Vreme čitanja: oko 2 min.

Što okom vidi, Miladin rukama napravi: Od hrastovog debla uradio skulpturu zbog koje svi ostaju bez reči

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skulptura lava bila mu je prva u karijeri, tada je shvatio da ima dara

  • 6
Miladin Lekić, skulptura Foto: Privatna arhiva

Skulptura pod nazivom "Tri prsta" nedavno je izašla iz radionice Miladina Lekića, koju je nedavno uradio po narudžbini za jedan restoran nedaleko od Šabca, a jedna je u nizu skulptura ovog samoukog drvodelje.

Sasvim slučajno, dok je posmatrao jedan panj u dvorištu svoje kuće u čajetinskom selu Šljivovica, u podnožju Zlatibora, zamislio je skulpturu lava, odmah se latio dleta i turpije i počeo da ga oblikuje, na kraju je ispalo bolje nego što je očekivao i tako je sve počelo. - ovako Miladin za Telegraf.rs opisuje svoj početak bavljenja ovim zanatom.

Skluptura lava bila mu je prva u karijeri, tada je shvatio da ima dara, pa je nastavio sa duborezima, ikonama, drugim, vrlo zahtevnim figurama, poput raznih životinja, čobana, seljaka...

- Sve je počelo pre dvadesetak godina, kada sam promenio zanimanje kojim sam se do tada bavio, ni malo se ne kajem zbog toga, jer ovaj posao zaista radim iz ljubavi, prosto me opušta i uživam u tome. Obično su svi radovi zahtevni, zahtevaju dosta znanja, umeća, ali i strpljenja i vremena. Da bi skulptura ispala onako kako sam je zamislio mora da se radi polako. - priča nam Miladin.

Najnovije delo, koje je nedavno završio, je skulptura "Tri prsta", na koje je ovaj Zlatiborac naručito ponosan. Tri sastavljena prsta, inače, simbolizuju trojstvo i smatraju se srpskim pozdravom.

Ovaj izazovan rad, Miladin je uradio po narudzbini za restoran u Platičevu, kraj Šapca, visine je dva metra i rađen je od jednog komada hrasta kitnjaka.

Njegov alat je motorna testera, dleto, čekić i turpija, a kako kaže, veći deo posla na figuri odradi "motorkom", a detalje i nijanse uređuje ostalim alatom.

- Najteže i najzahtevnije je na jednoj figuri (skulpturi) uraditi lice, naručito zbog toga što se radi u drvetu. Dočarati taj izraz nije ni malo jednostavno, ni lako. Svaki rad je zahvtevan na svoj način, obično svi imaju neke svoje detalje koji ih čine specifičnim, a koji su vrlo važni na skulpturi. - objašnjava Lekić.

Radovi koje nam je izdvojio, na koje je posebno ponosan, pored skulpture "Tri prsta", su figura partrijarha Pavla, koju je po narudžbini radio nekoliko puta, pa ističe da je zadovoljstvo dočarati takvu duhovnu ličnost, čiji je i sam veliki poštovalac.

Ponosan je i na Čiča Dražu, a sklulptura koju posebno voli i koju nije želeo da proda je "Žena sa zmijom", koju čuva u svom domu.

Za rad najčešće koristi građu od oraha, hrasta i duda, za koju tvrdi da je najbolja za ovu namenu, a do koje je, kaže, veoma teško doći.

Automehaničar, pa vrstan umetnik

Miladin se do 2001. godine, kada je i otvorio svoju radionicu, bavio majstorlukom.

Bio je vrstan i u tom poslu, cenjen automehaničar, ali igrom svojih interesovanja sada je umetnik, čija je umetnost vrlo retka u zlatiborskom kraju.

Glavni preokretač u njegovom životnom zanimanju, bio je upravo onaj panj iz dvorišta, koji ga je pre dvadesetak godina podsetio na lava, čiju je skulpturu prvu i uradio.

Zahvaljujući njemu uočio je skriveni talenat, koji nije ni znao da ima, a koji mu je omogućio profesionalni izgražaj, i umesto automehaničara, dobio je zvanje umetnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    28. mart 2024 | 09:38

    ŽIV BIO MILADINE I BOG TE ČUVAO NA MNOGAJA LJETA.

  • Miki Rubiroza

    28. mart 2024 | 07:45

    Svaka cast na trudu,ali tri prsta su predimenzionisana u odnosu na ostale prste, a lav izgleda kao da ga je dete crtalo.

  • Увреда за очи

    31. mart 2024 | 00:19

    Дражина фигура је лоша и непропорционална: глава превелика у односу на преуска рамена и премало тело. Не служи му на част. Погледајте грађу двојице поред њега и упоредите.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA