Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekordan godišnji pad u broju novorođenih: Da li nestaje ova opština u Zlatiborskom okrugu?

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa prosečnom starošću svojih žitelja od 48,94 godine, Nova Varoš je najstarija opština u Zlatiborskom okrugu

  • 2
Beba, porodilište Foto: Rina

U protekloj, 2023. godini, na teritoriji Nove Varoši rođena je svega 61 beba, u gradu 42, dok u okolnim selima 19, što se u ovom kraju ne pamti.

Sa prosečnom starošću svojih žitelja od 48,94 godine, Nova Varoš je najstarija opština u Zlatiborskom okrugu, a tokom minule godine zabeležen je nikad manji broj novorođenih, dok je preminulo čak 260 stanovnika.

Zbog negativnog prirodnog priraštaja, broj građana u novovaroškoj opštini smanjio se za 200 stanovnika.- Rođenih u 2023. je za trećinu manje nego predhodne, a ovako mali broj beba se ne pamti. U poslednjih dvadesetak godina bilo je nešto više od 2.100 novorođenih, najviše 2004. i 2005. kada je bilo po 146 beba, posle čega sledi pad. Nakon 2010. u kojoj su rođene 83 bebe, čak 40 manje nego predhodne, broj novorođenčadi počinje da raste. U 2016. bilo je 111 beba, skoro 30 beba više nego predhodne, ali već sledeće zabeležen je značajan pad da bi se u 2020. broj novorođenčadi opet spustio ispod 100. - rekla je za Varoške novine Danijela Topalović iz Opštinske službe za brigu o porodici i deci.

Lokalna samouprava je još 2009. donela odluku o novčanim naknadama iz opštinskog budžeta za novorođenčad, a nakon tri godine i za nezaposlene porodilje. Na ovaj način pokušali su da zaustave nagli pad nataliteta. Ali...

- Na moj i predlog naše odborničke grupe GG "Novi ljudi za Novu Varoš", opština je pre deceniju i po uvela svoje naknade, a sada je vreme za novu akciju. Moramo učiniti sve da mladim bračnim parovima koji se tek spremaju za potomstvo obezbedimo bar jedno pristojno radno mesto i niz drugih pogodnosti, kao i za one koji žele da se nakon završene srednje škole i fakulteta vrate u zavičaj, posebno za devojke. - rekao je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Država je od prvog januara ove godine povećala iznose svog dodatka za bebe, koji ni ranijih godina nisu bili mali. Za prvo dete dodatak se kreće od 371.614 dinara, dok do skoro tri miliona za četvrto dete.

Ni ovakav način podrške i pomoći u velikoj meri ne podstiče mlade, pa se za sedam godina, ukoliko se niko ne odseli, očekuju svega dva odeljena prvačića na celoj teritoriji opštine Nova Varoš, koja sada ima šest matičnih osnovnih škola, jednu gradsku i pet seoskih.

(Telegraf.rs/B.Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Поп

    5. februar 2024 | 17:16

    Ништа чудно, некако ми ова варошица делује "тужно" иако је на лепом месту, једино може Златар да извуче ово место уколико се уложи у ту планину.

  • Maja

    6. februar 2024 | 19:22

    Konobar dobar izlazi u Beogradu 200000 dinara .Sve se vrti u Beogradu.Nova Varos je lepo mesto ali dzaba.devojke odlaze u velike gradove .U Beogradu rade mladi iz Kube.Bagladesa Nepal Indija Turska pa zasto ne bi mladi iz Nove Varosi'Srbija izumire

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA