Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su đaci manje fizički aktivni nego nekada?

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fizička aktivnost i zdravija ishrana ključ za pravilan rast i razvoj dece

  • 10
deca škola knjige ranac početak školske godine Foto: Shutterstock/Monkey Business Images

Svetski dan zdravlja, koji se tradicionalno obeležava 7. aprila, predstavlja dragocenu priliku da se i ovim povodom osvetli značaj fizičke aktivnosti i uravnotežene ishrane u razvoju naših najmlađih. Uz podatke koji ukazuju na rastući procenat gojazne dece, nastavnici fizičkog vaspitanja sve češće primećuju i slabiju motoriku među đacima.

To ukazuje na potrebu za podsticanjem zdravijih navika kod dece, uz akcenat na važnost rekreacije i pravilne ishrane kao preduslova za njihovo zdravije odrastanje. Kako se navike grade još od najranijeg uzrasta, ove važne teme stavljene su u fokus edukativnih predavanja "Zdrava hrana svakog dana" koja MAXI, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, od septembra prošle godine sprovodi u osnovnim školama širom Srbije.

Da bi deca pravilno rasla i razvijala se potrebno je da se hrane izbalansirano ali i da budu fizički aktivna, jer samo tako organizam može da iskoristi hranu na najbolji način, ističu nutricionisti. Sa druge strane nastavnici fizičkog navode da su deca sve manje aktivna ali i da se to može promeniti razvijanjem zdravijih navika na vreme.

-Preterano korišćenje mobilnih telefona i drugih digitalnih uređaja dovodi do smanjene aktivnosti kod dece, što rezultira lošijim fizičkim sposobnostima i motorikom. Neretko se susrećem sa đacima starijih razreda koji imaju problem da izvedu i najosnovnije vežbe - da urade kolut unapred ili preskoče kozlić. Čini mi se da su manje zainteresovani za sport nego nekada i da malo njih redovno trenira. Kako bi se to promenilo, važno je da im se još u ranom uzrastu usade sportske navike i tako poveća šansa da tokom celog života ostanu aktivni. Upravo zato se trudimo da našim đacima što više približimo važnost sporta i usadimo ljubav prema časovima fizičkog - kaže Ana Popović, profesor fizičkog vaspitanja u OŠ "Braća Baruh", gde je održano prvo predavanje u okviru programa "Zdrava hrana svakog dana".

Maxi Foto: Promo/ Delhaize kompanija

Strukovni nutricionista-dijetetičar Ivana Mišić, koja edukuje đake u okviru ovog programa, ističe kako su pravilna ishrana i fizička aktivnost naročito važni u predpubertetskom uzrastu dece, jer oni tada najviše rastu i razvijaju se. Upravo zato, predavanja su usmerena na đake četvrtih razreda.

-Uz fokus na važnost svakodnevnog unosa voća i povrća, zdravije užine i balansa u ishrani deo naše edukacije posvećen je i značaju fizičke aktivnosti. Kada je reč o ovoj temi, kod dece tog uzrasta primećujem veliki entuzijazam. Oni vole da pričaju o sportu, što koristim kao priliku da im objasnim da je, osim što je zabavna, fizička aktivnost i veoma korisna za njih, kao i da ukažem na to kako zdravija ishrana može doprineti boljim sportskim performansama - objašnjava Ivana dodajući da se, uz slanje glavne poruke da je za dobar život potrebna dobra i kvalitetna hrana, povezivanjem ove dve važne teme obezbeđuje celovit pristup formiranju zdravijih navika od rane dobi.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bvg

    8. april 2024 | 13:48

    Kao nacija nemamo razvijenu sportsku i fizicku kulturu...spadamo u tzv.pasivne nacije i sama organizacija i nacin finansiranja skolskog,amaterskog,profesionalnog i rekreativnog sporta je jako los

  • ime

    8. april 2024 | 12:07

    Lad se brinete za rastvi tazvoj nije bas normalno da nose 6-7-8kg na ledjima svaki dan, krive im se kicme od torbi koje su preteske u gomile nepotrebnih stvari u njima

  • Snezana

    8. april 2024 | 11:33

    Imam troje dece i svi su sportisti,svakog dana treninzi.Nije do dece,do roditelja je!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA