≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pančevački restoran "proterao" tompuse i duvan: Pušači grme, nepušači likuju, poveo se rat na mrežama

Vreme čitanja: oko 4 min.

Deo građana složio se sa ovom odlukom, među kojima je i veliki broj pušača

  • 61
Zabrana pušenja Foto-Ilustracija: Shutterstock

"U sali za ručavanje nije dozvoljena konzumacija tompusa, aromatizovanih cigareta i motanog duvana" obaveštenje je jednog pančevačkog restorana je koje je izazvalo oštre reakcije na društvenim mrežama. Pušači i nepušači ušli su u oštru raspravu, a ova odluka vlasnika lokala zaintrigirala je mnoge.

Iako postoje kafići i restorani u kojima je deo predviđen za pušače i deo u kojem je odluuka o zabrani pušenja na snaži, vlasnik ovog restorana u Pančevu odlučio je da jasno izrazi svoju odluku tako što je ištampao papir sa preciznom porukom koju je stavio na sto. On je ovo pravilo detaljnno definisao, a fotografija je objavljena u grupi "Pančevke i Pančevci na Fejsu".

"U sali za ručavanje nije dozvoljena konzumacija tompusa, aromatizovanih cigareta i motanog duvana", piše na papiru koji se nalazi na stolu.

Deo građana složio se sa ovom odlukom, među kojima je i veliki broj pušača, a žena koja je i sama bivši pušač rekla je kako je poštovala nepušače i nikada nije palila cigaretu ispred nekoga kome to smeta, te da u tome ne vidi logiku.

- Tako i treba da bude u svim zatvorenim prostorima. Mi reagujemo odlično preko džepa. Ja sam pušač. Nemamo baš nikakvo pravo da ugrožavamo one što ne puše. Čak da se u prostoriji nalazi jedan nepušač, trebalo bi mi pušači da izađemo napolje da pušimo - mišljenje je jednog čoveka.

- Strastveni sam pušač, ali motane cigarete (domaći duvan) bih zakonom zabranio svuda u javnosti da se pusi. Nije da se sad foliram i da nekoga ponižavam, ali jednostavno miris je nesnosan - reči su ljubitelja cigareta.

- Svaki pristojan i vaspitan čovek neće zapaliti cigaretu za stolom ako ima nepušača bilo to u kafani ili bilo gde.

Dobar deo smatra da je odluka ispravna, a to obrazlažu rečima da je restoran mesto gde se jede, te da treba imati poštovanja prema drugim ljudima i prema hrani i vazduhu koji udišemo.

- Od vašeg "uživanja" neko može da oboli! Zato, radite to tamo gde nikoga ne ugrožavate - napisao je neko.

Međutim, neko smatra ovu odluku pomalo diskriminišućom prema pušačima.

- Slažem se, ali takođe treba da postoje restorani gde pušači mogu da ručaju i posle da uživaju uz dobru cigaretu.

- Ja sam bivši pušač, ali je sramota šta se radi pušačima. Svako ima pravo da živi kako hoće. Treba obezbediti adekvatna mesta za pušače i nepušačima zabraniti pristup. Šta ćemo sa alkoholičarima i drogerašima i oni su opasni za okolini možda više nego pušači - pobunio se neko.

- Ja sam bio pušač 30 godina i razumem pušače. Šta više protivim se zakonima koji brane pušenje u kafani. Kafana je da se pije, jede, puši, peva, sluša muzika, a ne biblioteka. Restoran je već neko kulturno mesto za nešto otmenije ljude, restoran i kafana nisu isto.

Deo koji ne podnosi duvanski dim opisuje svoje iskustvo sa ljudima iz okruženja koji uživaju u cigareti.

- Mrzim duvan. Više sam se ja nagutao dima po diskotekama kao plesač nego onaj ko sedi i dimi, i onda neko kaze umro od raka pluca, a nije pušio, eto kako, zbog drugih zavisnika. Imam druga beduina koji ne gasi cigarete ni na poslu, jednom ušao, smrdi na ustajale smrdljive čarape cela zgrada, a zapravo on pušio neke cigarete, neke zescu otrovštinu -napisao je žešći protivnik.

Jedan korisnik grupe mišljenja je da je jasno podeljen prostor za pušače i nepušače i svako odlazi gde mu godi, a objašnjava da je problem što nepušači odlaze u prostore gde je pušenje dozvoljeno, pa da zbog toga nemaju pravo da se žale, sa druge strane potrebno je i više razumevanja.

-Pušač sam, ali mislim da bi trebalo imati bar malo razumevanja prema nepušačima. Uopšte ne ulazim u to da li je dim štetan, otrovan, kancerogen, jednostavno nekom smeta i gotovo. Meni smetaju nevaspitani pa ih trpim u kafani. Trpe i oni mene - zaključio je on.

Neko je bio kratak i jasan.

- Ok, to je pravilo restorana. Kome se ne sviđa nek ide u drugi restoran.

Podsetimo, nedavno smo pisali i o vlasniku kafića u Beogradu koji u njemu zabranjuje učenje, a ta odluka proizvela je raspravu na mrežama. Međutim, za razliku od njega koji tu odluku nije jasno naznačio na ulazu u kafić, ovaj Pančevan pravilo svoje kuće postavio je na vidno mesto, te onaj kojem se ova odluka ne sviđa, može da napusti lokal na vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P.S

    20. februar 2024 | 07:16

    Pusacima mozak ne radi.Oni bi zapalili cigaru i u porodilistu.Ko voli da jede u smrdljivom dimu?Njima je zivot cigara.Posle jela,posle spavanja,posle odnosa,dok piju dok voze.Dzabe je podeljeno kad dim ne slusa nego ide i na stranu gde sede nepusaci.Ali oni imaju takav mozak da misle da dim ne izlazi iz svog reona.Nigde nama da se jede u dimu osim u Srbiji

  • Aca

    20. februar 2024 | 07:34

    Čovek je vlasnik jednostavno može da radi kako hoće,u svakom slučaju poštujem ideju

  • Totalna

    20. februar 2024 | 07:40

    Zabrana pušenja na svim mestima,zašto bi nepušači udisali otrov koji pušači izdišu iz svojih pluća na ulici,autobuskom stajalištu,kafiću,restoranu itd. U svojoj kući nek puše koliko žele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA