Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekar objašnjava kako da prepoznate prve simptome malih boginja: Deca imaju izraz "plačne maske evo i zašto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija

  • 1
Male boginje Foto: Shutterstock

Epidemija malih boginja proglašena je u Beogradu gde je registrovano 14 slučajeva i po jedan u Novom Sadu i Staroj Pazovi. Prema rečima stručnjaka, pravila nema, može oboleti bilo ko, te su u riziku svi oni koji nisu vakcinisani ili nisu preležali ovu bolest.

Kako je objavljeno na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", uкupnо je rеgistrоvаno 16 pоtvrđеnih slučаjevа mоrbilа, među оbоlеlimа је šеstоrо dеcе uzrаstа оd tri dо pеt gоdinа, оd којih је pеtоrо bilо nеvакcinisаnо, а јеdnо је primilо јеdnu dоzu vакcinе sа коmpоnеntоm prоtiv mоrbilа. Tri nеvакcinisаnе оsоbе uzrаstа 8, 15 i 19 gоdinа, као i pеt оsоbа stаriјih оd 40 gоdinа nеpоznаtоg vакcinаlnоg stаtusа. Коmpliкаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа коd trоје оbоlеlih.

Male bogine su registrovane i u Nоvоm Sаdu, kod osobe uzrаstа 46 gоdinа, vakcinisane jednom dozom, kao i kod dеtеtа sа tеritоriје Srеmsкоg окrugа (Stаrа Pаzоvа), које је u drugој gоdini živоtа i niје vакcinisаnо.

Simptomi malih boginja

Kako objašnjava za Telegraf.rs dr Saša Milićević, simptomi su slični prehladi.

- Prvi simptomi mogu biti temperatura, malaksalost, curenje iz nosa, često budu oči crvene i dete odbija da jede. To u početku liči na bilo koju respiratornu infekciju, na bilo koji virus. I onda se tek posle toga pojavljuje ospa koja se obično pojavljuje iza ušiju, pa se spusta dole. Dete izgleda kao kada bi se slikarska četkica umočila u crvenu boju i dete se porpska time. Mališani dobijaju izraz takotvane "plačne maske", oči budu crvene, lice bude osuto tim promenama, i dete deluje tužno, objašnjava dr Milićević.

Zdravo sa Ivanom, Pedijatar dr Saša Milićević Foto: Nikola Tomić

Kako ističe, iako je zvanično proglašena epidemija u Beogradu, ne treba dizati paniku, već biti oprezan.

- Ne treba dizati paniku, nadam se da će se sve to smiriti, ali se kod tih osipnih groznica nikad ne zna. Ne treba dizati paniku uopše, dodaje dr Milićević.

Šta su morbile (male boginje)?

-Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

-Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

- Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7 - 18 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci). Nabrojani simptomi traju 2 - 4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40°C) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete

- Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    23. februar 2024 | 16:02

    Nema pravila. Posle korone male boginje, sta je sledeće ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA