Vreme čitanja: oko 5 min.

Roditelji hoće da im deca budu napredna iz ličnih pobuda: Učiteljica o trendu plaćanja priprema za 1. razred

Vreme čitanja: oko 5 min.

Mnogi prosvetni radnici nisu nikada čuli za "privatne pripreme za prvi razred", dok drugi smatraju da je

  • 5
Prvi razred Foto: Shutterstock

Trend među roditeljima u Srbiji postao je da njihova deca u prvi razred kreću sa dobrim predznanjem, kako bi im pre svega bilo lakše da se uhvate u koštac sa gradivom, a onda i kako bi bili jedni od najboljih u razredu. Zbog toga, kako je ranije potvrđeno za Telegraf.rs, plaćaju pripreme za polazak u školu koje traju čitave godine.

Kako smo već pisali, roditelji ovo zadovoljstvo plaćaju oko 6.000 dinara mesečno, a deca u privatnim školicama uče da pišu, broje, čitaju i savladavaju osnovne geometrijske oblike.

Ipak, kako pojedini prosvetni radnici kažu za naš portal, mnogi od njih nisu čuli za ovakve pripreme, ali nisu iznenađeni ovim postupkom.

Ilija Mirović, direktor Osnovne škole "Gornja Varoš" iz Zemuna navodi da mu je fascinantna spoznaja da roditelji predškolcima plaćaju ikakvu vrstu priprema i kroz smeh nam pojašnjava da uvek ima naprednije i manje napredne dece, te da ona sama kroz odrastanje uče određene stvari.

"Evo ja sam na primer naučio da čitam sa tri godine. Ipak, mene je to zanimalo. Bilo mi je zanimljivo kao detetu da čitam stripove. To je bilo pre 50 godina. Niko me nije terao, već je to bila moja dobra volja. Fascinantno mi je da neko plaća pripreme za polazak u školu. Ne znam uopšte šta bi oni tu mogli da rade. Ipak, nije nikakav fenomen da je tako nešto u današnje vreme dostupno roditeljima, a i deci - pojašnjava Ilija za naš portal.

Sa druge strane, učeteljica Marija iz Novog Sada navodi da je imala prilike da upozna decu koja su očigledno pripremana za polazak u školu. Navodi da mnogi već znaju da broje, čitaju prostije rečenice i lepo komuniciraju. Ipak, smatra da njihovo znanje ima veze i sa tim koliko je dete zaineteresovano i koliko sami roditelji rade sa njim.

"Nepotrebno je plaćati privatne časove da bi se dete spremilo za prvi razred. Ne postoji nešto čemu ga mi ne bismo naučili, valjda tome i služi škola. Tokom predškolskog uzrasta deca treba da se igraju i da kroz tu igru spoznaju svet oko sebe, nisu im potrebni privatni časovi. Plan i program je takav da se sa njima postepeno ulazi u gradivo. Deluje kao da većina roditelja želi da njihovo dete bude napredno iz sopstvenih pobuda, kako bi nešto dokazali", navodi ona za Telegraf.rs.

Dodaje da postoje i ekstremno nadarena i inteligentna deca koja će se uvek izdvojiti, kao i da to postoji otkad postoji školski sistem, te ništa ne treba forsirati.

"Vi imate neku decu koja već u vrtiću nauče da čitaju, sabiraju... To je retkost, ali takva deca postoje. Postoje i deca koja su takmičari sa vrlo malo godina. Ne treba ništa forsirati", kaže ona.

Podsetimo, kako smo već pisali, privatnih školica u kojima se deca spremaju za prvi razred u Srbiji je pregršt, a pojedine nude čak i onlajn pripreme. Postoje razni kursevi koji se nude roditeljima, a cena je uglavnom svuda slična, oko 6.000 dinara mesečno.

"Roditelji ne žele da se njihovo dete izdvoji"

Kako je za Telegraf.rs rečeno iz jedne takve školice koja je rasprostranjena na celoj teritoriji Beograda, ali i u Pančevu, roditelji su veoma zainteresovani. Kod njih, jedna grupa je već uveliko počela sa radom, a mesta za nove polaznike ima tek od leta.

Kažu nam da pripreme traju sve do 1. septembra, a deca uče da pišu, broje, čitaju, raspoznaju oblike i razvijaju veštine snalaženja u prostoru.

- Sada već imamo jednu grupu koja pohađa pripreme u Pančevu. Ipak, trebalo bi da krenemo sa novom grupom od leta, a upis je moguć na više lokacija u Beogradu. Roditelji su vrlo zainteresovani i sada se već podrazumeva da dete zna da čita i piše kada krene u prvi razred. Naravno da roditelji žele da se njihovo dete izdvoji od ostalih, te se interesuju za upis u školicu, već kad dete krene u predškolsko - navodi jedna od pedagoga zaposlenih u privatnoj školici za pripreme u Pančevu.

Kako kaže, praksa je da grupa ima između dvoje i petoro dece, ipak, postoji i opcija individualnih priprema. U ovoj školici cena je fiksna i na mesečnom nivou iznosi 6.000 dinara. Ipak, roditelj je u obavezi da kupi i celokupnu literaturu koju deca izučavaju na pripremama.

- Uglavnom radimo jedan čas, sat vremena nedeljno, a ukoliko su veće grupe onda su dva časa nedeljno, a cena je fiksna, na mesečnom nivou 6.000 dinara - dodaje ona.

Napominje i da deca koja krenu sa pripremama uglavnom uporedo sa osnovnom školom nastavljaju sa privatnim školicama gde se razrađuje gradivo po planu i programu državnih škola.

- Deca koja krenu na pripreme za školu uglavnom nastave dalje sa radom u našoj privatnoj školici uz osnovnu školu i radimo gradivo koje se radi i na časovima, obnavljamo i proučavamo - pojašnjava naša sagovornica.

Onlajn kursevi za predškolce

Pored tradicionalnog odlaska na časove, u Srbiji se razvio i trend onlajn kurseva za roditelje. Naime, postoji mogućnost kupovine kursa putem interneta sa snimljenih 7 lekcija koje pedagog predaje. Roditelji bi trebalo sa decom da isprate svaku lekciju, a na kraju dobijaju i zadatke koje mogu u kućnim uslovima da rešavaju sa svojim mališanima.

Plan i program sličan je kao u privatnim školicama. Uče se brojevi, slova, pravilan izgovor reči, ali i geometrijski oblici, a cena kursa iznosi 50 evra.

Kao svoju najveću prednost, "prodavci" ovih kurseva navode to što roditelj može da bira, u skladu sa svojim, ali i detetovim slobodnim vremenom, kada će i koliko brzo prelaziti koju lekciju.

Svaka lekcija fokusira se na jednu oblast, te se mališanima i roditeljima nudi iskustvo učenja kroz igru. Pored matematike, srpskog i geometrije, autori ovakvih kurseva navode da će dete kroz njihove lekcije naučiti i kako da se socijalizuje, koncentriše i razvija maštu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fass

    23. mart 2024 | 14:25

    Budalaštine..

  • Miki

    23. mart 2024 | 14:26

    Sad ne znaju sta ce sa parama a pre neku godinu crkavali od gladi profesori.

  • Mile

    23. mart 2024 | 18:15

    Ja sam mojom detetu platija sve da zna. Nema da bude tupson u razredu. Sad ide na časove englenskog vrancuskog i njemačkog. Do kraja škole ima da bude spreman zasvet ko tata to jest ja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA