Vreme čitanja: oko 2 min.

Navejalo preko 3 metra snega: Region u smetovima, a evo koliko će snežnog pokrivača pasti na našim planinama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obilni sneg došao je nakon rekordno tople zime i dugotrajnog perioda bez snega, a snežni pokrivač je ozbiljno nedostajao i u visokim ski centrima

  • 0
Italija sneg Foto: Bernd März / imago stock&people / Profimedia

Kraj februara i početak marta oblasti Alpa doneo je veoma obilne snežne padavine. Obilni sneg nastao je kao posledica uticaja ciklona sa zapada Evrope i centralnog Mediterana, uz snažno južno strujanje, a padavine su posebno bile obilne zbog uticaja orografije.

Obilni sneg najviše je napadao na južnim padinama Alpa od Francuske do Slovenije. I dok je u nižim predelima palo puno kiše, lokalno u samo jednom danu i do 150 mm, uz poplave i bujice, sneg je bio rezervisan za predele iznad 1500 metara nadmorske visine.

Na pojedinim lokacijama u Alpima na severu Italije u tri navrata je za samo 24 sata palo od 100 do 150 cm snega, pa su nastale i lavine.

Selo Juf, Švajcarski Alpi Foto: Shutterstock

Obilne kiše nisu zaobišle ni Sloveniju, a iznad 1400 metara je vejao sneg.

Trenutno najviše snežnog pokrivača ima na Kredarici i to čak 330 centimetara, a reč je o području u Julijskim Alpima, na Triglavu, čija nadmorska visina prelazi 2500 metara, dok visina Triglava prelazi 2800 metara, a to ima i više snega.

Procenjuje se da na pojedinim lokacijama u Alpima iznad 3000 metara u pograničnom delu Italije, Francuske i Švajcarske ima i više od 5 do 7 metara snega.

Inače, obilni sneg došao je nakon rekordno tople zime i dugotrajnog perioda bez snega, a snežni pokrivač je ozbiljno nedostajao i u visokim ski centrima.

I dok u Alpima snega ima i više nego što treba, snega u Srbiji ima tek u neznatnim količinama. Srećom, današnji i sutrašnji dan popraviće situaciju sa snegom na našim planinama, pa se u predelima iznad 1400 metara očekuje novih desetak centimetara snega, a zabeleće se i niže planine sa nadmorskom visinom oko 1000 metara, a koje su ove zime skoro u potpunosti bile bez snega.

U mnogim višim planinskim predelima, mart je mesec kada u proseku ima snega, a čini se da će to i ovogodišnji mart opravdati.

I dok Kopaonik danas meri 15-20 cm snega, a do juče je bilo svega do 5 cm, pre samo dve godine Kopaonik je u ovo vreme beležio više od metar i po snega.

kopaonik, povrede, skijaš Foto: Rina

Srbija će danas i sutra biti pod uticajem visinskog ciklona, pa dok se u nižim predelima očekuje kiša, sneg će padati na planinama iznad 1300 metara nadmorske visine.

Narednih dana Kopaonik će dobiti novih 5 do 10 cm snega, što će učiniti da se ski sezona na Kopaoniku nastaviti i do kraja marta.

Dakle, iako Srbiju do kraja marta ne očekuje ono pravo zimsko zahlađenje, manja prolazna zahlađenja u više  navrata će do kraja meseca doneti povremene snežne padavine višim planinama, uglavnom iznad 1500 metara nadmorske visine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA