Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuz za Telegraf peva Prijinu pesmu i otkriva zašto obožava Srbiju: "Pričaj srpski da te ceo svet razume"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj mladić nam priča da je za Srbiju čuo davno, još kada je bio osnovac. Imao je više prijatelja koji su poreklom odavde, zato i ne čudi što zna ponešto i da kaže na srpskom jeziku, ali i da se proveseli uz naše narodnjake

  • 7

Rafael (36) živi u Parizu, ali ga to ne sprečava da u srcu čuva Srbiju. Obožava našu muziku, rakiju, hranu, ljude...

Ovaj mladić otkriva za Telegraf da je za Srbiju čuo davno, još kada je bio osnovac. Imao je više prijatelja koji su poreklom odavde, zato i ne čudi što zna ponešto i da kaže na srpskom jeziku, ali i da se proveseli uz naše narodnjake.

- Prvo sam u osnovnoj školi imao druga Vitomira koji je iz Srbije. U srednjoj sam upoznao svog kuma Viktorija, a kasnije i drugaricu Mariju. Od tada znam za srpske običaje i kulturu. Trenirao sam košarku, pa sam upoznao jednog od najboljih prijatelja - Filipa. S njima sam redovno išao na proslave i rođendane... Kasnije, 2012. godine, odlučio sam da odem u Beograd sa drugarima i tad sam ga zavoleo - pojašnjava Francuz.

Rafael, francuz Foto: Privatna arhiva

Od tada Rafa svake godine bar jednom dođe u prestonicu kako bi se proveo, zabavio, ali i otkrio lepote Beograda. Svoje iskustvo preneo je i drugim Parižanima, koji su na njegov nagovor takođe posetili Srbiju.

- Od kada sam prvi put došao u Beograd, sad dolazim svake godine. Dođem na svadbe, krštenja, utakmice... Često dođem i nekoliko dana ranije samo da bih razgledao grad. Novu godinu dočekao sam u Beogradu, to je bilo fenomenalno iskustvo - navodi Rafael.

Rafael, francuz Foto: Privatna arhiva

- Ljudi su divni. Način na koji te dočekaju, muzika, tradicija i običaji, toplina koju pružaju... Ma sve je divno. Naravno, nikako ne smem da zaboravim rakiju. Šljiva mi je omiljena - kaže on sa osmehom.

Rafa kaže da je veoma društvena osoba. Voli da upoznaje nove ljude, te mu nije teško da se prilagodi u bilo kojoj sredini.

S obzirom na to da obožava srpsku muziku, Rafael voli i da peva najpoznatije numere naših izvođača. Omiljena pesma mu je "Biseri iz blata" od Cobija, a otkrio ju je na vrlo simpatičan način.

- Slušao sam "Srce je moje violina" od Lepe Lukić i sledeća pesma koja je krenula bila je Cobijeva. Mnogo mi se dopala i ne prestajem da je slušam - dodaje nasmejani Francuz.

Rafael, francuz Foto: Privatna arhiva

Ipak, za nas je odabrao neku drugu pesmu. Kako je Rafa otpevao "Litar vina litar krvi" od Aleksandre Prijović i Ace Pejovića, možete pogledati u videu na početku teksta.

Parižanin smatra da je u životu najbitnije biti pozitivan i ne skidati osmeh s lica, a ima i jednu posebnu poruku:

"Pričaj srpski, da te ceo svet razume", poručuje on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    9. mart 2024 | 20:11

    On je francuz ko što sam ja Džingis Kan.

  • Ja

    9. mart 2024 | 21:53

    Beograd sigurno nije Srbija i nas nacionalni identitet, to sto si video nema nikakve slicnosti ni sa jednim Srpskim gradom i gradicem. Da bi zavoleo Srbiju trebas je obici i tek onda ces se oduseviti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA