Vreme čitanja: oko 1 min.

Oni su budućnost Srbije: Mladi Čačani oduševili Moskvu, napravili prvog srpskog edukativnog robota

J. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim što su demonstrirali svoje već ostvarene uspehe, ovi briljantni umovi predstavili su i svoj najnoviji projekat:

  • 1
Čačani napravili robota Foto: RINA

Da Srbija nema razloga za brigu kada su u pitanju inovacije, pokazuje i grupa mladih Čačana koja je oduševila svet svojim izumima. Bivši učenici Tehničke škole Salonu Inovacija u Moskvi, predstavili su svoj projekat „Pametna kuća” svetu, osvajajući pažnju i poštovanje mnogih.

- Na salonu u Moskvi učestvovalo je više od 20 zemalja, gde je predstavljeno više od 200 projekata iz raznih oblasti industrije i nauke. Sa nama je bila naša mentorka Olga Dukić i deo tima Luka Stojanović, Dragan Parezanović i Jelena Paunović - rekla je Tijana Lazović za RINU.

Veljko Jerotijević je, takođe deo ovog zlatnog tima mentorke Olge Dukić koji je sa ponosom istakao osvojene nagrade.

- Osvojili smo zlatu medalju za izvanredan uspeh na Salonu inovacija, zlatnu medalju za najbolju inovaciju od Internacionalne federacije inovatora i specijalnu nagradu na Salonu za najbolju ideju u kategoriji mladih - rekao je Veljko.

To nije kraj njihove priče, osim što su demonstrirali svoje već ostvarene uspehe, ovi briljantni umovi predstavili su i svoj najnoviji projekat: edukativnog robota koji obećava revoluciju u učenju i u tom velikom ruskom gradu osvojili zlato.

- Edukativni robot je naš najnoviji projekat, nazvali smo ga „Prizma bot” po uzoru na školu naše razredne i mentorke u kojoj smo ceo ovaj projketa i započeli. U pitanju je prvi srpski edukativni robot i mi sa svim našim iskustvom pokušavamo da na najbolji način deci približimo osnovna znanja iz oblasti programiranja, elektronike i elektrotehnike, da ih zainteresujemo za to i da mogu da razviju konkretan projekat i steknu praktična znanja - zaključio je Luka Bujošević.

Put ovih mladih i briljantnih umova iz Čačka nije bio lak, ali njihova upornost, talent i predanost su im doneli zaslužene nagrade. Ovi mladi inovatori ne samo da su osvetlali obraz Srbije svojim dostignućima, već su i samom gradu Čačku podarili razlog za ponos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA