≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Školama u Srbiji naloženo da ograniče upotrebu mobilnih telefona kod đaka: Ovo su detalji

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja naložio je učenicima ograničenu upotrebu mobilnih telefona

  • 1
Dete i mobilni telefon Foto: Shutterstock

Ograničena je upotreba mobilnih telefona u školama u Srbiji! Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja naložio je učenicima ograničenu upotrebu mobilnih telefona. Prvi april je bio rok za sprovođenje te odluke. Iako je mnoge škole još nisu sprovele, u opštini Priboj primenjuje se u svim školama, izveštava RTS.

Škole koje to uveliko sprovode, prenele su detalje i svoja iskustva.

Rok je bio prvi april, ali je Osnovnoj školi "Nikola Tesla" od početka drugog polugodišta učenicima zabranjena upotreba mobilnih telefona, čak i na odmorima. Ali takva odluka im nije pala teško.

"Mnogo je mirnije nego ranije i deca se više igraju, više pratimo nastavu, lepše se družimo, jer nema šta da nam odvlači pažnju", kaže učenica Teodora Prčetić.

Milica Stanić ističe da su se đaci u međuvremenu navikli na zabranu i da se mnogo se više druže nego pre. U hodnicima je, pre ovoga, dosta dece bilo na telefonima, sada pričaju međusobno", dodaje Stanićeva.

Osnovci u Pribojskoj banji telefon ne koriste ni za vreme doručka, ali ni na odmorima između časova.

Predsednik Aktiva direktora škola u Priboju Nikola Tošić naglašava da se ni roditelji nisu protivili uvođenju zabrane upotrebe telefona, već su i potpisali izjave da su saglasni sa primenom tog Pravilnika.

Ipak, bilo je roditelja srednjoškolaca koji su bili u nedoumici na koji način će imati kontakt sa decom. Za sada telefone drže isključene i u torbi.

Zvonko Prijović direktor Mašinsko-elektrotehničke škole u Priboju objašnjava da će svaki kabinet imati stalak, gde će učenici ostavljati svoje mobilne telefone i odatle ih uzimati na kraju časa.

"Mobilni telefoni će biti isključeni, s tim ukoliko zaista neko ima potrebu da se javi neodložno ukoliko se radi o nekom problemu. Taj učenik može da pita, traži dozvolu od profesora da izađe, da telefonira, tako da to nije nikakav problem", navodi Prijović.

Direktorka Osnovne škole "Emilija Ostojić" u Požegi, koja je za sada jedina u toj opštini počela sa primenom novog pravilnika smatra da su problem mnoge aplikacije, koje deca koriste.

"Nažalost, u poslednje vreme imamo situacije gde roditelj kaže: 'Ali neće da mi da šifru od telefona. Ne mogu da vidim za šta ga koristi. Ne mogu da vidim aplikacije koje je skinuo'. To je zaista poražavajuće danas. Jer, ipak treba da se zna ko je roditelj, a ko je dete", navodi Jelena Cicović, direktorka OŠ "Emilija Ostojić".

U Požegi, kao i u većini škola u Srbiji novi pravilnik biće primenjen od septembra, dok ga usvoje saveti roditelja i učenički parlamenti. Zloupotrebe, pogotovo na društvenim mrežama, kao i tragični događaji opominju da i roditelji boljom kontrolom upotrebe mobilnih telefona mogu uticati da preduprede posledice najčešće nepromišljenih poteza dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб ин

    5. april 2024 | 16:47

    У Лозници одавно нема употребе чак ни на одмору. Већ се деца привикла.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA