≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svečana akademija "Romsko kulturno proleće" održana je u Kragujevcu u čast obeležavanja Međunarodnog dana Roma

V. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Udruženje “Romanipen” je dodelilo plakete najznačajnijim Romima iz oblasti kulture, obrazovanja i medija

  • 0
Svetski dan roma u kragujevcu FOTO: Mileta Mirčetić

Osmi april se posvećuje slavljenju romske kulture i podizanju svesti o izazovima s kojima se Romi suočavaju širom sveta.

Ovaj dan je zvanično proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, tokom četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU).

Prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan je u Chelsfieldu, kraj Londona, od 7. do 12. aprila 1971. godine, gde je usvojena romska himna "Đelem, đelem" i odluka o zastavi. Zastava, dvobojnica plave i zelene boje sa crvenom tačkom u sredini, simbolizuje napredak, kretanje i migraciju Roma kroz istoriju.

Svetski dan Roma pruža priliku da se istakne važnost romske kulture i skrene pažnja na probleme s kojima se Romi suočavaju širom sveta.

Prema Božidaru Nikoliću, predsedniku Udruženja “Romanipen” iz Kragujevca, svečana akademija "Romsko kulturno proleće", koja je održana u ponedeljak 8. aprila u Knjaževsko- srpskom teatru u Kragujevcu, predstavlja omaž romskoj kulturi i tradiciji, ali i priliku da se skrene pažnja na potrebe romske zajednice u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, te da se pojača medijska prisutnost uspešnih Roma.

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana Roma, udruženje “Romanipen” je dodelilo plakete najznačajnijim Romima iz oblasti kulture, obrazovanja i medija.

Dragoljub Akcović, jedan od nagrađenih, ističe važnost zajedništva za uspešnu integraciju romske zajednice, dok profesorka sa visoke strukovne škole za vaspitače iz Vršca dr Marija Aleksandrović naglašava značaj manifestacija poput ove za promociju bogate romske kulture i doprinos svim građanima Srbije.

Kako je naveo Branko Đurić urednik romskog programa RTS-a, medijska promocija i angažovanje maladih Roma i Romkinja u medijima je od suštinske važnosti za promociju i uspešnu integraciju romske zajednice u Srbiji.

I ovaj osmi april je prošao. Igralo se, pevalo, slavilo i razgovaralo o problemima i značaju romske kulture i tradicije u gotovo svakoj opštini ili gradu u Srbiji.

Romi su ovih dana bili rado viđeni gosti u svim institucijama, dobijali tapšanja po ramenima, hvaljeni kao sjajni, fenomenalni, talentovani, i obećavano im je da će se uporno raditi na njihovoj integraciji, uz poštovanje svih ustavom zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava.

Međutim, da li će baš sve biti tako nakon ovog osmog aprila, ostaje da se vidi... Ranija praksa pokazuje da neće! Ali da ne

gubimo nadu do narednog odmog aprila.

(Telegraf.rs/A.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA