Vreme čitanja: oko 3 min.

Pitali smo najpoznatijeg pulmologa šta se dešava s plućima kada prestanete da pušite nakon 20 godina

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako je neko u detinjstvu bio izložen dimu, uprkos tome što on nije konzument cigareta, trebalo bi da obavi kontrolu jer je svakako u riziku

  • 14
Dr Mihailo Stjepanović, Direktor pulmologije Foto: Nikola Tomić

Pušenje izaziva rak pluća, ali može uticati i na razvoj drugih bolesti. Kada prestanu sa ovom štetnom navikom, mnogi se pitaju kako će pluća reagovati, i koliko vremena je potrebno da bi se ona pročistila. Prema rečima stručnjaka, iako ćete i dalje nastaviti da iskašljavate, vremenom će se i to smanjiti.

S druge strane, mnogo je onih koji nisu pušači, ali su od detinjstva bili izloženi dimu. Koliko su i oni u riziku, za Telegraf.rs odgovara dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju KCS.

- Kada prestanu da puše, mnogi kažu ja još uvek kašljem, iskašljavam... Međutim, kada unosite toliko štetnih supstanci, pluća tada pokušavaju da se nekako operu, spira se sluz, a to ne može biti prekinuto za dan dva. S druge strane, veliku ulogu igra i to koliko cigareta dnevno je neko pušio, koliko godina... Recimo, kad imamo nekoga ko puši 20 godina,i  puši dve kutije dnevno, onda mi možemo reći da je njegov pušački staž 40 "paklogodina". Zato se ne može sada i odmah jer sve množimo i sve sabiramo, objašnjava dr Stjepanović.

Od raka pluća godišnje oboli oko 7.000 ljudi, dok nažalost, borbu protiv ove opake bolesti izgubi više od 5.000 ljudi. Rano otkrivanje karcinoma pluća omogući će i uspešnije lečenje, međutim, pacijenti se često jave kada bolest već odmakne. Ovakva statistika, alarm je da shvatimo koliko je važno menjati loše navike kako bismo sprečili mogući razvoj bolesti.

Naime, u jednom dimu cigarete ima više od 60 kancerogenih supstanci, zato stručnjaci s pravom podsećaju, da je pušenje glavni faktor rizika obolevanja od raka pluća i druge bolesti. Zbog svega navedenog mnogi se pitaju, da li zbog nedostatka simptoma ne treba da brinu, ili je ipak potrebna kontrola, ukoliko uprkos apelima nastave da puše.

- Kašalj je glavni simptom. Ako traje duže od tri nedelje, mora se ispitati, a lekar porocenjuje šta je potrebno obaviti od pregleda. Za dijagnostiku je važan skener koji će nam dati obilje preseka, daće nam kompletno stanje. Naravno, da li je potreban skener odlučiće lekar, a do tada snimak je dovoljan, objašnjava dr Stjepanović.

Koliko su u opasnosti pasivni pušači

Pitanje o pasivnom pušenju i udisanju duvanskog dima, oduvek je izazivao polemiku da li je opravdan ili ne. Recimo, ako je neko u detinjstvu odrastao uz roditelje koji su bili pušači, uprkos tome što on nije konzument cigareta, trebalo bi da obavi kontrolu jer je u riziku.

-Dokazano je da majke koje su konzumirale cigarete tokom trudnoće, da je sve to na dete ostavilo traga. Studije su pokazale, da novorođenče čije su majke pušile, da su deca imala brohijalnu astmu, dodaje dr Stjepanović.

Simptomi raka pluća

Kako lekar pojašnjava, simptomi raka pluća u početku mogu biti potpuno nespecifični, kašalj koji duže traje i ne prolazi uz primenu antibiotika, može se javiti i prolongirano febrilno stanje, gubitak apetita, bolovi u grudima. Ono što treba napomenuti je da većinu bolesnika koji obole od karcinoma predstavljaju pušači koji su već naviknuti na intenzivan kašalj ali i iskašljavanje.

- Dijagnoza je isključivo patohistološka, idemo na patohistološku potvrdu bolesti, i tako određujemo koji tip raka pluća je u pitanju. To nam je jako važno, zato što postoje danas savremeni lekovi, imuno i biološka terapija, gde se bolest mnogo uspešnije i bolje drži pod kontrolom. Mi imamo nekoliko stotina pacijenata koji su na savremenoj terapiji, koji dođu na jedan dan, prime terapiju i vrate se svojim svakodnevnim aktivnostima - objašnjava dr Stjepanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Spale

    22. februar 2024 | 19:51

    Najpoznatiji pulmolog i dr koji je spasio preko 50 000 dece je Nestorovic ,a ko je ovaj?

  • Zika

    22. februar 2024 | 20:25

    Ko je osetio na svojoj kozi poznaje ga odlično.

  • Milos

    22. februar 2024 | 21:03

    Sjajan covek i doktor!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA