Vreme čitanja: oko 1 min.

"Preminuo je u roku od 10 minuta, ni posle mišomora nije ovako": Jeziva trovanja ljubimaca u Novom Sadu

M. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema članu 269, za zlostavljanje životinja predviđena je zatvorska kazna do dve godine i novčana kazna od 10 do 100 hiljada dinara

  • 20
Pas otrovan, pas zlostavljan Foto: Shutterstock

Tokom poslednjih nekoliko dana zabeležena su tri slučaja trovanja pasa na novosadskom Telepu, u blizini Šodroša, a nešto ranije i šest mačaka, javlja dopisnik Tanjuga iz Novog Sada. U ulici Jerneja Kopitara zabeležena su tri trovanja pasa, a jedan od njih je bio i ljubimac Dušana Medića.

Prema rečima vlasnika, Duška Medića, njegov pas Laza se otrovao paštetom koju je pronašao kod Šodroša, a tužilaštvo je naložilo obdukciju.

"Kad smo došli kući, on je počeo da se trza. Vrlo brzo smo ga odveli kod najbližeg veterinara, a pas je preminuo u roku od desetak minuta", ispričao je Medić.

Medić je dodao i da je od veterinara saznao da je u pitanju neka vrsta nervnog otrova, te da je on opasan i za ljude, ne samo za životinje.

"Pse kad otrujete mišomorom i drugim hemikalijama koje su dostupne građanima, ne budu takve reakcije i pas ima šanse da se izvuče. Ovo je sad izgledalo baš kao da neko ima nameru, ne da zaplaši pse, već da ih usmrti", kazao je Medić.

Inače, na Telepu, delu novog Sada u kojem su uglavnom porodične kuće, ima mnogo kućnih ljubimaca.

Upravnik prihvatilišta ZOO Higijene Milan Kvrgić rekao je da je ubijanje i zlostavljanje životinja krivično delo u Republici Srbiji.

"Bitno je reći našim građanima ukoliko sumnjaju da je pas otrovan, da odmah pozovu policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova da izađu na teren, a oni će obavestiti veterinarsku inspekciju posle čega će biti sačinjen zapisnik i pokrenuto tužilaštvo. Bitno je i psa odvesti u najbližu veterinarsku stanicu jer tu su minute u pitanju", rekao je Kvrgić.

Prema članu 269, za zlostavljanje životinja predviđena je zatvorska kazna do dve godine i novčana kazna od 10 do 100 hiljada dinara. Poslednji dostupni podaci govore da je 2022. godine 25 lica osuđeno, a jedno dobilo zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Amoresuperatutto

    11. april 2024 | 16:54

    Mnogo je veci broj otrovanih pasa.Ova vest je odjeknula u NS jos pocetkom nedelje, Za 3 dana su otrovana jos 4 psa, par macaka a niko od veterinara ne zna sa kojim se otrovom bori.Preporucuju vlasnicima pasa da nose sa sobom 3% hidrogen da u slucaju da nesto pas pojede izazovu povracanje i "kupe" koji minut dok ne stignu kod veterinara.Mnogi gradski psi o kojima su se gradjani brinuli su misteriozbo nestali takodje.Sve to sto se desava u NS je vrlo zabrinjavajuce.Jezivo je to sto u tim delovima gde je pocelo trovanje ima puno male dece, dvorista takodje gde se deca igraju.Kazu da je pas Laza od ovog momka kojeg spominju uginuo za 10 minuta od kad je liznuo neku "konzervicu" sakrivenu u travi.Uzasno je kakvih monstruma neljudi ima oko nas i medju nama.Male su novcane kazne za takva nedela-takvi trebaju i zatvorsku kaznu da dobiju jer izazivaju opstu opasnost a to je po KZ RS kaznjivo delo.

  • Miki

    11. april 2024 | 16:15

    Desava se to sirom Srbije u svim gradovima.E sad mozemo samo pretpostaviti o cemu se radi.Nikad niko nije pronadjen a otrovano bude po dvadesetak kucnih ljubimaca.Kada bi se sada javili vlasnici ljubimaca iz svih gradova i ispricali svoju pricu doslo bi se do zakljucka da je ipak sve to povezano.Kako je moguce da bude tako jak otrov a dostupan nekome?

  • Pravednik

    11. april 2024 | 16:29

    Nesmeš da se braniš da ga ne povrediš,nesmeš da otruješ,nesmeš ništa a on tebi sme sve e pa neće da može dalje.Sklonite ih sa ulica pa brinite o njima a ne samo bla nla bla na ljude,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA