≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbin u Šangaju živi svoj "kineski san": Mladić koji je preko noći prelomio da ode u beli svet i ostvari snove

I. A.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kinezi danas veoma poštuju Srbe i našu zemlju, objašnjava Ilija

  • 2
Ilija Fonlamov Kina Šangaj 2 Foto-kolaž: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

Svoj put i profesionalni razvoj u ovoj dalekoistočnoj zemlji mogao bih objasniti kao sled okolnosti koje su se izrodile iz moje jake želje i rada, da nešto promenim, uradim...

Kina je danas, baš kao što je i te 2019. bila mesto sa mogućnošću za napredovanje za one koji žele da rade i u sebi gaje želju za učenjem.

Tako sam i motivisao sebe na ovaj krupan i hrabar korak i iskoristio priliku da pored jezika, sebe i akademski unapredim na master studijama, a zatim nastavim da radim na svom slikarskom umeću, počinje priču za Telegraf Ilija Fonlamov, Nišlija koji je pre pet godina napustio rodni grad i otišao u Kinu.

Ilija Fonlamov Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

Kako izgleda "kineski san" kroz svakodnevicu, možda najbolje zna upravo on, jer je uspeo da ostvari svoje snove i vizije radeći na sebi.

- I danas je, čak i mojim prijateljima gotovo iznenađenje zašto Kina, i još važnije "kako je u Kini?". To nas zapravo dovodi do priče o ovoj zemlji koja, iako geografski jako daleko, sa nama zapravo deli puno sličnosti. Iz Srbije sam sa sobom poneo vaspitanje i uverenje da je porodica temelj, početak i kraj, a gotovo identična atmosfera vlada i u kineskom kulturološkom miljeu, premda ovde nije uokvirena hrišćanskim učenjima, priča Ilija.

Kako objašnjava, svi bi ostali iznenađeni, kada bi čuli sve nazive za rođake koje kinezi koriste, a čija raznolikost je i svetla komponenta i našeg jezika.

Ilija Fonlamov Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

- Kao i mi, Kinezi poštuju svoje praznike, a porodica je stožer koja ih je sačuvala kroz ništa manje burne vekove od onih koje smo i mi imali na našem tlu. Kinezi danas veoma poštuju Srbe i našu zemlju, premda znaju da je veličine tek jedne od kineskih provincija. To možda i zvuči kao floskula, ali lično imam bezbroj priča. Ipak tek kada naučite i progovorite kineski jezik nastaje istinsko oduševljenje, jer moderni Kinezi ne očekuju da stranci tako lako ovladaju istim. Meni lično kineski je otvorio mnoga vrata u poslovnom domenu i dao priliku da se o sebi i svojoj zemlji izrazim pred onima koji engleski ne pričaju, što ovde nije retkost, objašnjava Ilija.

Slikarstvo velika ljubav

Kina mu je dala priliku da se ostvari u mnogim pravcima, pa već dve godine uspešno posluje sa zemljama u okruženju, a od skoro je sa svojim timom prisutan u okviru onlajn trgovine u Indoneziji. Kako objašnjava ovaj mladić on je u Šangaju angažovan i na jednom departmanu za biološke nauke, ali uprkos tome, nije zaboravio svoju veliku ljubav, a to je slikarstvo.

- Dolazak u Kinu dao mi je priliku da usavršim svoj stil i svoj rad podignem na viši nivo, a poslednjih godina inspiraciju direktno pronalazim u svom najbližem okruženju - objašnjava Ilija i dodaje da je njegov opus proizvod onoga što on karakteriše kao produkciju koja prethodi njegovim slikarskim delima.

Ilija Fonlamov Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

- Značajna investicija u dobru fotografiju, scenski prikaz i modele koji služe kao osnov za moj opus ono je što želim da me razlikuje od realista, pre svega kod nas. Trudim se da slušam savete kuratora iz moje predstavničke galerije i radim na modernom izrazu u svom slikarstvu. Tako sam svoja dela predstavljao na EKSPO-u međunarodnih industrija održanom u Šangaju prošle godine sa koga sam poneo dva priznanja za svoje vizualno stvaralaštvo u kome dominiraju azijski modeli, netipični za srpsko, ali evropsko slikarstvo, kaže on i dodaje:

- Nakon Nedelje umetnosti u Majamiju (Miami Art Week) održanom u decembru, fokusirao sam se na pripremu svoje prve samostalne izložbe u Sjedinjenim državama, pod naslovom "Žeđ". Naravno, nada se i planira izložbu i u rodnoj Srbiji a do tada kako kaže ovaj mladić, svako treba da prati svoje snove, veruje u sebe, i naravno zacrta svoje ciljeve visoko. Onde, gde želi da bude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    6. februar 2024 | 23:46

    Svaka cast. Samo napred.

  • Odsustvo

    7. februar 2024 | 07:11

    Od familije prijatelja domace hrane I svoje drzave nije nikakva sreca I sam sam takve nesrece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA