Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena prebačena iz privatnog u državno porodilište zbog komplikacija: Prijave ombudsmanu za akušersko nasilje

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mđeu prijavama je i jedna od žene kojoj je odlagan porođaj dok se nije onesvestila

  • 4
PROSJACENJE DECA PASALIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Otkako je zaštitnik građana Zoran Pašalić 20. januara pozvao sve žene koje su se tokom poslednjih šest meseci suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja (od pripreme do izlaska iz bolnice) – da se jave toj instituciji, desetak žena obratilo se stručnoj službi ombudsmana.

Kako u razgovoru za Politiku ističe Zoran Pašalić, javile su se žene iz cele Srbije – od Subotice do Kosovske Mitrovice – kako bi prijavile neprijatnosti koje su doživele tokom porođaja. Ističući da u ovom trenutku ne može da govori o konkretnim porodilištima, lekarima i medicinskim radnicima na koje su se porodilje žalile, zaštitnik građana kaže da će svi slučajevi biti ispitani, nakon čega će javnost biti obaveštena.

Među ženama koje su se javile stručnoj službi ombudsmana nalazi se porodilja koja je istakla da su lekari u lokalnoj bolnici dugo vremena oklevali sa donošenjem odluke o carskom rezu, da bi je potom hitno transportovali u Novi Sad kako bi se sprečile dalje komplikacije porođaja. Javila nam se i žena koja je rekla da su joj lekari tokom porođaja ’skakali’ po stomaku, kako bi bebu izgurali napolje, što je u suprotnosti sa svim medicinskim protokolima. Obratila nam se i porodilja čijem su porođaju prisustvovali studenti medicine, uprkos njenom izričitom protivljenju i javno izrečenom stavu da ne želi svoje najintimnije trenutke da deli sa studentima na praksi. Svoje bolno iskustvo sa nama je podelila i porodilja koja nam je rekla da su lekari odlagali porođaj sve dok nije pala u nesvest od bolova”, priča Zoran Pašalić.

On dodaje da se stručnoj službi zaštitnika građana javila i žena kojoj su akušeri forcepsom vadili bebu iz stomaka, što je veoma opasna procedura, kao i porodilja koja tvrdi da su je lekari pustili da krvari dok se nije onesvestila. Zbog neadekvatne reakcije zdravstvenog osoblja prilikom porođaja, ombudsmanu se javila i žena koja je završila u indukovanoj komi, a prijavu je podnela i porodilja koju lekari nisu hteli da porode carskim rezom iako se njena beba prilikom dolaska na svet zaglavila u porođajnom kanalu, zbog čega joj je život bio ugrožen.

Da ni (skupo plaćen) porođaj u privatnoj klinici nije garancija da će dolazak bebe na svet proći u najboljem redu, govori i primer porodilje koja se javila ombudsmanu sa pritužbom da je dobila emboliju pluća tokom porođaja, nakon čega je prebačena u državno porodilište.

„Mi ćemo od Ministarstva zdravlja tražiti da pošalju zdravstvene inspektore u svaku ustanovu u kojoj su se porađale žene koje su nam prijavile akušersko nasilje ili nesavesno postupanje zdravstvenih radnika i ispitaju svaki pojedinačni slučaj, a kada nam oni podnesu izveštaj, o tome ćemo obavestiti javnost. Ja pozivam sve porodilje da nam se jave, kako bi se stvorili uslovi za utvrđivanje odgovornosti u pogledu nesavesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru”, kaže Pašalić i dodaje:

„Dok se država bori za svako dete, jer kao društvo starimo, postoje i oni koji umesto da budu nosioci te podrške i iskrene brige za život buduće majke i njenog deteta čine da se porođaj pre doživljava kao neprijatno iskustvo nego kao prirodan čin i jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene. Tome se mora stati na put, jer zbog pojedinačnih slučajeva svi plaćaju cenu – i pacijenti, i medicinska struka.”

Zoran Pašalić podseća da su naši sugrađani u mogućnosti da podnesu anonimnu prijavu ombudsmanu, a tu mogućnost je iskoristila grupa lekara i medicinskih radnika u jednom Kliničkom centru u Srbiji, koji su podneli prijavu zbog loše organizacije rada, zbog koga pate brojni pacijenti, uključujući i porodilje.

Zaštitnik građana podseća da je pravo na zdravlje u korpusu osnovnih ljudskih prava, ali da iskustvo pokazuje da je ono nedovoljno dostupno u praksi, pri ostvarivanju zdravstvene zaštite. Zato je, prema njegovim rečima, potrebno uspostaviti mehanizme koji bi doprineli tome da građani pre svega znaju koja su njihova prava, kao i kome mogu da se obrate ukoliko smatraju da predviđena lekarska usluga predstavlja njihovo kršenje i povećava ugroženost po zdravlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    5. februar 2024 | 09:30

    Dragi moj zaštitnice,znaš li ti za reč "sukob interesa"znaš li ti da u Srbiji načelnici klinika imaju privatne klinike,šta očekujete od tih lekara,da obavljaju savesno svoje poslove,nemogu,propali bi finansijski,drugo,umor,rade po osam i više sati u bolnicama,pa po svojim ordinacijama,idu i u druge gradove,isto i medicinsko osoblje,svi rade i privatno,užas.

  • Majka

    5. februar 2024 | 12:02

    Lekari da se izjasne, privatna ili drzavna klinika !! Obe ne moze i kraj! Koga uhvate dobija orkaz i gotova stvar!

  • Dend

    5. februar 2024 | 12:11

    Država mora lekare ako je država, jer ovo uzima maha, da opredele za državni ili privatni sektor. Ovako je eldorado i to od zvučnih imena lekara pa na dole. Nepoštovanje radnog vremena, neposvećenost pacijentima jer žure u svoje ordinacije.Predlažem da se svakom lekaru koi želi da radi privatno nađu sredstva i omogući da mu se otvori ordinacija i time uđe u poreski sistem države. Usluge privatnika su veoma veoma skupe a sve ne evidentiraju ? Sve ovo je veoma lako, ako se hoće, proveriti jer je veliki procenat građana to i osetilo na svojoj koži i na kraju da se privatne ordinacije uvedu u sistem zdravstva kao rešavanje lista čekanja a izvršene usluge nadoknade po cenovniku države !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA