Vreme čitanja: oko 2 min.

U Alpima pao krvav sneg, a u Srbiji blatnjava kiša zbog peska iz Sahare: Do ovog datuma ne perite svoja vozila

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pesak je do Evrope i Srbije stigao preko Mediterana visinskim južnim strujanjem

  • 0
Pesak iz Sahare Foto: Đorđe Đurić

Već danima naš deo Evrope, ali i južni i zapadni deo kontinenta pod uticajem su snažne ciklonske aktivnosti sa Atlantika i sa Mediterana. Pod uticajem ovih ciklona preovladavaju snažna južna visinska struajnja, pa osim veoma toplog vazduha, sa severa Afrike preko Mediterana u višim slojevima atmosfere stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Pesak iz Sahare, Switzerland Dust Storm Foto: Tanjug/AP

Najveća koncentracija ovog peska stigla je preko Krita, Grčke, Jonskog mora i Jadrana do Srbije, ostalih predela Balkana, pa i do Italije, a tako i do Alpa i delova centralne Evrope.

Pesak iz Sahare, Switzerland Weather Foto: Tanjug/AP

Kako ovih dana u Alpima ima veoma obilnih padavina, u nižim predelima kiše uz poplave, a u višim predelima Alpa pada veoma obilni sneg, a na pojedinim lokacijama sneg je i žućkaste i cvenkaste boje, zbog sadržaja peska iz Sahare, pa je samim tim i snežni pokrivač prljav i obojen.

Pesak iz Sahare, Europe Dust Storm Foto: Tanjug/AP

Koncentracija peska najveća je na južnim i istočnim delovima Alpa, odnosno od severa Italije preko juga Švajvarske do zapada Austrije.

Veoma slična situacija očekuje se i tokom vikenda, da bi potom snažna severna strujanja pročistila atmosferu od peska.

Istovremeno, puno peska je i na nebu nad Srbijom, što se može osmotriti i po zamućenosti atmosfere, ali i po veoma prljavim i blatnjivim vozilima i automobilima, ali i po vegetaciji i garderobi.

Kako su južna strujanja donela pesak, tako je on u vidu kiše dospeo i do tla.

Pesak iz Sahare Foto: Đorđe Đurić

Velike koncentracija peska zabeležene su danas naročito nad centralnim predelima Srbije, a ove slike smo napravili u Velikoj Plani i u Pomoravlju.

Pesak iz Sahare Foto: Đorđe Đurić

Nema mesta zabrinutosti, jer je reč o potpunoj prirodnoj i uobičajenoj pojavi pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji, odnosno u tom slučaju kiša sadrži čestice pustinjskog peska.

Pesak iz Sahare Foto: Đorđe Đurić

Prljava, odnosno blatnjava kiša povremeno se očekuje u delovima Srbije i tokom noći i prvog dana vikenda, uz žućkast sneg na planininama iznad 1500-1600 metara nadmorske visine.

Već drugog dana vikenda i u ponedeljak očekuje se sunčano i ponovo veoma toplo, uz temperature do 20°C, a prodor hladnog fronta i izraženijeg severnog strujanja pročistiće nebo i atmosferu nad Srbijom od peska iz Sahare, pa se od tog datuma i preporučuje da operete svoja vozila, koja su ovih dana i više nego prljava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA