Vreme čitanja: oko 3 min.

Pri kraju konkurs za pilote helikoptera MUP-a: Elitna jedinica čeka pojačanje

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Konkurs koji je raspisala Visoka škola strukovnh studija Vazduhoplovna akademija u Vršcu za potrebe Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova traje do ponedeljka, 19. februara

  • 0
Helikopter Super Puma H215 Foto: Marko Jovanović

Još tri dana traje konkurs za pilote koji je je raspisala Visoka škola strukovnh studija Vazduhoplovna akademija u Vršcu za potrebe Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Konkurs traje do ponedeljka, 19. februara, a kako je ranije za Telegraf.rs rekao Aleksandar Raičević, pilot instruktora Helikopterske jedinice MUP-a, i ovog puta mogu da konkurišu i momci i devojke, a biće primljena dva kandidata.

- Mogu da konkurišu i momci i devojke, koji su završili srednje tehničku školu ili gimnaziju, koji su imali minimum vrlo dobar uspeh, primereno vladanje i imaju odlično poznavanje eneleskog jezika - kaže Raićević za Telegraf.rs.

Konkurs, odnosno prijem kandidata vršiće se kroz dva dela.

- U prvom delu će sertifikovana zdravstvena ustanova izvršiti procenu njihovih psihofizičkih sposobnosti. Kandidati koji zadovolje određene kriterijume biće pozvani na prijemni ispit, koji se sastoji iz prijemnog ispita iz matematike, fizike i engleskog jezika. Na osnovu urađenog prijemnog ispita oni će biti bodovani, nastavno veće će formirarati komisiju i najbolji kandidati upisaće Vazduhoplovnu akademiju - navodi nap sagovornik.

Trogodišnje školovanje

Nakon što budu primljeni, kandidate očekuje trogodišnje školovanje.

- Imaće letačku obuku u našoj bazi u Vršcu, gde će kroz osnove letenja, navigacijsko, noćno i grupno letenje steći osnove i upoznati se sa pilotskim poslom. Svi kandidati koji uspešno završe trogodišnje školovanje biće primljeni u Helikoptersku jedinicu MUP-a - objašnjava Raičević.

Tu, njihov posao, nije završen. Kako kaže, može se reći da je to samo početak.

- Jer, po dolasku u Helikoptersku jedinicu oni će konstantno leteti sa našim pilotima, vršićemo njihovu dalju obuku, a imaće priliku da se školuju i u centrima, kako u Evropi tako i svetu - napominje Raičević i podseća da se Helikopterska jedinica bavi širokim spektrom zadataka i operacija:

- Pre svega, to su vip i medicinska prevoženja. Imamo odličnu saradnju i sa našim specijalnim jedinicama, kao što su SAJ i Žandarmerija, vršimo gašenje požara kako u šumskim tako i urbanim sredinama, razne zadatke i operacije pomoću bočne dizalice...Dakle, širok je spektar zadataka koje obavlja Helikopterska jedinica MUP-a.

Uslovi konkursa

Opšti uslovi konkursa koji je u toku podrazumevaju da su kandidati:

- državljani Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije,

- da su rođeni 2002. godine ili kasnije,

- da su završili četvorogodišnju srednju školu tehničke struke - vazduhoplovni smer ili gimnaziju (kandidati koji su srednje obrazovanje stekli u inostranstvu ili pohađali školovanje po inostranom nastavnom planu i programu treba da imaju rešenje nadležnog organa o nostrifikaciji srednjoškolske isprave stečene u inostranstvu),

- da su ostvarili najmanje vrlo dobar uspeh tokom svih godina školovanja,

- da imaju odličnu ocenu iz vladanja tokom svih godina školovanja,

- da poseduju znanje engleskog jezika,

- da su psihofizički sposobni za školovanje, što utvrđuje nadležna zdravstvena ustanova – vazduhoplovno medicinski centar, Ordinacija medicine rada u sastavu Air Serbia, Aerodrom Nikola Tesla Beograd ili druga licencirana zdravstvena ustanova koja poseduje ovlašćenje za vršenje lekarskih pregleda (lekarski pregled PART-MED. Class 1), kao i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova ili Vojnomedicinska akademija,

- da ispunjavaju zakonom utvrđene bezbednosne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se selektuju kandidati, koja su merila za rangiranje kandidata, koji su konkursni rokovi, odnosno kompletan tekst konkursa, zaintersovani mogu da pogledaju na OVOM linku na sajtu Vazduhoplovne akademije u Vršcu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA