Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ja se bavim mentalnim vakcinama": Ovako antivakserka Mila Alečković komentariše smrt 4 bebe od velikog kašlja

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pitali smo je da li se kao oštar protivnik vakcina i pozivač na nevakcinisanje, oseća odgovornom za smrt četiri bebe usled epidemije velikog kašlja

  • 24
Mira Alečković Foto-kolaž: Shutterstock, Youtube/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Posle vesti da su četiri bebe preminule od velikog kašlja na Institutu za majku i dete, zanemela je cela Srbija. Stav struke je jasan, do epidemije velikog kašlja u Beogradu došlo je usled sve masovnijeg odbijanja roditelja da vakcinišu decu već u porodilištu. Da li to shvataju i oni koji se otvoreno, preko društvenih mreža i svih dostupnih medijskih kanala, protive vakcinisanju?

Ako je i jedan roditelj poslušao savet ovih antivaksera, da li se oni osećaju kao saučesnici u smrti četiri bebe i epidemiji velikog kašlja koja je tome prethodila. Zato smo svakog antivaksera prosto upitali - osećate li se odgovornim za smrt četiri bebe od velikog kašlja, za ugašene živote koji tek što su počeli, ugašene mladosti, budućnosti, porodice?

Mili Alečković, jednoj od poznatih antivaksera, očigledno nije bilo prijatno kada smo je to upitali i time pozvali na odgovornost za javno izgovoreno reči:

- Izvinite, ja se bavim mentalnim vakcinama i mentalnim virusima. Čitajte moju knjigu - napisala nam je u poruci, prethodno odbijajući naše pozive.

Uporna u nameri da pokaže da su vakcine opasne i da ih ni njihovi zagovarači ne koriste, Alečković je između ostalog na svom Tviter nalogu prenela netačnu tvrdnju da ćerka Bil Gejtsa nije vakcinisana. I to joj nije bio prvi put da šire lažne vesti. Alečković je tvrdila da ni direktor Svetske zdravstvene organizacije nije vakcinisan, a sve kako bi vakcine predstavila kao neučinkovite ili opasne. Kao i u slučaju direktora SZO, tako i u slučaju Gejtsove ćerke, dokazi su pokazali suprotno.

- Nemojte primati nikakve vakcine, dovoljni su C i B vitamin, beli luk, vazduh i šetnja, vakcina ne leči, samo prirodni imunitet - ponavljala je neumorno Alečković.

Lekari su za Telegraf i pre strašne smrti četiri bebe upozoravali da se veliki kašalj širi i da je to posledica slabije imunizacije, kao i sve masovnijeg odbijanja roditelja da vakcinišu decu već u porodilištu. Vakcina protiv velikog kašlja je u kalendaru obavezne vakcinacije.

Najefikasnija mera prevencije velikog kašlja je vakcinacija. Ona je u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima obavezna za sva lica određenog uzrasta.

Kako navodi Gradski zavod za javno zdravlje aktivna imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja se sprovodi već kod beba od navršena dva meseca života primenom kombinovanih vakcina koje u svom sastavu sadrže komponente protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, sa ili bez komponenata protiv drugih zaraznih, u skladu sa Kalendarom imunizacije.

Primarna vakcinacija se sprovodi sa tri doze kombinovane petovalentne vakcine DTaP-IPV-Hib (Pentaxim) u razmacima koji ne smeju biti kraći od četiri nedelje. Aktivna imunizacija se započinje kada dete navrši dva meseca. Primarnu seriju treba završiti pravovremeno do navršenih šest meseci života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    31. januar 2024 | 14:07

    Ne mogu da razumem zašto uopšte pitate ljude koji nisu iz struke o tako ozbiljnim temama?! Koliko znam gospođa nije mikrobiolog a meša u sve oblasti od nauke do politike. Narod je sa razlogom zbunjen kada mediji dozvoljavaju ovakve istupe nekompetentnih osoba. Dosta nam je više Marsovaca, mačeva i poremećenih baba.

  • Lora

    31. januar 2024 | 13:50

    Da li su 4 bebe umrle od velikog kaslja ili ne ne znam. Ali znam da je mnogo vise umrlo od infekcija, uranijuma, greski lekara, iznenadno padaju i umiru mladi, zatrovane hrane i vode i o tome se cuti. U moje vreme nije ni bilo vakcina niti za male boginje, veliki kasalj, zauske pa niko nije umro. Ljudi primaju pare za reklamu vakcina. To je poznato

  • Map

    31. januar 2024 | 13:45

    Ko garantuje da nebi umrle da su bile vakcinisane, ja se vakcinisao protiv gripe pa nakon dva meseca dobio gripu i to bas gadnu, a mnogi koji su se vakcinisali protiv korone su umrli. I kako onda to objasnjavate?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA