≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su braća sa koju je odlikovao predsednik Srbije: Kurtagići su ponos Peštera, počeli sa 100 ovaca

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ova nagrada nam puno znači, još kada vam uruči predsednik države, to priznanje nema cenu", kažu braća

  • 10
Sjenica, Pešter, braća Kurtagić, najveće stado ovaca na Balkanu Foto: RINA

Da se vredan i pošten rad uvek isplate na svom ličnom primeru pokazali su stočari sa Peštera. Braća Kurtagić nisu napustila svoje porodično ognjište nego su se uhvatila sa surovim uslovima i postala vlasnici najvećeg stada ovaca na Balkanu.

Seladinu Kurtagiću povodom Dana državnosti orden je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti stočarstva.

- Ova nagrada nam puno znači, još kada vam uruči predsednik države, to priznanje nema cenu. Kao najbolji stočari u državi dobili smo priznanje. Ovo je prvi put u istoriji da se odlikuje neko iz Sjenice i to da ga odlikuje predsednik lično. Nismo samo mi srećni, već svi u našem kraju. Veliku zahvalnost ne dugujemo samo Vladi Srbije i predsedniku nego i Ministarstvu poljoprivrede - rekao je za RINU Seladin.

Vredni stočari nisu se pokajali u nameri da naprave veliku farmu i svoju čeljad na taj način prehrane. Njihovo stado prvobitno je brojalo oko 150 ovaca, a širilo se iz godine i godinu i dostiglo neverovatnu brojku od preko 1.000 grla. Pešter je nepristupačan teren, pa su se mnogo mučili, ali na kraju su, uz veliki trud i prvenstveno slogu, u tome uspeli.

- Sagradili smo veliki tor gde može stati trećina grla i radimo na tome da još proširimo. Voda nam je bila veliki problem, ali uspeli smo da je dovedemo do našeg domaćinstva. Gradimo senjak u kom ćemo hranu držati preko zime i tako olakšati posao. Prilazni put do kuće nam je veoma loš i to nam je sledeći cilj. Nastojaćemo da izgradimo novi i bolji, a nadamo se da će i lokalna samouprava imati sluha za naše potrebe - rekao je Saladin.

Njihovi verni prijatelji i čuvari stada na nepreglednim ravnicama su i pastirski psi kangali. Da njih nema, ne bi mogli da sačuvaju svoje ovce na surovom Pešteru.

Proizvodi koji se dobijaju od ovih sjeničkih ovaca nemaju granicu. Prodaja ide "kao alva", a najviše se traže čist sir, mleko i kajmak. To su najjači aduti ovih stočara koji vredno rade na tromeđi tri države. Za ove proizvode zadužene su njihove supruge, koje takođe ne beže od teških poslova na imanju.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako je izgledala svečanost uručivanja ordenja zaslužnim građanima i institucijama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manjača

    17. februar 2024 | 08:16

    Živi bili braco 100 godina

  • Veteran

    17. februar 2024 | 09:47

    Svaka čast i puno uspeha i zdravlja. Ovo je divna vest i primer da samo radom a ne nekakvim protestima i blokadama može da se živi normalno. Hvala i predsedniku što podstiče ovakve ljude.

  • Nenad

    17. februar 2024 | 10:56

    Ljudi da ste zivi i zdravi i puno srece u daljem radu sve se moze kad se hoce a vi ste primer tome.Ziveli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA