≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivamo da li će ovaj deo aprila doneti pad temperature za 15-20 stepeni, obilnu kišu i sneg na planinama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Narednih dana temperature će biti više i za 10 stepeni od proseka za ovo doba godine

  • 2

Ovogodišnji april protiče u znaku pravog letnjeg vremena. Takvo vreme očekuje nas i u narednom periodu. Srbija će sve do sredine aprila biti pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska i termičkog visinskog grebena sa jugozapada, u sklopu koga će sa severa Afrike pristizati i veoma topla vazdušna masa.

Sinoptička situacija Foto: W2U

Danas i sutra u Srbiji će biti kao usred leta, uz temperature do 30-31°C. Biće i veoma vetrovito, uz umeren do pojačan jugoistočni vetar. Košava će u Vojvodini, Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu i u Braničevskom okrugu biti jakog intenziteta, dok se na jugu Banata očekuju olujni udari od 80 km/h.

Vetar će biti fenkog efekta i veoma suv, pa se apeluje i na oprez zbog opasnosti od šumskih požara i da se ne pali vatra na otvorenom.

Sreda će doneti tek veoma oslabljen prodor hladnog fronta, uz skretanje vetra na prolazno jak severozapadni. U severnim, zapadnim i jugozapadnim predelima očekuje se umereno naoblačenje, ali će se zadržati suvo.

Maksimalna temperatura biće od 22°C u Bačkoj do 28°C u Beogradu i u centralnim predelima Srbije.

Potom se do kraja nedelje nastavlja vedro i dalje veoma toplo vreme za ovo doba godine, a maksimalne temperature u većini predela biće oko 25°C.

S obzirom na to da nas i u narednom periodu očekuje uglavnom vedro nebo, sredinom dana očekuju se umereno-visoke vrednosti UV zračenja.

Oko 15. aprila snažan ciklon sa Atlantika zahvatiće Evropu i doneti obilne padavine i jače zahlađenje, a ovaj ciklon doneće jaku promenu vremena i Srbiji. Prethodno će u svom prednjem delu uticati da južno strujanje sa severa Afrike donese još topliju vazdušnu masu, pa će u ponedeljak, 15. aprila maksimalna temperatura biti oko 30°C.

Potom se u utorak, 16. aprila doneti jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Temperatura će biti u osetnijem padu.

Sinoptička situacija Foto: W2U

Prema danšnjim prognozama, sreda, 17. april doneće veoma jako zahlađenje i pad temperature za 15-20 stepeni u odnosu na prethodni period, tako da će maksimalna temperatura biti i ispod 10°C.

Očekuju se i veoma obilne padavine, a na planinama će padati sneg, pri čemu će temperatura biti ispod 0°C.

Biće i veoma vetrovito, uz jak severozapadni vetar.

Ipak, kako se radi o periodu za 10 dana, postoji i mogućnost promena, tako da će se situacuja i te kako pratiti u narednom periodu.

Treba napomenuti da su prognoze najpouzdanije za period 5 do 7 dana.

Oko 20. aprila očekuje se stabilizacija vremena i postepeni porast temperatura na vrednosti 18-20°C, što su ujedno i prosečne temperature za ovo doba godine.

Da april zna da pored letnjeg, iznenadi i zimskim vremenom, govori i podatak da smo prošle godine za 4. april imali u Srbiji i u Beogradu pravu zimsku i snežnu mećavu i temperature od 0°C, a sneg je padao i na današnji dan 2021. godine i to prvi put u aprilu posle 25 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    8. april 2024 | 13:07

    Steta ako to bude, godina je ponela, voce je svo ostalo, samo fali kise, bez mrazeva.

  • Nemesis

    8. april 2024 | 16:43

    2017. je 20.04. u Subotici vejalo samo tako, a i na Fruškoj gori. Znam to jer 22.04. mi je rođendan, a bio je i fruškogorski maraton, pa smo supruga i ja sa bebom od tada 9 meseci išli. Bilo je već sunce i vedro ali hladno, sneg se topio na svakom koraku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA