≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hoće ih blizanci: Ćurdići kod Nove Varoši slave berićetan početak godine, i ranije dobili dvojke

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi blizanački par dobio je zanimljiva, moderna imena - Lana i Lena, dok novorođenim dvojkama još uvek nisu "kumovali"

  • 0
porodica ćurdić, krava ruža, blizanci Foto: B.I.

Milica i Ruža, krave supružnika Ćurdić, ove zime na svet su donele četiri teleta. Domaćinu rekordan, ali i berićetan početak godine.

Krava Milica, rekorderka u novovaroškom kraju, o kojoj smo nedavno već pisali, treću godinu za redom na svet donosi blizance, pa su domaćini od nje za tri godine, umesto troje, odgajili šestoro teladi.

Miljenica je u domaćinstvu, nije stara, pa iako rađa po dva teleta, njeno telenje uvek prođe u najboljem redu.

- Kada je prvi put pre tri godine, u zimskim danima, rodila dvojke, koliko smo bili radosni, toliko i zabrinuti, kako ćemo ih podgajiti? Počeli smo da ih hranimo sa kantom na cuclu i sve je bilo kako treba, odgajili smo ih, bilo je više posla nego kada je jedno tele, ali smo se izborili, sada smo već i navikli - rekao je Gane pre za Telegraf.

Pre nekoliko dana, domaćina Gana i njegovu suprugu Radu, dvojkama je iznenadila još jedna krava, Ruža, koja se za razliku od Milice, blizni prvi put. Nikad više posla, ali i telića od dve krave Ćurdići nisu imali u štali.

- Poznajem kada krava nosi blizance po stomaku, jer čim je stomak širi nego što je uobičajeno, onda su blizanci, a ako je uži i ide prema glavi, onda nosi jedno tele - objašnjava Rada.

Prepoznala je, kaže, da će i Ruža roditi dvojke, pa ih je i očekivala, ali su ipak njihov dolazak na svet doživeli kao iznenađenje. Ovih dana, najviše vremena provode u štali, a telići su, kao i predhodni par blizanaca, razdvojeni u pregradama kod krave. Hrane ih pomoću kante sa cuclom, a njihovo odgajanje zahteva puno rada, truda i pažnje.

Ružini telići su različitog pola, što po tvrdnjama struke nije dobro za pripod, a telad koje je na svet donela Milica oboje su ženskog pola, pa su domaćini odlučni da bar jednu, od njih dve, ostave da gaje.

Prvi blizanački par dobio je zanimljiva, moderna imena - Lana i Lena, dok novorođenim dvojkama još uvek nisu "kumovali".

Da li će i druge dve krave u štali Ćurdić nastaviti stopama Milice i Ruže, pa domaćinima doneti dupli berićet, pitaju se Rada i Gane.

(Telegraf.rs / B.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA