Vreme čitanja: oko 1 min.

Starović: Rafal je izvanredno rešenje za srpsku vojsku

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je za RTS rekao da Srbija kao nezavisna i vojno neutralna zemlja ima pravo i obavezu da samostalno štiti svoje nebo

  • 16
Dassault rafale avion Foto: Björn Trotzki / imago stock&people / Profimedia

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da je nabavka borbenih aviona "rafal" deo, ali ne i kraj procesa modernizacije Vojske Srbije i istakao da kupovina 12 letelica od Francuske ne ugrožava status Srbije kao vojno neutralne zemlje.

On je za RTS rekao da Srbija kao nezavisna i vojno neutralna zemlja ima pravo i obavezu da samostalno štiti svoje nebo.

"Avioni tipa 'rafal' su multifunkcionalni i mogu da sprovode zadatke koji su svojstveni lovcima i presretačima, ali i bombarderima jurišnicima. Cena nije mala, ali je država smogla snage da uđe u nabavku i to je izvanredno rešenje", rekao je Starović.

Govoreći o tome da je isti tip aviona nabavila i Hrvatska, Starović kaže da Srbija prati sve ono što se dešava u sistemima odbrane susednih, ali i drugih država.

"Oni su ušli u proces akvizicije, ali moramo da znamo da se radi o polovnim aparatima starije generacije, dok su avioni koje mi naručujemo najsavremenija verzija. I pratimo ih, ali se pre svega vodimo interesima Srbije", rekao je on.

Starović je naglasio i da saradnja sa Francuskom ne bi trebalo da ugrozi dobre odnose sa Kinom, Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom.

"Baš kao što ni dobra saradnja sa Kinom nije usmerena protiv Francuske ili Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Starović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA