≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spasilac koji je malu Danku (2) tražio 20 sati: "Na ovim mestima je bilo najteže, tu smo slali pse"

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu - rekao je Ševković

  • 1
Banjsko polje, nestala Danka Ilić Foto: MUP

Spasilac Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja (GSS) bio je gost RTS, i tom prilikom je pričao o potrazi za malom Dankom u kojoj je učestvovao više od 20 sati.

On je rekao da je "situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani".

- Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu - kaže Ševković.

Podsetimo, mala Danka Ilić (2) nestala je u naselju Banjsko Polje u utorak oko 13.45, a policija, spasioci i građani tragali su 27 sati za njom, pre nego što je MUP sinoć saopštio da obustavlja pretragu terena, jer sve ukazuje na to da se devojčica ne nalazi na tom području.

 

Ševković je rekao u Jutarnjem programu RTS da je teren bio težak za pretraživanje, jer ima šikare i gustog rastinja i dosta mesta gde ne može fizički da se prođe, te su na ta mesta slali pse. Psi, objasnio je, laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali se to juče nije desilo.

On je rekao da je dobro funkcionisala saradnja između različitih službi, a da su meštani bili raspoloženi da pomognu, ali su samovoljno radili neke stvari, za šta nisu dobili naređenja.

- Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu - rekao je Ševković.

Na pitanje sa koliko sigurnosti se može tvrditi da se dete ne nalazi u toj oblasti, Ševković je rekao da se uvek mora ostaviti verovatnoća od 10 odsto da je drugačije.

- Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji tih nekih pet do deset odsto verovatnoće, koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu, iz raznih faktora. Postoji situacija kada vetar ne donosi miris na stranu odakle dolazi pas, nego nosi miris na drugu stranu. Postoji situacija da je tu neko prošao i u tom momentu se možda nije okrenuo, a neko je bio u nekoj rupi ili u šumi, u žbunju, tako da uvek moramo ostaviti tih 10 odsto da ne smemo da garantujemo da nije tamo - kaže on.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Policija češlja svaki pedalj u komšiluku gde je nestala mala Danka (2)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лома

    28. mart 2024 | 09:34

    Тражи се дете од две године које је малтене проходало као да има осам година по околним јаругама,неприступачним теренима. Дете од две године се тражи у кругу од пестометара.Тај простор може напустити само уз нечију помоћ. Истражни органи знају шта треба да раде и кога да притегну како би се сазнала истина. Дете није пиле да га однесе птица грабљивица.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA