≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Antivakseri se igraju sa životima dece: Mama male Nađe (3) šokirana vešću da su 4 bebe umrle od velikog kašlja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nađa je imala autoimunu bolest, te nije smela da primi MMR vakcinu

  • 34
Nadja Dragana Petrović Foto: Facebook/Pravda za Nađu-Justice for Nadja

Četiri bebe u Beogradu preminule su od velikog kašlja, a Dragana Petrović, majka male Nađe koja je sa samo 3 godine preminula od morbila, ponovo je poručila roditeljima da se ne igraju sa životom dece i da ih vakcinišu.

- Čula sam jutros na vestima. Nisam znala dosad. Šta da kažem... Igraju se sa životima dece, čitam komentare i poražavajući su, pišu kako nas truju iz vazduha i slično. Poručila bih ponovo, a ponavljam kao papagaj, da se roditelji edukuju kod onih koji su za to završili školu, a ne po fejsbuku, i slično... - navela je Dragana za Telegraf.rs.

Dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" jutros je naveo da deca do 4 meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku.

- Nažalost, mala deca, odojčad do 4 meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri deteta - kaže dr Vukomanović.

Kako je dodao, jedno dete je trenutno na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo.

- Ima oko 70 dece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast dece sa teškom kliničkom slikom - kaže dr Vukomanović.

Podsetimo, Nađa je imala autoimunu bolest, te nije smela da primi MMR vakcinu. Međutim, živela je sasvim normalan život, a po njenom ponašanju i živahnosti niko nije mogao da primeti da od nečega boluje. Razdragano i srećno dete pred kojim je svetla budućnost bila je sve do 4. januara 2018. godine, tada je za porodicu Petrović počeo pakao kom se nisu nadali.

- Tog 4. januara otišli smo na redovnu terapiju u KC Kragujevac, a tada je već uveliko trajala epidemija morbila. Normalno smo smeštene u sobu, a sutradan je u tu sobu ubačeno i dete koje je imalo konjuktivitis, kašalj i visoku temperaturu, te smo posle saznali da ima morbile. Zbog nedostatka mesta ono je ubačeno kod nas i Nađa se naravno zarazila. Oko 9. januara ona je prebačena na Institut za majku i dete. Na premeštaju nije navedeno da je bila u kontaktu sa zaraženim detetom, pa smo opet bili u četvorokrevetnoj sobi sa ostalom decom. Već 12. januara Nađa je dobila visoku temperaturu koja nikako nije mogla da se obori i krvarila je iz nosa i usta. Nije otvarala oči, dobila je konjuktivitis, celu sliku koja ukazuje na morbile. Nije se budila, nije jela ni otvarala oči, ali čula me je, to znam - ispričala je Dragana ranije za Telegraf.rs.

20. januara stanje devojčice se pogoršalo. Nađa dobija upalu pluća, a kiseonik koji je primala nije zadovoljavao njene potrebe. Nekoliko dana kasnije prebačena je na intenzivnu negu, a od tada njeno stanje se nije promenilo. Četvrtog aprila porodica dobija one najgore vesti - devojčica je izgubila bitku.

- Život mi se u momentu promenio iz korena, patimo zbog jedne sekunde nepažnje i Nađe više nema. Krivim i sebe, stalno se pitam zašto sam je odvela baš tog dana u bolnicu. Moja starija ćerka je imala samo 5 godina kada je Nađa umrla i to je veoma teško podnela. Ona me sada ispituje da li je vakcinisana, da li će se zaraziti, veoma je uplašena. Nakon Nađe dobili smo još jedno dete, ono je takođe vakcinisano. Ne bih nikada sebi ponovo dozvolila da dođem u tu situaciju - kaže Dragana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maska

    31. januar 2024 | 10:39

    Pretuzno je sto je Vasa Nadja,preminula. Ali nemojte da krivite one koji nece da vakcinisu svoju decu i da ih truju,a pritom i vecina lekara se slaze da MMR vakcina nija bas bezbedna. Trebali su u bolnici Vas da izoluju zbog Nadjine bolesti,to je propust osoblja i Vas koji niste to trazili.

  • Mihajlo

    31. januar 2024 | 12:00

    Zahvalite kovidu. I ja koji sam redovno vakcinisao svoju decu, posle kovida i svega sumnjam u sve sto se forsira u medijima. Svet nije isti sada i pre 10 godina...

  • Goran

    31. januar 2024 | 11:49

    A zasto ima obolele dece koja su vakcinisana da se razume nisam protiv ali cim nesto girate na silu i drzite uporno jednu stranu tu obicno nije sve kako treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA