Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo čime će biti zamenjeni roditeljski sastanci u školama u Srbiji: Ovaj deo Pravilnika je najveće iznenađenje

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova promena dolazi kao deo novog Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju

  • 24
Deca, đaci, škola, dnevnik Foto: Shutterstock, Printskrin: Youtube/RTV Yu Eco

Škole širom zemlje će u poslednjoj nedelji prvog polugodišta i krajem školske godine izostaviti organizovanje tradicionalnih roditeljskih sastanaka i informativnih razgovora sa roditeljima. Ova promena dolazi kao deo novog Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, piše Ozon.rs.

Prema nedavno usvojenom pravilniku, jedna od ključnih novina je obaveza odeljenskog starešine da redovno obaveštava roditelje o postignućima njihove dece. Ovo obaveštenje će se dešavati najmanje četiri puta tokom školske godine. Takođe, ukoliko roditelj ne prisustvuje roditeljskim ili individualnim sastancima, odeljenski starešina je dužan da ga obavesti o postignutom uspehu i ocenama putem pisane forme.

U slučaju izostanka odgovora roditelja na poziv, škola će obavestiti nadležni centar za socijalni rad, prema navodima iz Pravilnika Ministarstva prosvete.

Osim toga, ukoliko više od polovine roditelja iz istog odeljenja smatra da određeni nastavnik ne sprovodi vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika u skladu sa zakonom i pravilnikom, škola će pokrenuti određenu proceduru.

Roditelji koji imaju primedbe mogu ih uputiti odeljenskom starešini preko predstavnika roditelja u savetu roditelja dopisom, nakon čega će odeljenski starešina obavestiti nadležno stručno veće i direktora.

Novi pravilnik takođe uvodi ocenjivanje vladanja učenika brojčano, a ocena iz vladanja će uticati na opšti uspeh učenika. Ocenjivaće se i vladanje učenika na dužem kućnom i bolničkom lečenju, kao i učenika koji stiče srednje obrazovanje i vaspitanje kod kuće.

Ove promene su deo aktivnosti kojima se jača vaspitna uloga škola i obrazovnog sistema za prevenciju i odgovor na nasilje, a usaglašavaju se sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen u novembru prošle godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemam reci

    26. februar 2024 | 12:50

    Srozan ugled profesora, totalno! A vrlo je jednostavno. Pustite ih da rade sa decom. Nemaju vremena od gluposti, zatrpali ste ih svim i svacim. Pustite ih da budu sa decom, samo ih pustite...molim vas.

  • Даца

    26. februar 2024 | 12:11

    Родитељ сам средњошколке,али само могу да кажем да су просветни радници толико понижени да то није нормално!!!Родитељ треба да се информише о свом детету,а не да га било ко обавештава!Људи,шта радите вишеее???

  • Strasno.

    26. februar 2024 | 12:47

    Stizu nove genarciju tupsona.Tate i mame ce da izboksuju ocene. Sta radi ministarstvo za prosvetu to je strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA