≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne odlažite kapute: Nakon letnje prve polovine aprila, sredinom meseca jače zahlađenje, detaljna prognoza

Vreme čitanja: oko 2 min.

Narednih dana temperatura u Srbiji i do 31°C

  • 2
Vremenska prognoza sa Đorđem Đurićem Foto-kolaž: Telegraf.rs, Tanjug/Vladimir Šporčić

Pored veoma toplog i pravog letnjeg vremena, naše područje već duže vreme izloženo je i ozbiljnom deficitu padavina, a suša će se nastaviti i u narednom periodu. 

Letnje i sušno vreme nastaviće se i u narednom periodu. Utorak će doneti temperature do 30-31°C, a košava će i dačje biti na jugu Banata.

Sunčano i veoma toplo vreme očekuje se i u sredu, ali će tokom dana do severa i zapada uslediti prodor veoma oslabljenog hladnog fronta, koji neće doneti ni kap padavina Srbiji, ali se očekuje umereno naoblačenje i jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni, prolazno na severu i zapadu Srbije i jak.

Beograd suncan dan Foto: Nikola Anđić

Maksimalna temperatura biće od 22°C u Bačkoj do 30°C u centralnim predelima Srbije.

U četvrtak će biti neznatno prijatnije, ali i dalje veoma toplo, uz temperature od 23 do 27°C.

Od petka pa sve do kraja sedmice nastaviće se uticaj veoma izraženog termičkog grebena nad našim područjem, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike.

Uz sunčano i veoma toplo vreme maksimalna temperatura biće do 30°C.

Suncan dan u Beogradu Foto: Nikola Anđić

Početkom sledeće sedmice Evropu će sa Atlantika pogoditi snažan ciklon. Srbija će biti u prednjem delu ciklona, uz veoma izraženo južno strujanje i dodatan priliv veoma tople vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura biti i do 31°C. Očekuje se nagli pad vazdušnog pritiska i jačanje jugoistočnog vetra i sve to biće uvod u pogoršanje vremena.

U utorak se očekuje jače nablačenje i zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na severozapadni.

Sredinom sledeće sedmice biće i osetno hladnije, a temperature će biti u padu za 15-ak stepeni.

Prema trenutnim prognozama od 16. do 18. aprila na području Srbije očekuju se obilnije padavine, a takva situacija mogla bi da ublaži sušu. Na višim planinama bilo bi uslova za sneg.

Ako se trenutne prognoze ostvare, širom Srbije palo bi bar najmanje 30 litara ko kvadratnom metru, dok bi sneg zabeleo planine.

Treba napomenuti da su prognoze najpouzdanije za period 5 do 7 dana, tako da se situacija i dalji prati i da su moguće promene, pa i ublažavanje najavljenog zahlađenja i padavina.

Suncan dan u Beogradu Foto: Nikola Anđić

Stabilizacija vremena usledila bi oko 20. aprila, uz postepeni porast temperatura vazduha na 18-20°C, što su prosečne vrednosti za ovo doba godine.

Inače, maksimalne temperature i narednih 7 dana širom Srbije biće više za desetak stepeni. Nebo će biti uglavnom vedro i bez oblaka, pa se sredinom dana očekuju umerene i visoke vrednosti UV zračenja. Zbog veoma visokih temperatura, dugotrajne suše i vetrovitog vremena, apeluje se na veliki oprez zbog opasnosti od požara na otvorenom.

Nakon letnje prve polovine aprila i temperatura nalik junu, početak sredine aprila doneće pravo jesenje-zimsko zahlađenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA