≫ 

Vreme čitanja: oko 14 min.

Treći dan potrage za Dankom (2): Poznat identitet uhapšenih u BiH, policija se povukla iz Banjskog Polja

E. T.

Vreme čitanja: oko 14 min.

* Ispred kuće porodice postavljen šator * Hrvatska GSS nudi pomoć Srbiji * Telegraf objavio snimak kamere sa komšijske kuće u vreme Dankinog (2) nestanka *

  • 80
Banjsko polje, nestala Danka Ilić Foto-kolaž: MUP, Privatna arhiva

Devojčica Danka Ilić (2) nestala je u utorak popodne u Banjskom polju kod Bora.

Činjenice:

  • Danka (2) nestala u utorak u 13.45 u Banjskom polju
  • Na sebi imala ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu, vezanu kosu
  • MUP obustavio pretragu terena u Banjskom Polju za Dankom (2)
  • Oglasio se Dankin otac
  • Roditelji saslušani u policiji
  • Komšije porodice zabrinute nakon Dankinog nestanka
  • Ukoliko vidite Danku odmah obavestite policiju ili javite roditeljima na broj 0652816041

Ona je nestala u 13.45 u trenutku kada je njena majka otišla da sipa vodu starijem detetu.

Juče su policija, vojska, spasilačke službe i građani pretražili krug od deset kilometara oko kuće, međutim devojčicu nisu uspeli da pronađu.

Danka Ilić Foto: Privatna arhiva

Nakon što je policija utvrdila da se nestala devojčica Danka Ilić ne nalazi na deset kvadratnih kilometara koji su pretraživani u mestu Banjsko Polje kod Bora, pretraga terena je obustavljena i potraga za devojčicom će se nastaviti operativnim putem.

Reporteri Telegrafa se već dva dana nalaze u Boru gde su imali prilike da vide kako službe pretražuju teren, ali i da razgovaraju sa komšijama porodice nestale devojčice.

Iz časa u čas:

22.25 Ispred policijske stanice u Boru mirno

Reporteri Telegrafa javljaju da je ispred policijeks staniceu Boru mirno. Povremeno neko od zaposlenih izađe ili uđe u zgradu.

Podsetimo, ranije danas su roditelji nestale Danke ponovo došli u policijsku stanicu kako bi dali izjavu.

Za sada nije poznato da li su napustili zgradu.

22.05 Ovako su uhapšeni muškarci u BiH zbog nestale Danke

21.35 Oglasio se MUP Srbije o hapšenju tri osobe u BiH zbog nestale Danke

21.10 Policija i vojska se povukli iz Banjskog Polja

Policija i vojska napustili su deo oko kuće u Banjskom Polju blizu koje je nestala mala Danka.

U selu nadomak Bora uveliko je pao mrak, a ljudi su se povukli u svoje kuće.

Svi sa nestrpljenjem očekuju informacije o nestaloj devojčici, kojoj se pre tri dana gubi svaki trag.

20.41 Ovo su muškarci iz Bosne koji se povezuju sa nestankom male Danke

Federalna uprava policije (FUP) je večeras provela munjevitu akciju lociranja i hapšenja tri osobe iz Hadžića zbog njihovih tvrdnji da su povezani sa nestankom dvogodišnje devojčice iz Srbije.

Beogradski Interpool je tražio hapšenje tri osobe sa područja Kantona Sarajevo, koje su iznele tvrdnje da znaju gde je nestala devojčica te tražili 50.000 KM (oko 25.000 evra) za otkrivanje informacija.

Nakon što su beogradske agencije prepoznale te informacije o devojčici za kojom traje potraga već tri dana, zatražili su od reakciju. Pripadnici FUP-a su stoga proveli brzu akciju tokom koje su istražitelji Odseka za sajber kriminal uspešno locirali osumnjičene uz pomoć njihove IP adrese.

Svi su uhapšeni, a pretražena je i njihova okolina te je utvrđeno da devojčica nije kod njih, piše Klix.

20.12 Objavljena imena uhapšenih muškaraca koji se povezuju sa nestankom male Danke (2)

Pripadnici FUP-a uhapsili su tri osobe za koje se sumnja da su putem TikToka objavile da su povezane s nestankom devojčice Danke Ilić (2) u Srbiji, a "Avaz" sada otkriva njihov identitet.

Kako saznaju, uhapšeni su Bashar Tufankiji, Zakuan Tufankiji i Muhamed Tufankiji.

Hapšenje u Hadžićima zbog nestanka Danke Ilić Foto: Klix.ba

19.55 Bratislav Gašić stigao u Bor

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić stigao je večeras helikopterom u Bor u kom je pre tri dana nestala mala Danka Ilić.

Gašić je u Bor došao kako bi obišao ljude koji već tri dana neumorno tragaju za nestalom devojčicom.

Kako saznaje Telegraf, ne očekuje se da će se ministar obratiti javnosti.

19.23 Projurila policija pod rotacijom ka kući ispred koje je nestala mala Danka

Kako javlja reporter Telegrafa sa lica mesta, više kola MUP-a pod rotacijom projurilo u smeru ka kući ispred koje je nestala mala Danka.

Kolonu pod rotacijom pratilo je i jedno crno vozilo, javlja naš reporter.

19.05 Snimili smo šta kamioni upravo odnose iz kuće kod koje je nestala Danka

18.40 U Bosni uhapšene tri osobe zbog sumnje da su povezane sa nestankom male Danke (2)

Pripadnici FUP-a lišili su slobode tri osobe po aktu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikToka objavile da su povezane s nestankom devojčice Danke Ilić (2) u Srbiji, saznaje "Avaz".

Kako saznaje avaz, uhapšeni su na području opštine Hadžići. Jedan od uhapšenih se zove Basar i on je državljanin BiH.

Akcija još traje. "Avaz" će objaviti i imena ostalih uhapšenih čim budu kriminalistički obrađeni.

18.20 Vatrogasci pod rotacijom stigli ispred kuće kod koje je nestala Danka

Vatrogasno vozilo pod rotacijom stiglo je nešto pre 18 sati ispred kuće kod koje je Danka Ilić (2) poslednji put viđena u utorak popodne.

Naša reporterka koja se nalazi u Banjskom Polju rekla nam je da su vatrogasna kola brzo projurila pored dela u kom se nalaze novinari i da se nalaze ispred kuće gde nešto rade.

Policija i vatrogasne službe tokom celog dana raščišćavaju teren oko kuće u Banjskom polju. Naša reporerka javlja da je kuća kod koje je nestala Danka u jako lošem stanju.

17.08 Kuća koju čisti bager je prvo pretražena specijalnom napravom

17.01 Zašto bageri čiste teren oko kuće pored koje je nestala Danka (2)?

Dva bagera trenutno se nalaze na terenu oko vikendice Ilića u blizini koje je poslednji put viđena mala Danka Ilić (2) za kojom se već treći dan traga.

Kako javljaju reporteri Telegrafa trenutno na iskopavanju terena rade dva bagera zajedno, a kako nezvanično saznajemo, kuća je bila okružena deponijom, pa policija, radi lakše pretrage, čisti ovo područje od đubreta.

- Ruše drveće i sklanjaju otpad jer je oko kuće deponija - javlja reporter sa lica mesta.

Policijske snage i vatrogasaci nalaze se u Banjskom Polju na terenu oko vikendice porodice Ilić, a policija otvara šahtove u okolini.

14.38 Nastavlja se kopanje bagerom sa druge strane kuće kod koje je nestala Danka (2)

Još jedan potresan snimak iz Banjskog polja danas. Kopanje bagerom završeno je sa jedne strane kuće kod koje je prekjuče nestala mala Danka Ilić (2). Kako javlja naš reporter sa lica mesta, nastavljeno je kopanje bagerom sa druge strane kuće.

Ekipa portala Telegraf.rs i danas se nalazi ispred porodične vikendice Ilića, kod koje je u utorak oko 13.45 nestala Danka Ilić (2), za kojom se i dalje traga. Policijske ekipe okružile su kuću porodice Ilić u Banjskom polju, dok je ispred nje stigao i bager.

13.10. Policajci i vatrogasci pristižu ispred kuće kod koje je nestala Danka (2)

Još policijskih snaga i vatrogasaca pristiže u Banjsko Polje na teren oko vikendice Ilića u blizini koje je poslednji put viđena mala Danka Ilić (2) za kojom se već treći dan targa.

12.51 Pet novih puteva istrage o nestanku Danke (2)

Nestanak devojčice Danke Ilić (2) iz Bora majka Ivana prijavila je 26. marta ove godine u 13.45 sati. Ona i njen suprug nalaze se u policiji u Boru. Kako su za "Telegraf.rs" rekli iz MUP, devojčica još nije nađena. U ovom trenutku u blizini kuće gde je majka prijavila da je Danka nestale nalazi se bager koji kopa i pretražuje teren.

Mešanima Banjskog Polja zabranjeno je da o ovom slučaju govore javno i tako iznose neproverene informacije. Po svemu sudeći policija je došla do novih saznaja.

- Devojčica Danka Ilić još nije nađena. Apelujemo na sve ljude da ne objavljuju informacije koje nisu proverene. Time se remeti i ugrožava istraga u koju je uključena i Uprava kriminalističe policije- kažu iz MUP za "Telegraf.rs

12.46 Policija kopa zemlju kod mesta gde je nestala Danka (2)

Ekipa portala Telegraf.rs i danas se nalazi ispred porodične vikendice Ilića, kod koje je u utorak oko 13.45 nestala Danka Ilić (2), za kojom se i dalje traga. Jedan od najpotresnijih detalja je novi snimak sa lica mesta. Policija kopa u blizini mesta gde je devojčica nestala.

12.37 Roditelji male Danke Ilić (2) u policiji u Boru

Roditelji nestale Danke Ilić (2) dovedeni su policiju u Bor, rečeno je za "Telegraf.rs".

Oni nisu osumnjičeni već se sa njima obavlja informativni razgovor. Ivana i Miloš i juče su u prisustvu radnika Centra za socijalni rad davali iskaz.

Kako saznajemo, majka je odbila poligrafsko testiranje jer je trudna.

12.23 Božidar Spasić o nestanku male Danke (2)

Majka ne može na poligraf jer je trudna.

- Po zakonu ona ne sme da ide na poligraf iz zdravstvenih razloga, ali zbog toga postoji operativno ispitivanje. Policija je u ovom slučaju nemilosrdna, to znači da kao buldožeri moraju da rade, da bi se došlo do podataka. Policija sada ima mnogo veći kapacitet i imaju veliku želju, ja negde računam da će danas ili sutra, slučaj biti razrešen u svakom slučaju, ali moramo da ostavimo da vidimo kako će istraga ići - kaže Božidar Spasić.

12.18. Jurić: Nakon 48 sati sistem "Pronađi me" koristi se samo ako policija to zatraži

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora, da se nakon 48 sati od nestanka deteta, sistem "Pronađi me" koristi samo ukoliko policija to zatraži i da mediji više nemaju obavezu da objavljuju nestanak zbog toga što se već pouzdano zna da je kompletna javnost obaveštena, istakavši da su svi granični prelazi u momentu kada je prijavljen nestanak devojčice bili obavešteni o njenom nestanku.

"Policija je došla na lice mesta i u prvom momentu nakon prijave, a nakon nepuna dva sata je bilo 200 službenika MUP-a na terenu. Oni su već tada obavestili granične prelaze i od tada se više obraća pažnja. Kada se pokrene sistem, onda je dodatna uzbuna, jer se tada pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti i da mora mnogo više o tome da se povede računa. Policijska procedura u ovim slučajevima se ne menja", objasnio je on za K1 televiziju.

12.13. Najbliži snimak kuće kod koje je Danka (2) nestala

Ekipa portala Telegraf.rs nalazi se u neposrednoj blizini kuće u Banjskom Polju kod koje je nestala Danka Ilić (2), a prisutne su policijske ekipe koje su postavile šator. Na licu mesta nalazi se i bager.

Kako saznajemo sa lica mesta, prilaz kući potpuno je blokiran, a policija i JKP raščišćavaju dvorište i prostor oko kuće. Pretražuju se i šahtovi.

11.53 Policija postavila šator kod kuće nestale Danke (2)

Policija je postavila šator kod kuće nestale Danke Ilić (2), poslednja je informacija sa lica mesta.

Ekipa portala Telegraf.rs i danas se nalazi ispred porodične vikendice Ilića, kod koje je u utorak oko 13.45 nestala Danka Ilić (2), za kojom se i dalje traga. Kako saznajemo sa lica mesta, policijske ekipe okružile su kuću porodice Ilić u Banjskom polju, dok je ispred nje stigao i bager.

11.38 Bager stigao ispred kuće nestale Danke (2)

Ekipa portala Telegraf.rs i danas se nalazi ispred porodične vikendice Ilića, kod koje je u utorak oko 13.45 nestala Danka Ilić (2), za kojom se i dalje traga. Kako saznajemo sa lica mesta, policijske ekipe okružile su kuću porodice Ilić u Banjskom polju, dok je ispred nje stigao i bager.

Na licu mesta nalazi se i bager, iako još uvek nema zvaničnih informacija zbog čega. Naša reporterka javlja i da policija otvara šahtove oko kuće porodice Ilić.

13.32 Oglasio se MUP za "Telegraf.rs" 

Danke Ilić (2) iz Bora nema od 26. marta 2024. godine, a njen nestanak prijavljen je policiji tog dana u 13.45 sati. Od tog trenutka pripadnici MUP tragaju za detetom.

- Devojčica Danka Ilić još nije nađena. Apelujemo na sve ljude da ne objavljuju informacije koje nisu proverene. Time se remeti i ugrožava istraga u koju je uključena i Uprava kriminalističe policije- kažu iz MUP za "Telegraf.rs".

Kako saznajemo, policija je obavila razgovor sa roditeljima nestale Danke Ilić. Majka nije poligrafski testirana jer je trudna.

10.56 Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora

10.47 Otkriveno ko je vozio zeleni "punto" nakon Dankinog (2) nestanka

Ni trećeg dana od nestanka male Danke Ilić (2) iz Banjskog polja nema novih informacija potvrdio je za Telegraf.rs član porodice, a naš portal došao je do saznanja ko je vozio zeleni "punto" u kritično vreme.

Muškarac koji je snimljen u blizini kuće za volanom zelenog punta u vreme nestanka devojčice, je ispitan u prostorijama MUP- a gde je ustanovljeno da se radi o komšiji koji u tom trenutku nije ni znao da je devojčica nestala.

10.29 Oglasio se Igor Jurić o potrazi za nestalom Dankom (2)

Gospodo, uradio sam i radim koliko mogu, početak je poslednjeg oglašavanjaIgora Jurića koje je objavio na X mreži.

- Do juče, nismo mogli zamisliti da se objava deli na nacionalnim frekvencijama 48 sati po nestanku, da dobijamo sms, da se vidi na autoputu… Biću zahvalan, podržaću ako pokrenete nešto efikasnije. Bez ironije govorim. I hvala, kritike mi znače - napisao je on.

10.14 Spasilac Gorske službe: Ne postoji šansa da je Danka u nekoj kući

Spasilac Gorske službe za spasavanje Srbije (GSS) Aleksa Gluščević izjavio je danas da je GSS bio na terenu sat vremena nakon prijave nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, kod Bora, u koordinaciji sa pripadnicima Ministarstvom unutrašnjim poslova koji su se već tamo nalazili, i dodao da je pregledana svaka kuća, kao i ceo teren.

Kako je objasnio za Tanjug, prvog dana potrage za devojčicom učestvovalo je dosta meštana, veliki broj pripadnika žandarmerije, kao i pripadnika MUP-a, i dodao da je prema proceni bili oko 500 ljudi na terenu prvog dana.

"Što se tiče pregleda celog naselja to je izvršio MUP. Svaka kuća je pregledana tako da je isključen taj momenat da dete nije slučajno otišlo u neku kuću, pogotovo ako neko nije tu. Sve je pregledano, to je izvršio MUP, to nije naša delatnost, a što se tiče pregleda terena i šume, detaljno je sve pregledano", rekao je Gluščević.

8.44 MUP izdao hitno saopštenje

Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom slučaja nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe. Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa.

08.33 Spasilac koji je malu Danku (2) tražio 20 sati: "Na ovim mestima je bilo najteže, tu smo slali pse"

 

Spasilac Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja (GSS) bio je gost RTS, i tom prilikom je pričao o potrazi za malom Dankom u kojoj je učestvovao više od 20 sati.

- Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu - kaže Ševković.

Ševković je rekao u Jutarnjem programu RTS da je teren bio težak za pretraživanje, jer ima šikare i gustog rastinja i dosta mesta gde ne može fizički da se prođe, te su na ta mesta slali pse. Psi, objasnio je, laju na osobu koju pronađu sve do momenta dok vodič ne dođe na tu lokaciju, ali se to juče nije desilo.

- Vrlo je bitno da meštani u ovakvim situacijama prate tok pretrage i da čekaju od vođe pretrage uputstva šta je njihovo zaduženje taj dan na terenu - rekao je Ševković.

07.31 Proveravaju se telefoni roditelja i bazne stanice

Policija će proveriti bazne stanice i izvršiti veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala.

Nastavak potrage biće obavljen operativnim putem, nakon što je utvrđeno da se devojčica ne nalazi u okviru od 10 kvadratnih kilometara od mesta nestanka, javlja reporter Tanjuga. Policija će ispitati i ljude koji su se nalazili u blizini neposredno pre ili nakon nestanka devojčice, kako bi se utvrdili detalji koji su potencijalno propušteni tokom tekuće istrage.

Takođe je napomenuto da se u toku noći pojavila informacija da je Danka Ilić pronađena, što se ispostavilo kao netačno.

Svi koji su bili u neposrednoj blizini Danke Ilić su pod sumnjom što, kako navodi Tanjugov reporter, ne znači da se smatraju krivim.

07.11 Jurić: Verujem da će se rešiti, sve će imati smisla ako se vrati živa

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je za RTS da je sistem "Pronađi me", čiji je on inicijator, jedan veliki poduhvat i da su nacionalne televizije puštale obaveštenje o nestanku devojčice na pola sata. Zamolio je građane da usmere pozitivnu energiju i da je siguran da će slučaj biti onakav kakvom se svi nadaju.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je za RTS da je, prema informacijama kojima raspolaže, policija dodatno pojačala svoje snage na samom terenu i da su upotrebili dodatne alate za potragu za nestalom devojčicom.

"Ja potpuno verujem u to da će se danas rešiti agonija koja sad već predugo traje. Iskreno se nadam da će kraj biti onakav kakav svi želimo", rekao Jurić.

06.08 Hrvatska GSS nudi pomoć Srbiji

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) uputila je zvanično pismo sprskoj Gorskoj službi spasavanja i ponudili pomoć u potrazi dvogodišnje devojčice Danke. Marko Rakovac, izvršni načelnik HGSS, naveo je da su se srpske kolege zahvalile i prenele sadržinu pisma Žandarmeriji koja vodi potragu.

"Ukoliko Srbija pristane, nekoliko timova HGSS-a iz istočne Hrvatske spremno je da odmah krene u Bor. To uključuje kartografa, K9 timove pasa tragača, kao i timove za sisteme bez posade", rekao je Rakovac za 24sata.hr i potvrdio da su spasilačke ekipe spremne da pomognu kolegama u Srbiji u potrazi za nestalom devojčicom.

05.53 MUP: Obustavljena pretraga terena u okolini Bora, policija nastavlja intenzivan rad

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara, saopštio je MUP.

05.50 Treći dan potrage za nestalom Dankom

Potraga za nestalom Dankom Ilić ušla je danas u treći dan. Čudna tišina obavila Bansko polje, odakle je devojčica nestala.

Meštani se nadaju najboljem.

(Telegraf.rs)

Video: ANKETA: Da li su građani Bora uznemireni zbog nestanka male devojčice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    28. mart 2024 | 08:11

    Ljudi dzaba krecete sa osudama,dajte da vidimo epilog price pa onda kasnije sudite ..Sta cete ako ste se ogresili o roditeljima?!Ne hulite nego usmrrite pozitivne misli da se mali andjeo pronadje ziv i zdrav.Posebno mi je drago sto su se kolege iz Hrvatske ponudile,hvala im do neba.Nesreca zblizava ljude a nadamo se svi da dobijemo lepe vesti sto pre❤️.

  • Mili

    28. mart 2024 | 06:31

    Svaka čast svim ljudima koji se još uvek trude da nadju malu bebu ali smo kao društvo pali na dno,ko zna gde je sad taj mali anđeo.

  • Maja

    28. mart 2024 | 08:09

    Dusa me boli. Dve noci se budim da pogledam u tel da nije mozda nadjena... Ziva... Duso draga, nek te Bog cuva i da te sto pre nadju 😟😟😟

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA