Vreme čitanja: oko 1 min.

Divčibare dobija 10.000 stabala: Ovaj deo staze je bio kritičan

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pomenuta lokacija odavno je označena kao kritična zbog velikog broja obolelih stabala

  • 0
Divčibare Foto: Shutterstock

Na lokaciji u blizini staze Crni vrh biće zasađeno 10.000 sadnica crnog bora. Pomenuta lokacija odavno je označena kao kritična zbog velikog broja obolelih stabala.

Pored sadnje stabala u samom gradu, ove godine stabla će biti posađena i na Divčibarama. Đorđe Čolić iz Agrorazvoja svojevremeno je upravo za lokaciju kod staze Crni vrh rekao da je kritična, piše Vamedia.info.

"Što se Divčabara tiče naša kritična lokacija je oko ski staze "Crni vrh". Taj deo oko ski staze je počeo da se suši, geološka podloga serpentinit, i ima prisustva potkornjaka. Takođe tu je strm teren nagiba od 21° do 25°. Potkornjak se širi i na privatne šume , ali i sa privatnih šuma ipak privatni šumovlasnici moraju prvo videti da li se njihova šuma nalazi u zaštićenom području, jer sam imao slučajeve da ljudi nisu mogli prodati šumu jer im u listu nepokretnosti stoji da je u pitanju zaštićeno područje. U tom slučaju pitaju se Srbijašume", izjavio je nešto ranije Čolić za Vamediu.

Najnovija informacija jeste da će upravo na pomenutom prostoru biti zasadjeno 10 000 stabala. Stabla će biti zasađena u okviru razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) "Nove zelene oaze" čija je vrednost 1.525.000 dinara.

Grad Valjevo je iz sredstava UNDP-a obezbedio 40 odsto finansijske podrške za kupovinu sadnica crnog bora i izbor izvođača radova. Do kraja marta ove godine biće poznat i najpovoljniji ponuđač na osnovu javne nabavke pošumljavanja Divčibara, koju raspisuje grad Valjevo.

Grad Valjevo poseduje 322,25 ha šume i dodatno 10,2 ha javnih parkova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA