≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vernici ne smeju da diraju ove predmete: Danas se obeležava obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema predanju, Jovan Krstitelj je bio posečen na nagovor Irodijade, Irodove žene

  • 0
Sveti Jovan Krstitelj Foto: Wikipedia/Dragana Dragotić

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju prvo i drugo obretenje glave Jovana Krstitelja. Jovan Krstitelj je najavio Isusov dolazak. Prema predanju, bio je posečen na nagovor Irodijade, Irodove žene. Naredila je da se glava svetog Jovana ne sahranjuje zajedno sa telom, jer se bojala da Jovan ne vaskrsne.

Uzela je njegovu glavu i zakopala je na skriveno i nečasno mesto. Njena dvorjanka bila je Jovana, ova blagočestiva žena nije mogla da podnese da glava čoveka Božijeg ostane na nečasnom mestu, pa ju je tajno iskopala, odnela u Jerusalim i sahranila na Maslinskoj gori. Ne znajući za sve ovo, kada je car Irod saznao da Isus čini velika čuda, uplaši se i reče: „To je Jovan koga posekoh, vaskrse iz mrtvih“.

Posle izvesnog vremena, čuveni velmoža, poverovavši u Hrista, ostavi svoj položaj i zamonaši se, i kao monah, sa imenom Inokentije, nastanio se na Jeleonskoj gori na samom mestu gde je glava Krstitelja sahranjena. Želeći da sebi sagradi keliju, kopao je duboko i pronašao zemljani sud i u njemu glavu, za koju mu je rečeno da je Krstiteljeva. On je celivao i sahranio na istom mestu.

Na ovaj dan se zato proslavlja prvo i drugo „Obretenije glave Svetog Jovana Krstitelja“ kao pomen na ove događaje. Po božjem promislu ta čudotvorna glava docnije je išla od ruke do ruke,dok najzad nije u vreme carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad. Mnoga čudesna isceljenja dogodiše se od glave Pretečine.

U Srbiji je rasprostranjeno verovanje da se danas sunce vraća sa severa na jug, tri puta staje i igra. Veruje se da se nebo otvara tri puta u ponoć, pa mrtve duše lako ulaze u raj, a ko sačeka ponoć i poželi tri želje, biće mu ispunjene.

Ne smete da radite nikakav težak posao. Posebno je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj praznik ne smeju dirati noževi i drugi oštri predmeti kako se ne bi povredile rane nevino stradalog svetitelja.

Jedna od najvećih hrišćanskih relikvija, desna ruka Jovana Krstitelja, koja je zahvatila vode iz Jordana i podigla se nad glavom Hristovom, završila je u manastiru u Cetinju.

(Telegraf.rs)

Video: U najstarijoj crkvi u Beogradu čuvaju se čudotvorne mošti čak šest svetaca koje Srbi slave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA