Vreme čitanja: oko 3 min.

Koju biljku vi gajite? Visterija je samo jedna od toksičnih! Stručnjaci: "Nije ni svaki žbun bezopasan"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove godine su se, na primer, deca u Mađarskoj otrovala baš u vrtiću, pa se postavilo pitanje da li ovakve biljke uopšte treba da budu dostupne u ustanovama koje pohađaju najmlađi

  • 0
Visterija ljubičasta trovanje Foto-ilustracija: Clare Gainey/Alamy/Profimedia, Shutterstock

Jedna mama ostala je u šoku nakon što je upozorena da u stanu, zbog dece, ne drži određene biljke. Na mrežama je potom pitala - a koje su onda bezbedne?

Ove godine region je šokirala vest da se šestoro dece u vrtiću u Mađarskoj otrovalo visterijom, ili "plavom kišom" kako je često zovu. Mnogima nije bilo jasno kako je došlo do toksikacije, a vlasnici drugog ukrasnog bilja strahuju od scenarija poput ovog iz Pilisborojena. Da li je njihov strah opravdan, ali i druge nepoznanice u vezi sa ovom "mračnom" lepoticom i drugim biljkama, za Telegraf otkrivaju iz rasadnika Cvjetićanin.

Visterija ili "plava kiša" jedna je od najlepših ukrasnih biljki i zato se često nalazi u mnogim vrtovima. Ipak, ona ima i svoju "tamnu stranu", a jednim pogrešnim potezom može naškoditi i izazvati različite tegobe zbog kojih možete završiti kod lekara.

"Svaka biljka, pa i ova ukrasna, sadrži neku dozu toksičnosti i one nisu za konzumaciju jer mogu izazvati različite tegobe poput dijareje i bolova u stomaku", kaže naša sagovornica dodajući da je toksikacija moguća isključivo ako se plod jede.

Ipak, ona napominje da nema mesta za paniku i strah pošto doza toksičnosti nije smrtonosna poput one koje ima, na primer, lijander.

"Ako se pojede nekoliko listova biljki poput visterija ili fikusa nije strašno, dođe do dijareje u većoj količini, ali ishod nije smrtonosan, dok ako popijete čaj od lijandera... Iskreno, nisam sigurna kako bi to moglo da se završi", priča naša sagovornica.

S obzirom na to da su se deca u Mađarskoj otrovala baš u vrtiću postavlja se pita da li ovakve biljke uopšte treba da budu dostupne u ustanovama koje pohađaju najmlađi. Iz rasadnika ističu da biljke ne predstavljaju problem, već da je sam nadzor dece ključan.

"Veoma je važan nadzor vaspitačica i učiteljica, takođe, neophodno je objasniti deci da se te biljke ne jedu, inače, ni biljke poput žbuna ne bi smele da se nalaze po školama i vrtićima, jer i one imaju tu dozu toksičnosti", objašnjavaju.

Kako navode, pored dece mogu da se otruju i životinje, a simptomi se manifestuju na isti način.

Karakteristike 

Visertiju karakterišu krupni viseći grozdovi zbog kojih se drugačije naziva i "plava kiša", a može biti i bele i ružičaste boje.

Ono što takođe krasi ovu biljku su cvetovi izuzetno opojnog mirisa koji se javljaju u periodu od maja do kraja juna.

Nakon cvetanja, na mestima gde je bio cvet, formiraju se duge i plišane mahune pune semena. One se zadržavaju na granama tokom zime, pa predstavljaju dodatni ukras.

Može da dostigne visinu od 6 do 20 metara, a ima primera gde je i viša od 20 m.

Podsetimo, šestoro dece pojelo je sitan plod biljke koja u vrtiću u Mađarskoj i razbolelo se, zbog čega su završili u bolnici. Drvo biljke prolazi kroz ogradu dvorišta ustanove, odakle su je deca brala i pojela. Međutim, ispostavilo se da je reč o plavoj (ljubičastoj) visteriji.

Do incidenta je došlo u vrtiću u mestu Pilisborojeno. Deca su se razbolela i počela da povraćaju, zbog čega su vaspitačice odmah pozvale Hitnu pomoć.

Bolničari su pregledali decu i na kraju je dvoje male dece moralo da da bude prevezeno u bolnicu, dok je jedan dečak poslat kući. Do sledećeg dana, sva deca su bila bolje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA