≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lidija živi zahvaljujući Lejlinoj jetri! Posle 6 godina otišla u Bijeljinu da upozna roditelje svoje donorke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo je mnogo emotivno, njen tata me je sačekao na ulazu i samo zagrlio, priča Lidija za Telegraf.rs

  • 3
Zdravo sa Ivanom, Lidija Foto: Nikola Anđić

Mama me je jednog jutra nazvala telefonom i pitala  "Lidija, da li su te pozvali za transplantaciju?", rekla sam joj, odakle ti to, niko me nije zvao i zašto me budiš ovako rano... Bio je praznik Bogojavljanje, i ona kako je vernik, svake godine na taj praznik zamislila bi istu želju - da ozdravim. Te noći sanjala je zvezdano nebo i pomislila, to je to, ali sam je razočarala. Ipak, mamine želje nebo je uslišilo, i zaista tog dana posle nekoliko sati od našeg razgovora, pozvali su me i rekli, pojavio se organ, počinje priču za Telegraf.rs Lidija Stojanović, devojka koja ima transplantiranu jetru.

Posle šest godina, Lidija je otišla u Bijeljinu i konačno se oči u oči srela sa roditeljima devojke čiji organ nosi, i zahvaljujući kome je danas srećna i zdrava devojka.

- Bilo je jako emotivno, njen tata me je sačekao na ulazi, i samo me zagrlio kada sam izašla. Izgrlili smo se i izljubili. Svi smo mnogo tužni, a i srećni, što smo se konačno upoznali i zagrlili. Sedeli smo i pričali o njoj koliko smo slične. Mnogo im je bilo drago, što je u meni živi deo njihove ćerke, rekla je Lidija za Telegraf.rs

Kako nam priča, do svoje 11.godine živela je kao i svako drugo dete, a onda su se javile razne tegobe i tada saznaje strašnu dijagnozu, odnosno da ima oboljenje jetre.

Godine su prolazile, lečenje je trajalo, stalno je bila umorna i nekada do granice izdržljivosti. Prvi tračak nade pojavio se kada je otputovala u Italiju, ali ni tamo nije uspela da dobije organ. Sve dok jedna hrabra žena, po imenu Fatima nije rekla "da", i dozvolila da organ njene ćerke dobije ova Beograđanka.

Naime, devojka po imenu Lejla iz Bijeljine iako mlada, imala je razvijenu svest o tome koliko je donorstvo važno, tako je svojoj majci u jednom momentu rekla da je to humani čin. Nakon zdravstvenih problema, kada nažalost njoj nije bilo spasa, hrabra majka u najtežim momentima, odlučila je da Lidiji pruži šansu za novi život.

U razgovoru za Telegraf.rs Lidija Stojanović, koja danas živi jedan normalan život, kaže da nikada ne zaboravlja svoju donorku, kao i njenu mamu, sa kojoj se do sada samo čula telefonom, a sada su se konačno i upoznale.

- Kada ste bolesni, onda i umor i sve kroz šta prolazite vam je nešto što, nažalost, postaje normalno. Pre transplantacije ja sam prošla jedan težak put, prvo odlazak u Italiju, sepsa, koma, povratak u Srbiju, čekanje na organ, dva puta pozivanje i na kraju, treći poziv bio je moj. Lejlina mama rekla je da, i ja sam dobila organ. Lekari vam ne kažu od koga ste dobili organ, ali ja sam to saznala. Čula sam se sa njenom mamom, razgovarale smo, bilo je emotivno jako, kaže Lidija.

Lidijinu priču možete pogledati u emisiji "Zdravo sa Ivanom" koja će biti emitovana 4.marta na kanalima Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    25. februar 2024 | 21:42

    Lidija živela ti nama još mnogo, mnogo godina.

  • Нена

    25. februar 2024 | 22:43

    Свака част дивним родитељима,у најболнијем тренутку мислити на други живот...

  • Mara

    25. februar 2024 | 22:35

    U Nemackoj apsolutno nista nece da kazu u vezi donora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA