≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovako je Zlatokosa ugostila dobrotvore zbog kojih ima novi dom: Za Draganu Mirković je imala jednu poruku

Vreme čitanja: oko 5 min.

Domaćin Tomislav zadovoljan je i zemljom koju je dobio, a radove na svom imanju uveliko je krenuo i prve sadnice već su u zemlji

  • 3

Ušuškana u toplini novog doma, Zlatokosa je u svojoj sobi, koju je toliko želela, pustila pesmu njene omiljene pevačice Dragane Mirković prisećajući se njihovog susreta u Beogradu. Nakon tog dana Anđeli i njenoj porodici sve je krenulo nabolje, a zahvaljujući ovoj estradnoj zvezdi poznatoj po humanitarnom radu, fondaciji Ana i Vlade Divac i velikoj humanitarki Tamari Misirlić, Zlatokosa danas spava mirnim snom i to u uslovima dostojnim svakog čoveka.

Kuća, koja je kupljena zahvaljući ovim velikim dobrotvorima, ima kupatilo, mašinu, dečiju i spavaću sobu, sređenu kuhinju, kao i veliko dvorište koje će porodici Tasković omogućiti da zarađuje za hleb, sve ono o čemu su do pre mesec dana mogli samo da sanjaju. Majka Sanja suze radosnice nije mogla da sakrije, ali ni ogromnu zahvalnost koju oseća prema svima koji su učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji, jer više neće morati da strepi za život svoje mezimice koja je nekoliko kilometara, kroz šumu, pešačila do škole.

"Hvala i našoj Anđi bez koje ne bismo mogli da dobijemo sve ovo. Kad čovek dobije kuću u kojoj može normalno da živi šta više može da potraži, tu nam je i stanica za Anđelu, apoteka, prodavnica. I komšije su super", kazala je presrećna Sanja.

Domaćin Tomislav zadovoljan je i zemljom koju je dobio, a radove na svom imanju uveliko je krenuo i prve sadnice već su u zemlji.

"Krenuli smo polako, posadili smo par semena za početak, imamo i životinje, pa polako", rekao nam je.

Celu Srbiju je u novembru potresla priča o devojčici Zlatokosi koja živi na vrhu planine, odsečena od sveta, u kući koja je samo čekala da se sruši, a danas je Anđela svoj tužan i zabrinuti pogled, koji je tada svima privukao pažnju, zamenila blistavim osmehom.

"Osećam se predivno u novoj kući i mnogo mi je lakše", kazala je devojčica za Telegraf dodajući da se polako navikava da ne pešači više do škole.

Skromna Anđela je pred našim kamerama otkrila da nije mogla ni da sanja da će se sve ovo dogoditi njenoj porodici, ali polako počinje da ramišlja o planovima za budućnost.

"Još uvek nisam potpuno sigurna, ali i dalje stoji želja da budem profesorka srpskog jezika", kazala je ona.

Od svih prostorija u kući Zlatokosi se najviše dopada njena soba koju je toliko želela, a kako ističe lakše i uči.

"Mnogo je lakše, lakše i učim, a već su mi dolazile i drugarice", navela je.

Anđelina sestra Milica i dalje je jako uzbuđena, utisci se još nisu slegli, ali i pored toga svesna je koliko će im život od sada biti bolji.

"Neću morati da iznajmljujem stan u Vranju, sada imam i autobus, a i komšije nam dolaze družimo se, pijemo kafu", kazala je Milica.

Bez Tamare Misrlić cela ova akcija ne bi bila moguća, prva je, trnovitim putem, stigla do porodice i počela da alarmira sve kako bi se ovim dobrim ljudima što pre pomoglo. Danas kada ova priča ima srećan kraj Tamara ističe da je ponosna i na sebe i na sve ljude koji su joj pomogli.

"Mogu slobodno da kažem da sam ponosna na sve ljude koji su bili uključeni i da dodom da je ovo zaista jedna predivna porodica i meni je zaista puno srce što su oni sada srećni. Htela bih da se zahvalim i Telegrafu za sve što su učinili za porodice koje sam ja pomagala od samog početka mog humanitarnog rada, takođe u ovom slučaju i fondaciji Ana i Vlade Divac i naravno Dragani Mirković, bez njih ovo ne bi bilo moguće", napomenula je Tamara.

Ova veoma mlada, ali velika humanitarka 100 posto sebe preda u svaku akciju koju radi, ipak sa porodicom Tasković ostvarila je snažnu konekciju, a ni oni ne kriju koliko je vole.

"Ja ću biti uvek tu za njih, kao i za sve porodice koje smo do sada pomogli. Lepo mi je sa njima, Anđa i ja smo se družile, putovale, spavale zajedno, stvarno se volimo", kazala je ona.

Direktorka fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel, napomenula je da joj je velika čast što se nalazi u novom domu porodice Tasković i što je dobila priliku da pozdravi domaćine.

"Mi smo se uključili kada smo videli priču, uslovi u kojima su živeli stvarno su bili nehumani i bilo je teško u takvim uslovima odgajati troje dece i nije nam trebalo puno. Nama je drago što je Tamara pokrenula akciju, a da smo mi imali mogućnost da se priključimo", kazala je Košel za Telegraf.

Uz pomoć donatora fondacija Divac pomaže onim porodicama koje su ugrožene i nemaju dobre uslove za život.

"Naša donatorka, Anka Erne iz Amerike kada je prvi put ugledala kuću znala je da će da se uključi u ovu akciju", otkrila nam je direktorka fondacije dodajući da se ovakve akcije mogu rešiti samo uz partnerke odnose.

"Sve dok ovakve priče postoje, verujem da postoje i dobri ljudi koji će da udomljavaju porodice".

Košel je za Telegraf otkrila da je fondacija Ana i Vlade Divac do sada zbrinula čak 750 porodica, a da je njihovo uselje kruna svega onoga što su uradili. 

"Kada uđete u kuću, vidite domaćinstvo, srećnu porodicu, okućnicu, sve te životinje i da se bave poljoprivredom to je nešto najlepše. Onda znate da radite pravi posao", istakla je.

Fondacija Ana i Vlade Divac, već više od 16 godina predano pomaže najsiromašnijim porodicama širom Srbije kroz donacije za rekonstrukciju ili izgradnju kuća, i nabavku drugih potrepština. Pored humanitarne pomoći i promocije filantropije, Fondacija takođe uspešno vodi projekte podrške zajednicama kao i projekte usmerene ka ekonomskom osnaživanju ranjivih grupa i podsticanju zapošljavanja.

Podsetimo, kuća u koju se porodica nedavno uselila kupljena je zahvaljujući donatorskoj akciji koju je pokrenula Fondacija Tamara Misirlić a kojoj su se pridružili estradna umetnica Dragana Mirković i Fondacija Ana i Vlade Divac.

Do pre mesec dana, porodica Tasković živela je u zabačenom selu Lepčince, na vrhu planine Vučica, u veoma lošim uslovima, bez kupatila, sa oronulim zidovima i plafonom koji je često prokišnjavao, i bez puta kojim bi mogli da stignu do nekog većeg sela ili do Vranja. Sada, Anđela i Milica imaju svoju sobu, a majka Sanja ne mora više da pere veš ručno jer ima veš mašinu. Uz novu kuću imaju i poljoprivredno imanje pa će moći da nastave da se bave poljoprivredom, a blizina Vranju i redovan autobuski saobraćaj omogućiće ćerki Milici da nađe posao.

Donatorskoj akciji za prikupljanje 25.000 evra za kupovinu kuće porodici Tasković priključilo se mnogo građana i organizacija.

(Telegraf.rs)

Video: Zlatakosa (12) iz sela kod Vranja ide do škole 8km kroz šumu: Ovo je priča porodice Tasković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA