Vreme čitanja: oko 1 min.

Sveti mučenici Hrisant i Darija nisu crveno slovo, ali vernici poštuju jedno pravilo: Ove poslove izbegavaju

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U narodu postoji verovanje da treba biti oprezan na Svetog mučenika Hrisanta i Dariju, pa se obično strogo zabranjuju kućni poslovi

  • 0
Sveće paljenje crkva Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici prvog dana aprila proslavljaju Svete mučenike Hrisanta, Dariju i druge.

Sveti mučenik Hrisant bio je sin Polemija, bogataša iz Aleksandrije koji je došao u Rim. Kako je bio visokog roda, Hrisant je završio najveće škole i učio od najučenijih ljudi.

Međutim, svetska mudrost ga je zbunila i ostavila u neizvesnosti, zbog čega je tugovao. Kada je do mladoga Hrisanta došlo Jevanđelje i apostolska dela, pročitavši to Hrisant bi obasjan istinom. To se nije dopalo njegovom ocu, koji je sve pokušao da bi ga odvratio od vere.

Ne uspevši ništa, otac ga je najpre zatvarao sa devojkama. Međutim, Hrisant pobedi samoga sebe i u tome, i održa se u čistoti. Tada ga otac primora da se oženi neznabožačkom devojkom Darijom.

Međutim, Hrisant je savetova Dariju da i ona primi veru Hristovu i da žive kao brat i sestra, premda prividno u braku. U vreme cara Numerijana i on i Darija strašno su mučeni zbog vere.

Najzad bi naređeno te Hrisanta i Dariju zasuše kamenjem u jednom dubokom rovu. Na mestu na kom su mučeni podignuta je crkva, a u čijoj je blizini pećina u kojoj su se hrišćani skupljali. Neznabošci su, kad su čuli da vernici dolaze na pričešće i molitvu na ovo mesto, zatvorili pećinu.

Prema crkvenom kalendaru, današnji praznik nije "crveno slovo". Međutim, u narodu postoji verovanje da treba biti oprezan na Svetog mučenika Hrisanta i Dariju, pa se obično strogo zabranjuju kućni poslovi. To podrazumeva čišćenje kuće, pranje velikog veša, šivenje...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA