Vreme čitanja: oko 2 min.

Grčevi sve bolniji, a temperatura raste do 38,5: Stomačni virus hara među decom, ali ne zaobilazi ni odrasle

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ranije se znalo kada je vreme stomačnih virusa, ali sada se javljaju tokom čitave godine, objašnjava za Telegraf.rs dr Saša Milićević

  • 1
Saša Milićević, stomačni virus Foto: Shutterstock, Nikola Tomić

Povraćanje, dijareja, malaksalost i temperatura 38, simptomi su stomačnog virusa koji poslednjih nedelja muči mališane, ali ne zaobilazi ni odrasle. Kako objašnjavaju lekari, stomačni virus traje u kontinuitetu, a po svemu sudeći trajaće i tokom proleća, dok će tokom letnjih meseci biti u piku.

- Prvo sam osetila bolove u stomaku, mučninu, a onda je krenula dijareja. Odmah je i temperatura skočila na 37.5, a kao su se bolovi po crevima odnosno grčevi pojačavali, tako mi je i temperatura bila sve veća. Kad je doguralo do 38.5, već mi je bilo baš loše. Tad sam se ispovraćala i odspavala jedno dva sata. Posle je temperatura spala na 37.4. S tom niskom temperaturom i mukom, teskobom u želucu sam se borila još dan. Posle je sve prošlo, mada i dalje, sad posle dva dana od "ozdravljenja", ocećam kao da imam kamen u stomaku, kaže Beograđanka Aleksandra Ž, koja je danima imala problem sa stomačnim virsom.

Pedijatar dr Saša Milićević za Telegraf.rs kaže da ima dosta dece koja se javljaju zbog stomačnog virusa, te apeluje na roditelje da povedu računa da ne dehidriraju, jer je povaraćanje učestalo.

- Ima baš dosta stomačnih virsa. Ta sezona stomačnih virusa se potpuno izgbila, ranije se znalo, otrpilike kad su, ali sada se javljaju tokom čitave godine. Najviše sada haraju rotavirusi i adenovirusi kada su u pitanju ovi stomačni. Puno dece ima jer je visok stepen zaraznosti naročito u vrtiću, dovoljno je da dođe jedno dete, jer roditelji nemaju gde da ga ostave, onda to dete rukama prenese dalje, pa dobiju druga deca koja razmanjuju i igračke, i čaše, i cucle, pa se tako najviše i prenosi, kaže pedijatar.

Kako lekar dodaje, osim u vrtiću međusobno, virus se prenese i starijim članovima porodice kod kuće, kako bratu ili sestri, tako  i roditeljima.

- Čak i oni virusi koji napadaju organe za disanje i oni izazivaju dijareju, dva do tri dana, tako da ne znači nužno da se radi baš samo o stomačnom virusu. Ovo sve ide u kontinuitetu, kad nam dođe letnji period onda će ga biti češće, a onda postoje i bakterijske infekcije creva, salmonela, šigela... to se javlja povremeno zbog hrane, vode, ali to su bakterije. Što se stomačnih virusa tiče, oni traju tri do pet dana, ali je važno sprečiti da organizam ne dehidrira, naročito kod dece, dodaje dr Milićević.

Šta treba raditi?

Deci treba davati rastvor za hidrataciju, na kašičicu, tako isto i čaj i vodu.

- Pire krompir, pirinčana voda, dvopek, keks i rastvor naravno, sve to treba davati deci ali u manjim količinama kako ne bi povratila. Moraju da se hidriraju i da povrate elektrolite. Dobra je i supa iz kesice takođe, i obavezno probiotik. Sve to isto savetuje se i odraslima, kaže dr Miličević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.n

    12. april 2024 | 00:27

    Stomačni virus ne samo kod dece, vec i kod odraslih. Samo su različiti simptomi bez temperature praceno dijarejom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA