u zavisnosti od težine kliničke slike ima dužinu trajanja. Kada se jave simptomi obavezno je javiti se lekaru koji će dati pravu terapiju. Ne treba odmah pomisliti da je u pitanju veliki kašalj i nagađati nego se javiti lekaru. Osobe koje imaju komorbiditete kod njih kašalj traje duže i to je izraženo kod astmatičara, srčanih bolesnika, osoba sa malignitetom, objasnio je dr Stjepanović.

Kašalj, kašljanje Foto: Shutterstock

I dr Saša Milićević u razgovoru za Telegraf ispričao je da je aktuelni kašalj najčešće virusnog porekla i da traje dve do tri nedelje.

- Nema pravila, ne mora da znači da ako neko kašlje nedeljama da ima veliki kašalj, bilo da pričamo o detetu ili odraslom čoveku, ali s druge strane ne smemo ni zanemariti. Ovakvi problemi javljaju se na nekih pet šest godina, tako da za mene ovo nije neuobičajeno. Takođe smatram da nam je kolektivni imunitet slabiji i na tome treba raditi, objašnjava dr Milićević.

Kako dodaje lekar, svaki kašalj koji traje duže od 10 dana, ne sme se tolerisati, bez obzira da li se radi o nekim ozbiljnijim simptomima ili ne. Opšti savet je javiti se lekaru na vreme i dobiti adekvatnu terapiju, ali i mirovati.

Bez produžetka raspusta

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je juče da nema razloga da se, zbog epidemiološke situacije, produži zimski raspust za đake i napomenula da su učenici u Vojvodini jutros već krenuli u školu. Grujičić je pojasnila da su ispitivanja pokazala da je najveća zastupljenost respiratornih infekcija kod dece starosti do četiri godine.

"To je uzrast dece koja pohađaju vrtiće, a ne škole, tako da su rezultati takvi da nema razloga da se produži raspust", rekla je Grujičić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    16. januar 2024 | 15:03

    Sezona gripa u ovo doba godine bilo i biće. Slušati savete lekara i bez preke potrebe ne ići na mestima gde ima verovatnoća da se dobije neki virus. Deca donesu iz škole i zaraze celu porodicu.

  • Milena

    16. januar 2024 | 14:38

    Tek ce da kose i da se dodatno prosire polaskom dece u skole a nadlezni po tom pitanju se ne oglasavaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA