≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je datum zahlađenja, temperatura pada za desetak stepeni: EVO da li nas očekuje i sneg

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovih dana temperature su i za 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine

  • 4
Vremenska prognoza sa Đorđem Đurićem Foto: Mateja Beljan

Prethodnih dana imali smo pravo prolećno vreme, uz temperature na istoku Srbije i do 23°C. Natprosečno toplo vreme zadržalo bi se još nekoliko dana, da bi potom usledila jača promena vremena.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Srbija će u petak i tokom vikenda biti pod uticajem veoma snažnog ciklona sa zapada Evrope i Atlantika, uz naoblačenje. Očekuje se osetniji pad vazdušnog pritiska, uz jak jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima, dok se u košavskom području očekuje jak, na udare i olujni jugoistočni vetar.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Očekuju se veoma izražena jugozapadna strujanja, uz dalji priliv tople vazdušne mase.

Petak će biti najsunčaniji, uz povećanje oblačnosti sa severa. Za vikend se očekuje oblačno, u nedelju sa kišom i pljuskovima u Vovodini, na zapadu, jugu i jugozapadu Srbije.

Maksimalna temperatura biće od 14 do 22°C, u Beogradu do 20°C.

Očekuje se i formiranje sekundarnog ciklona na centralnom Mediteranu i on će doneti Srbiji jaču promenu vremena.

Sinoptička situacija Foto: w2u

U ponedeljak se u Srbiji očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, a veća količina padavina očekuje se na jugu i jugozapadu Srbije, uz pojavu i pljuskova sa grmljavinjom.

Biće i dalje toplo, maksimalna temperatura od 13 do 19°C, u Beogradu do 17°C.

Jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni, uz prodor hladnog fronta, pa se očekuje i priliv hladnije vazdušne mase, uz zahlađenje do večeri.

U utorak će u svim predelima Srbiji biti oblačno i hladnije sa kišom, dok se sneg očekuje na planinama.

Duvaće severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C.

Utorak će biti dan kada se očekuje zahlađenje, ali ono će biti takvog oblika da se od srede očekuje vreme u skladu sa kalendarom kada su temperature u pitanju i da će biti hladnije za desetak stepeni u odnosu na period pre. Inače, ovih dana temperature su i za 15 stepeni više proseka za ovo doba godine.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Slično vreme kao u utorak očekuje se i u sredu, ali će u Vojvodini biti suvo.

U četvrtak će na severu Srbije biti suvo, u ostalim predelima promenljivo oblačno sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom.

U petak će biti suvo.

Maksimalna temperatura u četvrtak i u petak biće od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C.

U periodu od 16. do  20. februara biće suvo i prohladno vreme, uz temperature u skladu sa kalendarom, a ujutro se očekuje i slab mraz.

Inače, ovih dana snežni pokrivač otopio se na svim planinama do 1300 metara nadmorske visine, a Kopaonik meri samo 22 centimetara. Stanje će biti još alarmantnije do kraja sedmice, a situacija bi se mogla poboljšati tek sredinom sledeće sedmice i to uglavnom na višim planinama.

Dakle, nakon vrlo tople prve dekade februara, uz temperature i iznad 20°C, druga dekada doneće postepeno zahlađenje, ali ono neće biti ono pravo zimsko sa snegom u nižim predelima, minimum bar do 20. februara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    8. februar 2024 | 15:10

    Telegraf, drugari, imam jednu primedbu. Ja znam da je crna hronika takva da donosi klikove. I znam da su "evo kada da ocekujete to i to" naslovi takvi da privlace klikove. Molim da malo budete profesionalniji. Pocinjete da licite na kurir, ili neku tamo zutu stampu. Trebali bi da budete u rangu tanjuga. Relevantne informacije dajte. Ne, "ovo ce biti katastrofalno za covecanstvo"... Kada otvorim landing page sve cnjaci. Ovde ubistvo, onde ubistvo, kidnapovani, oboleli od raka, aman za aman. Ja vec desetak godina, uz kaficu ujutru otvorim vas landing page. Ali ono, u poslednjih godinu dana, upropastite bre ispijanje kafice. Dajte malo pozitivne naslove. Umesto "Evo kada sneg" napisete, detaljna prognoza za period od do. Umesto klik bejta, probajte da privucete i zadrzite citaoce profesionalnoscu. Unajmite i neke pisce koji znaju naratorski da pisu. Da opisuju lepse, i pobegnu od ustaljenog novinarskog nacina pisanja. I to je lepo. Jedna rubrika dnevno npr za takve pisce. Imate stotine propalih repera u Srbiji koji bi mogli tako da pisu. Istrazujte malo. Kritikujte nekada vlast, malo. Budite ono sto ste bili. Pisite vise o uspesnim djacima, studentima i sportistima. Pisite o nekom dobrom komsiluku npr. Malo pozitivnije, a ne da pravite naslove kao da je smak sveta svaki dan.

  • Caslav

    8. februar 2024 | 16:52

    Zamislite se sta pisete:Padace sneg od16-20 februara. Istini za volju to je tragicno ,to je za crveni meteo alarm. Nikome da nepadne na pamet dda izlazi do 1. jula iz kuce kakav posao pijaca soping i slicne gluposti, a posle nikako bice crveni alarm zbog vrucine. Tako tek da se zna.

  • V.A.Laki

    8. februar 2024 | 15:53

    Метеоролози,Метеорологија : Викенд, детаљна и дугорочна временска прогноза- фобија !?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA