Vreme čitanja: oko 2 min.

Beli mišar i dalje leti nadomak Užica! Meštani njegov dolazak povezuju sa Kremanskim proročanstvom

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog svoje bele, upadljive boje, ovim pticama vrlo je kratak vek u prirodi

  • 2
Užice beli mišar Foto: Telegraf.rs / B.I.

Beli mišar pre oko sedam dana doleteo je na Vidino brdo nadomak Užica, pa zbog svoje bele boje iskače iz ovogodišnjeg, bez snežnog, zimskog pejzaža i svima zapada za oko. Dok je jahao konja u prošli četvrtak, Miroljub Stanojević, na grani jednog lišćarskog stabla, primetio je neobičnu pticu, bele boje, koju je posmatrao dvogledom, ali nije uspeo da zaključi kojoj vrsti ptica pripada.

- Prvo sam pomislio da je galeb, ali je i to bilo čudno, jer odkud on kod nas u sred zime? Dok sam ga pažljivo posmatrao kroz dvogled, zaključio sam da je orao, prepoznao sam po glavi, ali i krilima, na kojima ima po malo crne boje - priča Miroljub, koji je inače na čelu Udruženja za zaštitu životne sredine "Vrelo".

Užice beli mišar Foto: Telegraf.rs / B.I.

Iz radoznalosti pozvao je prijatelja, vrsnog pozvavaoca ptica, koji je rekao da je reč o orlu mišaru, vrlo retkoj ptici u Srbiji, za koju ni on nije znao da kaže odkud u Užicu.

- Zbog svoje bele, upadljive boje, ovim pticama vrlo je kratak vek u prirodi. Teže love plen od ostalih grabljivica i na meti su drugih predatora u lancu ishrane. Beli "kralj" Vidinog brda, ne leti daleko, u krugu je od jednog kilometra i vrlo je plašljiv, a ako primeti ljude u blizini, krije se, kako ne bi bio primećen.

Meštani se pitaju šta ga je navelo baš da doleti ovde, pa sumnjaju da nije pobegao nekom sokolaru, dok je turistički boravio, ili bio u prolazu, na Zlatiboru ili u Užicu. Jedinstveno je Vidino brdo u užičkom kraju, na nadmorskoj visini je od 774 metara, a sa njega puca specifičan pogled na Zlatibor, Zlatar, Javor i crnogorske planine, a na samom vrhu se nalazi i hrast energije, koji se račva u tri stabla, a pod čijim granama su mnogi pronašli izlečenje i bolju energiju.

Uskoro će u njegovoj blizini postaviti i krst, kao i na Gradini i Zabučju.

Ova tri planinska vrha u užičkom kraju meštani povezuju i sa Kremanskim proročanstvom u kome se pominju tri krstaste gore, pa stariji planinci njima smatraju upravo Gradinu, Zabučje i Vidino Brdo, pa sudeći po tome možda i ne čudi što je beli mišar rešio da doleti baš ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 535

    10. februar 2024 | 09:32

    А Креманско пророчанство о Белом Мишару је???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA