Vreme čitanja: oko 3 min.

Opština Žagubica odličan primer integracije romske zajednice

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Problemi romske zajednice u gotovo svim gradovima i opštinama su jednaki

  • 0
Romi u Žagubici Foto: Aleksandar Nedeljković

Opština Žagubica koja ima nešto više od 100 pripadnika romske zajednice, najviše pažnje posvećuje obrazovanju, stanovanju i socijalnoj zaštiti Roma i Romkinja.

Dejan Avramović iz opštinske uprave Žagubica kaže da su sve opštinske službe veoma posvećene integraciji romske zajednice na lokalnom novou i da pomažu koliko god mogu.

- Želim pre svega da se zahvalim vašem portalu zato što ste prepoznali važnost teme romske integracije u našoj opštini. Među Romima imam veliki broj prijatelja i veoma sam dobro upućen u sve njihove probelme. Opština Žagubica je još 2007. godine formirala Telo koje se bavilo pitanjima romske zajednice, ali ono danas više ne postoji. Smatram je neophodno da se što hitnije taj Tim ponovo formira. U našoj opštini imamo nekoliko privatnih preduzeća čiji su vlasnici Romi i koji funkcionišu besprekorno. Nažalost, imamo i određeni broj siromašnih Roma kojima pokušavamo da pomognemo na sve načine. Imamo i obrazovani kadar među romskim življem, ali oni su uglavnom u inostranstvu. Dolaze ovde ponekad. Zato ćemo se truditi da po pitanju obrazovanja najviše pomognemo i da našu decu zadržimo ovde.

Anđela Radulović učenica srednje Tehničke škole u Žagubici koja postiže odlične rezultate na raznim školskim takmičenjima, govorila je o važnosti obarzovanja romske zajednice i istakla je da je u tom procesu, podrška roditelja najvažnija.

- Ako želimo da uspemo i da se pomerimo iz cikličnog siromaštva, moramo da se uklopimo u društvo. Da budemo jedno! Nikako ne treba da obraćamo pažnju ko kojoj nacionalnosti pripada. Bitno je ko je kakav čovek i da li želi ili ne želi da uči. Kada je reč o diskriminaciji, ja nisam imama takvih problema, ali moja sestra jeste. U prvoj godini srednje škole su je mnogo diskriminisali. Naši roditelji su odmah reagovali i porazgovarali sa svim nadležnim službama. Zahvaljujući pedagogu, psihologu i direktoru škole ta situacija se sredila i sada je sve u redu.

Opština Žagubica je bila učesnik na nekoliko međunarodnih projekata, preko kojih su obezbeđena sredstava, uglavnom iz Fondova EU, za stambeno zbrinjavanje ugroženih kategorija. Jedan od korisnika novoigrađenih socijalnih stanova je Anđel Mirković iz Žagibice, koji je zahvaljujući ovim projektima dobio socijalni stan, odnosno kuću na korišćenje.

- Najpre želim da se zahvalim svim opštinskim službama i svim donatorima koje su učestvovali u sprovođenju ovog projekta i obezbedili su za moju porodicu i mene krov nad glavom. Moja deca sada mogu mnogo lakše da uče i da se prilagode ostaloj deci. Imam četvoro dece i sva su obuhvaćena obrazovnim sistemom. Supruga i ja daćemo sve od sebe da oni završe školu i da se kroz život ne muče kao mi. Bez obrazovanje nema ničega – naglasio je Mirković.

Draško Bunken, jedan od stanovnika romskog naselja u Žagubici, takođe je govorio o obrazovanju romske zajednice, naročito maladih.

- Ja sam otac dve devojčice koje pohađaju srednju školu. Odlične su učenice od prvog razreda osnovne škole, pa do danas. Imaju plan da nakon srednje škole upišu fakultet. Moja supruga i ja ćemo im u tome pomoći koliko god možemo i pružićemo im svu moguću podršku. Svesni smo da se ovde jako teško živi, ali ako roditelji zaista žele da svojoj deci pomognu, onda neko to učnine kroz obrazovanje i neka ih podrže u svemu. Znam da je teško sve to finansijski pokriti, ali ako imamo dovoljno veliku želju, a imamo je, možemo da nađemo i mogućnosti – istakao je na kraju on.

Opština Žagubica kao jedna od najmanjih u našoj zemlji, ima veliki privredni i turistički potencijal. Velika migracija stanovništva, reklo bi se po priči meštana, predstavlja najveći problem koji se tiče čitavog ovdašnjeg stanovništva. Romska zajednica, iako ne tako brojna u Žagubici, ima veliku podršku lokalne samouprave. A kako smo mogli da čujemo od predstavnika lokalnih institucija, u planu je formiranje Mobilnog tima za integraciju romske zajednice i usvajanje Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja Roma i Romkinja u opštini Žagubica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA