Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle godine u ovom gradu imali smo epidemiju malih boginja! Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U cilju postizanja kolektivne zaštite od malih boginja neophodno je dostići obuhvat vakcinacijom od najmanje 95

  • 2
Morbili, male boginje Foto: Shutterstock

Poslednji slučaj malih boginja u Srbiji prijavljen je 27. aprila prošle godine i od tada na teritoriji naše zemlje nisu registrovani novi slučajevi obolevanja od morbila. Ipak, kako u prethodnim godinama nismo postigli željeni obuhvat, opasnost od ove bolesti uvek vreba.

Izveštaj o procentu vakcinacije za prošlu godinu još uvek nije stigao, ali valja podsetiti da godinu pre nije postignut obuhvat od 95 odsto, što znači da 2022. nismo dostigli kolektivni imunitet. Opasnost od malih boginja uvek postoji, zbog čega lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", tokom prošle godine u Srbiji je registrovano ukupno 50 slučajeva morbila, od toga 43 na teritoriji Smedereva, gde je u januaru 2023. godine bila prijavljena epidemija, i po tri na teritoriji Beograda i Novog Sada i jedan na teritoriji Požarevca.

- Izveštaj o postignutom obuhvatu imunizacijom vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR vakcina) za 2023. godinu je u izradi. Postignuti obuhvat prvom dozom MMR vakcine kod dece u drugoj godini života u 2022. godini iznosio je 81,3%, dok je obuhvat drugom dozom navedene vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole iznosio 89,5% tj. nije postignut ciljni obuhvat od 95% planirane dece. Imajući u vidu da je vakcinacija najefektivnija mera kako individualne, tako i kolektivne zaštite od malih boginja, tokom 2023. godine, pored generacija dece koja treba da budu vakcinisana prema Kalendaru obavezne imunizacije u drugoj i sedmoj godini, sprovedena je i dopunska imunizacija MMR vakcinom nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece uzrasta do 18 godina, objašnjavaju za Telegraf u Batutu.

Za kolektivni imunitet 95 odsto

U cilju postizanja kolektivne zaštite od malih boginja neophodno je dostići obuhvat vakcinacijom od najmanje 95 odsto ciljne populacije. Roditelji, pak, često zbunjeni agresivnom kampanjom antivaksera o MMR vakcini, izbegavaju obaveznu vakcinaciju, zbog čega je procenat obuhvata ispod željenog.

-Male boginje su jedno od najzaraznijih infektivnih oboljenja i svaki pad obuhvata imunizacijom i kolektivnog imuniteta nosi sa sobom rizik od povećanja broja obolelih i epidemijskog javljanja ove bolesti. U ovom momentu, imajući u vidu epidemiološku situaciju u susednim zemljama, neophodno je vakcinisati MMR vakcinom svu nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu uzrasta od navršenih 12 meseci do 18 godina života, apeluju iz Batuta.

I pedijatar dr Saša Milićević apeluje na roditelje da ne zaborave da vakcinušu decu, jer ova bolest može biti opasna, posebno za one koji su slabijeg imuniteta, ili ako imaju neku pridruženu bolest.

- Pre nekoliko godina imali smo epidemiju malih boginja. Ova osipna groznica se brzo širi, naročito je opasna za one pacijente koji imaju neki maligni problem, srčano, bubrežno ili neko drugo obolenje. Takvi pacijenti mogu loše da prođu, a kolektivni imunitet štiti i njih, jer možda ne mogu da prime vakcinu iz nekog opravdanog razloga. Međutim, ako je kolektivni imunitet opao, onda su oni ugroženi. Situacija nije takva samo kod nas, već i u drugim zemljama u okruženju. MMR vakcina je obavezna, i važno je da pedijatar sve objasni roditelju kako ne bi bilo zabune, kaže dr Milićević za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    2. februar 2024 | 07:30

    Roditelji shvatite ozbiljnost. Ova vakcina je proverena. S druge strane vakcina protiv korone je unela nemir tako da se ne veruje i proverenim vakcinama,opada vakcinacija i protiv gripa.

  • Milan

    2. februar 2024 | 07:55

    Šta će neuk narod. Svi postali antivakseri. Ne veruju u nauku i misle da je zemlja ravna Toliko su smešni da mnogi kažu da čovek nikada nije bio na mesecu. Strašno potomstvo nije za svakoga. I bolje da se nevakcinisu biće ih manje. Tj više čistog vazduha za nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA