Vreme čitanja: oko 2 min.

U knjaževačkom kraju žene i dalje neguju zanate koji izumiru: Dvoređne čarape i članovi Vlade nose kao poklon

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada su se gotovo u svakoj kući negovale veštine ručnog rada, koje su se sa kolena na koleno prenosila od najstarijih generacija do onih najmlađih

  • 0
Knjaževac žene Etno centar zanati pletene čarape pletenje Foto: Milica Ristić

Kulturna baštinu knjaževačkog kraja i Staroplaninskih sela, od zaborava čuvaju članice "Etno centra", koje kroz stare zanate, ručne radove rađene veštinom tkanja, heklanja, necovanja, veza i pletenja pokušavaju da prenesu na mlađe generacije.

Posebna pažnja pridaje se izradi dvopređnjih muških i ženskih pletenih čarapa, po kome je ovaj kraj prepoznatljiv na kulturnoj mapi Srbije.

Nekada su se gotovo u svakoj kući negovale veštine ručnog rada, koje su se sa kolena na koleno prenosila od najstarijih generacija do onih najmlađih. Danas su retke žene koje još uvek poznaju te stare tehnike poput necovanja, tkanja, heklanja, timočkog slikanog veza, pletenje.

Članice Knjaževačkog Uderuženja "Etno centar" trude se da stare veštine izrada najfinijih rukotvorina otrgnu od zaborava i od 2005. godine od kada postoje, njih dvadesetak izrađuju ukrasne i upotrebne predmete, po najstarijim i danas retko viđenim mustrama, karakterističnim samo za ovaj kraj.

"Okupljamo se gotovo svakodnevno, družimo se, radimo, pokušavao da svoje znanje u poznavanju starih veština kada je ručni rad, prenesemo na mlađe generacije. Uvek privučemo pažnju kako starijih tako i mladih da dođu, požele da vide šta mi to radimo. I mogu reći da se za stare zanate i ručni rad više interesuju devojke koje su završile fakultete, ali i one kod kojih u kući već ima neko, baka, majka, koja ponešto od ručnog rada zna i to me raduje. Radimo sve, upotrebne i ukrasne predmete, ali posebna pažnja je na našim dvopređnim muškim i ženskim čarapama, koje su s pravom našle mesto na nacionalnoj listi nematerjalnog kulturnog nasleđa Srbije. Sastavni smo deo Etno mreže Srbije i naše čarape često članovi Vlade uzimaju kao autentičan srpski poklon kada odlaze kolegama u posetu u zemlje širom sveta. Organizujemo tokom čitave godine radionice, posebno moram da istaknem letnju školu pletenja, dvopređnjih čarapa u Ravni, sve u cilju da se tradicija i kulturna baština ovoga kraja očuvaju", napominje Suzana Ilić, predsednica Uduženja "Etno centar" u Knjaževcu.

(Telegraf.rs/ M. Ristić)

Video: Marinko (87) penzionerske dane provodi štrikajući, ne voli TV, ni "lijena čovjeka"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA