Vreme čitanja: oko 1 min.

Deda Radosav (90) ovog običaja na Blagovesti se pridržava ceo vek: Ispoštovao ga je i jutros

Vreme čitanja: oko 1 min.

Blagovesti su dan kada se Hrišćani prisesećaju dolaska Arhangela Gavrila kada je Bogorodici javio blagu vest da će roditi Sina Božijeg

  • 2
Deda Radosav, Murtenica Foto: B.I.

Iako je zagazio u desetu deceniju, deda Radosav Ilić sa Murtenice, i jutros je na Blagovesti podložio vatru u dvorištu, jer će po verovanju, kaže, dim oterati zmije daleko od kuće.

Pre prvih zrakova Sunca, poranio je gorštak, kaže, tako radi još od kada je postao domaćin, dok se pre o ovom običaju brinuo njegov otac i deda. I kako običaj nalaže, grabuljama je sakupio "iverje" oko klade i "bunjak" iz dvorišta, pa ga u cik zore zapalio pored kuće.

- Na današnji praznik, nakon zime, izlaze zmije, mada su poslednjih, a naručito ove godine izašle ranije. Neuobičajeno toplo vreme, izmamilo ih je pre vremena, u februaru je čak u komšijskom zaseoku Ćirovići jedna otrovnica ujela i ovcu, što se ne pamti - priča nam Radosav.

Iz priča planinaca ovog kraja, saznali smo da zmije ne podnose dim, stoga se danas, 7. aprila, kada one izlaze iz hibernacije, pali vatra blizu kuće, kako bi ih dim oterao tokom predstojećeg leta.

Ni mlađe generacije, kažu, ne zaboravljaju ovaj običaj, već ga čuvaju i prenose sa kolena na koleno.

- U selima Starog Vlaha sačuvali su se mnogi običaji i svi su naručito važni. Dosta toga sam preneo deci i unucima, sve treba da se zna. Posebno je važno jutros pre svanuća upaliti vatru i na taj način sačuvati ukućane zmijskog ujeda - dodaje starina.

Blagovesti su dan kada se Hrišćani prisesećaju dolaska Arhangela Gavrila kada je Bogorodici javio blagu vest da će roditi Sina Božijeg.

Spadaju u Bogorodične praznike, kada se žene mole za porod odlazeći u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA