Vreme čitanja: oko 4 min.

Antivakseri ne prestaju sa opasnim savetima na mrežama: Decu opet teraju da gladuju, a imaju i nove ideje

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedan roditelj je u svojim antivakserskim stavovima otišao korak dalje, pa je tvrdio da morbile nisu oboljenje, već priordan proces pri kojem dete stiče "izuzetno jake odbrambene funkcije"

  • 34
Antivakseri morbili male boginje Foto: Shutterstock, Facebook

"Znam da se oblači crvena odeća kako bi ospa brže izašla, daje se samo voda ako ima temperaturu, ako nema onda mogu i sveže ceđeni sokovi, bez hrane. Veće doze vitamina A da ne dođe do upale pluća, liposomalni vitamin C. Vetriti sobu češće, na jutarnjem suncu možete telo malo izložiti, i zamračiti sobu jer su fotoosetljive osobe". Ovako glasi samo jedan u nizu mnogih "saveta" ispod objave majke na Fejsbuk grupi čije dete boluje od morbila, a nije vakcinisano.

Jedan roditelj je u svojim antivakserskim stavovima otišao korak dalje, pa je tvrdio da morbile nisu oboljenje, već prirodan proces pri kojem dete stiče "izuzetno jake odbrambene funkcije".

"Napisali ste "boluje morbile" ne, ne boluje nego prolazi kroz fazu nadogradnje odbrambenog sistema, tome morbile i služe... Nakon završenog procesa sa morbilana dete stiče izuzetno jake odbrambene funkcije u svom organizmu. Morbile nisu bolest niti su ikada bile, to je prirodni proces", navodi se u postu.

On takođe napominje, da roditelji treba da se "sklone i ne smetaju", a da su temperatura, malaksalost, odbijanje hrane ili bilo koja druga propratna tegoba normalan proces. Protivi se čak i kupanju deteta dok se "proces", kako naziva morbile, ne završi.

"Da dopunim, važi za sve roditelje kojima deca nisu prošla fazu sa morbilama (ospicama). Odvedite svoju decu koja nisu prošla fazu morbila kod one dece koja tek prolaze da bi se i u njima aktivirao isti taj proces, samo je dovoljno da budu kratko u direktnom kontaktu", istakao je ovaj čovek čijem stavu su se čudili čak i njegovi istomišljenici u grupi.

Bilo je i onih koji su tvrdili da do komplikacija prilikom obolevanja deteta od morbila dolazi zbog "prevelike intervencije roditelja ili pogrešnog pristupa doktora".

"Doktori nas savetuju da u 99 odsto slučajeva šta god da jeste da se temperatura skida, a tako smo skinuli i prirodnu odbranu što ona i jeste", kaže jedna antivakserka.

Jedina efikasna preventiva je vakcina 

Da su ovakve stvari besmislice koje mogu biti opasne, a ne realne činjenice potvrdio je i pedijatar dr Saša Milićević u emsiji "Zdravo sa Ivanom" koji kako kaže, da oblačenje u crveno ne može da škodi, ali i ne koristi. Pedijatar je takođe naveo da ne treba ni u jednom slučaju decu spajati ako su zaražena, te podseća da su male boginje, i te kako opasne.

"To je virusna infekcija, samo ima tu karakteristiku da se manifestuje tom tipičnom ospom koja počinje obično iza ušiju, na licu pa se onda spušta dole, izgleda kao kada bi neko, recimo, čestkicom slikarskom umočenu u crvenu boju poprskao dete, a ono što se zapravo događa, pre svega virus uđe preko gornjih disajnih puteva. Tu se pojavi to zapaljenje zato im često curi nosić, vrlo često imaju bol u grlu i taj virus onda nastavlja da se širi i vrlo često uđe i u cirkulaciju i onda se širi po ostalim našim organskim sistemima", rekao je dr Milićević.

On je napomenuo da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta.

"MMR vakcina se daje u 2 doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 - 15 meseci) i u 7. godini života (u okviru priprema za polazak u školu)", navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Pedijatar ističe i da je za roditelje veoma važno da za svoje dete biraju pedijatra kojem veruju, te da su i oni samo vrlo često zbunjeni zbog količine informacija koje čuju sa svih strana.

"Ja roditelje potpuno razumem jer oni na jednom mestu pročitaju jedno, na drugom drugo i onda se jednostavno dezorijentišu. Pogotovo kad međusobno razmenjuju podatke vlada prava konfuzija, jer vi danas možete da nađete na internetu šta god želite i za i protiv", kaže Milićević.

S obizorm na to da su morbile najzaraznija infekcija u dečijem uzrastu doktor upozorava, da je imunitet veoma važan, ali i da nije preporučljivo da se deca "namerno" zaražavaju".

"To može da bude mač sa dve oštrice, jer jedno dete može dobro da podnese, a za drugo ne znamo da li, ne daj Bože, može oći do nekih komplikacija, moramo biti veoma oprezni", rekao je.

Trenutna epidemiološka situacija

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" uкupnо su rеgistrоvаnа 63 slučаja mоrbilа.

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, do sada su registrovana 44 slučајa mоrbilа, međutim, epidemija se proširila i van granica glavnog grada.

Najviše obolelih zabeleženo je nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, ukupno 44, оd kојih је 36 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе "Tоrlаk", а оsаm оbоlеlih оsоbа su pоrоdični kоntаkti lаbоrаtоriјski pоtvrđеnih slučајеvа.

Prvi slučaj morbila u Novom Pazaru registrovan je kod četvorogodišnjeg deteta iz ovog grada, koje nije bilo vakcinisano. Dete je prvo bilo hospitalizovano u novopazarskoj bolnici, da bi potom bilo prebačeno u Beograd. Nakon čega je i stigla potvrda da se radi o morbilama.

"Dete je trenutno u stabilnom stanju i to je ono što je najvažnije. Ono što nas brine jeste da su ostvareni brojni kontakti u mestu gde stanuje, u bolnici. Mlađa, trogodišnja sestra koja takođe nije bila vakcinisana dobila je temperaturu. Na nama je da u narednom periodu pokušamo da pronađemo sve kontakte i u sardnji sa pedijatrima ispratimo stanje", rekao je prim. dr Šefadil Spahić direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    27. april 2024 | 22:14

    Izgubljeno je poverenje u medicinu. Totalno!!!!! Nemojte da se čudite! TO je napravila plandemija Covid!!!!! Izanalizirajte vi, stručnjaci, sve idiotluke u navedenoj PLANDEMIJI, biće vam jasno!

  • Ana

    27. april 2024 | 22:25

    Zasto drzava dozvoljava neodgovornim roditeljima da ugrožavaju zivote dece i zivote cele populacije?Zar je moguce da bolesti koje su bile iskorenjene sada se vraćaju zbog pojedinih idiota?Isprani mozgovi!Vakcinisite decu i cuvajte i volite svoju decu!

  • Zoka

    27. april 2024 | 22:28

    Sve je krenulo po zlu, kovid,vakcine. Deca ispastaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA