Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavlja se leto i tropskih 30: Otkrivamo da li nam ovaj datum donosi početak padavina i jače zahlađenje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Narednih dana temperature u Srbiji će biti više i za 15 stepeni od proseka za ovo doba godine

  • 0
Vremenska prognoza Foto: Telegraf

Nastavlja se pravo letnje vreme. Nakon sunčanog vikenda i sedmica pred nama doneće vreme više nalik letnjem, nego prolećnom, a čak nas ne očekuje ni najavljeno zahlađenje sredinom sedmice, tako da će se nastaviti i period bez padavina, odnosno dosta sušni period.

Srbija će i narednih dana biti pod uticajem visokog vazdušnog pritiska, ali i veoma izraženog termičkog visinskog grebena sa Mediterana, u sklopu koga će sa severa Afrike pristizati i veoma topla vazdušna masa.

Istovremeno, iznad Turske, Crnog i Egejskog mora nalaziće se visinkski ciklon, koji će u severoistočnoj struji delovati na vreme na istoku Srbije u vidu malo nižih temperaturam dok će termičkom visinskom grebenu potpomognuti i snažan ciklon sa Atlantika, koji će uslovljavati strujanje veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana.

Sinoptička situacija Foto: W2U

Ponedeljak i utorak doneće Srbiji sunčano i veoma toplo vreme. Biće vrlo vetrovito, uz umeren do jak jugoistočni vetar. U košavskom području očekuje se veoma jak vetar, a na jugu Banata košava će imati olujne udare od 80 km/h.

Košava će biti veoma suvog i fenskog efekta.

Maksimalna temperatura biće od 25 do 31°C.

Sreda će doneti prodor oslabljenog hladnog fronta, u sklopu Đenovskog ciklona. Ovaj hladni front neće doneti padavine, niti ozbiljiji pad temperature vazduha, ali se očekuje skretanje vetra na severozapadni, koji će prolazno biti i jak.

Dakle, i sreda će proteći uglavnom bez oblaka, uz vedro nebo, tek na zapadu uz umerenu oblačnost, a maksimalna temperatura biće od 24 do 30°C, uz blagi pad temperature vazduha do kraja dana.

Veoma toplo i vedro vreme nastaviće se sve do kraja sedmice pred nama.

Stabilno i suvo vreme podržavaće polje visokog vazdušnog pritiska.

S obzirom na to da nas i u narednom periodu očekuje uglavnom vedro nebo, sredinom dana očekuju se umereno-visoke vrednosti UV zračenja.

Istovremeno, suvo i veoma toplo vreme moglo bi da poguduje i nastanku požara na otvorenom, pa se preporučuje oprez.

Prema večerašnjim proračnima, severnu i zapadnu Evropu sredinom aprila očekuje udar snažnog ciklona sa Atlantika, uz obilnije padavine i veoma jako zahlađenje.

Ako se večerašnje prognoze ostvare, Srbiju će nakon 16. aprila zahvatiti prodor hladnog fronta sa zapada i severozapada, uz jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Temperatura bi bila u osetnijem padu, čak za 10 do 15 stepeni i vreme tih dana bilo bi pravo jesenje, a sneg bi mogao da pada na višim planinama.

Kako je reč o periodu za 10 dana, treba sačekati bar još nekoliko dana i videti da li se očekuje takva vremenska situacija.

Sinoptička situacija Foto: W2U

Sve u svemu, suvo, vedro i pravo letnje vreme u Srbiji se očekuje bar do 15. aprila, a temperature bi bile više za 10 do 15 stepeni od proseka, s obzirom na to da je prosek za ovo doba godine od 14-15 do 19- 20°C.

Da april zna da pored letnjeg, iznenadi i zimskim vremenom, govori i podatak da smo prošle godine za 4. april imali u Srbiji i u Beogradu pravu zimsku i snežnu mećavu i temperature od 0°C, a sneg je padao i na današnji dan 2021. godine i to prvi put u aprilu posle 25 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA